Ταξίδι στις τοποθεσίες που γυρίστηκε η δημοφιλής σειρά One Day του Netflix - μεταξύ τους και η Ελλάδα

one-day-netflix
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Σκουπίστε τα δάκρυά σας και πάμε μαζί να περάσουμε από τα μέρη που η Emma και ο Dexter γνωρίστηκαν, σπούδασαν, πήγαν διακοπές, συναντήθηκαν, έζησαν, ταξίδεψαν, μαζί και χώρια, σε μια από τις πιο συγκινητικές romcom series της εποχής, όπως τα κατέγραψε το cntraveler.

Η ιστορία της Emma και του Dexter έχει κάνει πολύ κόσμο ανά την υφήλιο να κλάψει με λυγμούς, αποτελώντας μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix αυτή τη στιγμή, βασισμένη στο βιβλίο του David Nicholls, αλλά και στην ομώνυμη ταινία του 2011, με την Anne Hathaway και τον Jim Sturgess. Αυτή τη φορά, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται δύο νέοι ηθοποιοί, ο Leo Woodall και η Ambika Mod, οι οποίοι μας παρουσιάζουν την ιστορία με περισσό ταλέντο και ταυτόχρονα μας ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Εδιμβούργο – Χορός Αποφοίτησης
Στο πρώτο επεισόδιο, η Emma και ο Dexter συναντιούνται για πρώτη φορά στο χορό αποφοίτησης, την τελευταία βραδιά των σπουδών τους στο πανεπιστήμιο. Το πάρτι κινηματογραφήθηκε στο περιβάλλον του Old College του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, τη μεγάλη νεοκλασική σειρά κτιρίων που κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (όταν ήταν γνωστό ως New College), αν και ο εντυπωσιακός θόλος του προστέθηκε το 1887, ενώ γύρω από την κεντρική του αυλή βρίσκονται η αίθουσα Playfair Library Hall και η γκαλερί Talbot Rice. Στη συνέχεια της ίδιας βραδιάς, οι δυο τους επιστρέφουν στο διαμέρισμα της Emma στο Viewforth στα νοτιοδυτικά της πόλης. Την επόμενη ημέρα το πρωί, οι δυο τους αποφασίζουν να ανέβουν στο Arthur's Seat, τον μεγάλο ηφαιστειακό λόφο που βλέπει το Εδιμβούργο από τα ανατολικά και αποτελεί σήμερα μέρος του Holyrood Park. Η τελευταία σκηνή γυρίζεται στα Σκαλοπάτια του Βένελ, ένα άλλο ορόσημο στην Παλιά Πόλη που είναι γνωστό ως το καλύτερο σημείο για να δει κανείς το Κάστρο του Εδιμβούργου.

Ρώμη – Οι διακοπές του Dexter
Στο δεύτερο επεισόδιο, ενώ η Emma περιοδεύει σε δημοτικά σχολεία με τη θεατρική της ομάδα, βρίσκουμε τον Dex να κάνει διακοπές στη Ρώμη. Καθώς πηγαίνει να συναντήσει τους γονείς του (Essie Davis και Tim McInnerny) απολαμβάνει τη λιακάδα μπροστά από τη Fontana dell'Acqua Paola του 17ου αιώνα και την ισπανική πρεσβεία απέναντι από τη Via Garibaldi, και αργότερα να περιπλανιέται ανάμεσα στο πράσινο και τα εστιατόρια της συνοικίας Trastevere. Για το ξενοδοχείο όπου συναντά τη μητέρα του, με θέα στον ορίζοντα της Ρώμης, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε δύο ξενοδοχεία κοντά στην Piazza Navona. Η βεράντα είναι μέρος του Bio Hotel Raphaël στη Largo Febo, ενώ η είσοδος όπου ο Dex την αποχαιρετά είναι το Campo de' Fiori, στη via del Biscione.

Netflix
Πάρος-Αντίπαρος – Οι κοινές τους διακοπές
Στο τέταρτο επεισόδιο, η Emma και ο Dexter κάνουν μαζί διακοπές στην Ελλάδα, όπου τα όρια της ρομαντικής φιλίας τους δοκιμάζονται από τον ήλιο, τη θάλασσα, την άμμο και ένα μονό κρεβάτι. Τα γυρίσματα έγιναν στο νησί το Σεπτέμβριο του 2022 στην παραλία Σάντα Μαρία και σε άλλα σημεία, όπως το λιμάνι της Νάουσας, αλλά και τα ασβεστωμένα σοκάκια της Παροικιάς, στα βορειοδυτικά, όπως και στην Αντίπαρο.

Hertfordshire – Στο σπίτι της Sylvie
Στο ένατο επεισόδιο, ο Dexter επισκέπτεται το πατρικό της νέας του φίλης Sylvie (Eleanor Tomlinson). Για το σκοπό αυτό, η παραγωγή χρησιμοποίησε το Benington Lordship, κοντά στο Stevenage στο Hertfordshire. Αυτή η γεωργιανή έπαυλη, με κήπους που διαμορφώθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, χτίστηκε στη θέση ενός κάστρου του 11ου αιώνα σε νορμανδικό στυλ στη δεκαετία του 1830. Στο παρελθόν έχει εμφανιστεί και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές και αποτελεί δημοφιλή προορισμό τον Φεβρουάριο για τους ανθισμένους γαλάνθους, καθώς και κάθε Αύγουστο όπου φιλοξενεί το Benington Chilli Festival.

Hertfordshire – Ο γάμος της Tilly
Στο επεισόδιο 10, ο Dexter και η Emma ξαναβρίσκονται στο γάμο της κοινής φίλης Tilly (Amber Grappy). Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Hatfield House, στο Hertfordshire, μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες της βρετανικής οθόνης, που έχουμε ξαναδεί σε ταινίες όπως Lara Croft: Tomb Raider, The Favourite και Paddington 2, καθώς και σε τηλεοπτικές παραγωγές όπως The Crown και Bridgerton. Ενώ οι περισσότερες παραγωγές έχουν χρησιμοποιήσει την κύρια κατοικία, που χτίστηκε το 1611 και φιλοξενεί τον 1ο κόμη του Salisbury, το One Day γυρίστηκε στο Old Palace, το αρχικό κτίριο των Τυδώρ που ήταν το πατρικό σπίτι της Ελισάβετ Α. Στο επεισόδιο βλέπουμε την αίθουσα Banqueting Hall, καθώς και τον κήπο με τον περίφημο λαβύρινθό του.

Παρίσι – Η ένωση
Στο επεισόδιο 12, βρίσκουμε τον Dexter να φτάνει στο Παρίσι, όπου έχει μετακομίσει η Emma. Εδώ, περπατούν στην οδό Pierre Semard, κοντά στον σταθμό Gare du Nord και στη συνέχεια σταματούν για να μιλήσουν από καρδιάς στην Passerelle Emmanuelle Riva, μια σιδερένια γέφυρα που διασχίζει το Canal St Martin. Τελικά, φτάνουν στο διαμέρισμα της Emma στην οδό Rue des Gobelins στο 13ο διαμέρισμα. Η ήσυχη γειτονιά ήταν το ιστορικό κέντρο των κατασκευαστών ταπισερί του Παρισιού και είναι γνωστή για τα κορεατικά και βιετναμέζικα εστιατόριά της, καθώς και για την εντυπωσιακή ανακαίνιση του Cité de la Mode et du Design, που μοιάζει με το Κέντρο Pompidou, στις όχθες του Σηκουάνα, σε κοντινή απόσταση.

Netflix
Λονδίνο – Η βάση
Παρ’ όλο που οι συναντήσεις του Dex και της Emma τους οδηγούν συχνά μακριά, το μεγαλύτερο μέρος της δράσης στο One Day πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Στο τρίτο επεισόδιο, τα βρίσκουν με ένα μπουκάλι κρασί στο Primrose Hill, στα βόρεια της πόλης, αλλά πολλές από τις σημαντικές στιγμές τους συμβαίνουν σε εστιατόρια - όπως στο ίδιο επεισόδιο, όταν ο Dexter κάνει έκπληξη στην Emma στο χώρο εργασίας της, το μεξικάνικο εστιατόριο Loco Caliente, που γυρίστηκε στην εγκαταλελειμμένη παμπ Old Suffolk Punch στο Hammersmith. Στο πέμπτο επεισόδιο, βλέπουμε την Emma χωρίς τον Dexter να βγαίνει ραντεβού με τον συνάδελφο Ian (Jonny Weldon) στο φανταχτερό Forelli's, στην πραγματικότητα στο Adelphi Bar στο Smith & Wollensky στο West End. Το έβδομο επεισόδιο ανεβάζει τους τόνους όταν ο Dexter πηγαίνει την Emma στο The Pacific, ένα στέκι διασημοτήτων που θυμίζει τον προορισμό της δεκαετίας του '90, The Atlantic Bar, το οποίο στην πραγματικότητα είναι το περίφημο Quaglino's στο St James's, ένα ίδρυμα της δεκαετίας του '30 που αναβίωσε ο Terence Conran το 1993. Στο επεισόδιο 13 τρώνε πίτσα στο Bella Roma στο Lewisham και στη συνέχεια στο Café Belleville, ένα μέρος με μεγάλη σημασία και για τους δύο. Αυτό το παριζιάνικο μπλε γωνιακό καφέ βρίσκεται στο Highbury στην οδό Calabria, όπου στην πραγματικότητα ονομάζεται La Maison.