5 νησιώτικες πεζοπορικές διαδρομές που πρέπει να διασχίσετε

assos-kefalonia-pezoporia-monopati
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Φέτος το καλοκαίρι βάλτε στόχο να εξερευνήσετε το νησί που θα βρεθείτε περπατώντας το κι όχι κοιτώντας το από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Κι αν τύχει και βρεθείτε σε κάποιο από τα παρακάτω 5 νησιά, μην παραλείψετε να διασχίσετε τα μονοπάτια τους και να ζήσετε την ολοκληρωμένη εμπειρία τους κοντά στη φύση.

Αμοργός, Χώρα-Αιγιάλη
Δύο από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, η απόλυτα γραφική και κατάλευκη Χώρα και το πανέμορφο λιμάνι της Αιγιάλης στα βόρεια του νησιού ενώνονται μέσα από ένα υπέροχο, αν και αρκετά δύσκολο και μεγάλο μονοπάτι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδρομή σε μήκος, που φτάνει τα 20 χιλιόμετρα και περίπου τις 4 ώρες περπάτημα, σε ένα ύψος περίπου 400 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, το οποίο καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής απόστασης του νησιού. Πριν ανοίξουν οι δρόμοι για τα αυτοκίνητα, το μονοπάτι αυτό ήταν ο παραδοσιακός δρόμος που συνέδεε τα δύο σημεία για εμπορικές διακινήσεις. Ξεκινώντας από το σημείο Καλογερικός στη Χώρα, θα περάσετε από τα Κάψαλα, τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Ασφοντυλίτη, την Όξω Μεριά, τον Άνω Ποταμό, μέχρι να φτάσετε στον πανέμορφο όρμο της Αιγιάλης, γεμάτο νεολαία, ζωή, μαγαζιά και αλμύρα.

Άνδρος, Γαύριο-παραλία Κάτω Άγιου Πέτρου
Η Άνδρος φημίζεται για το πανέμορφο Μπατσί, τη διαφορετική Χώρα της, τα παγωμένα της νερά και τα μονοπάτια της, το δίκτυο των οποίων έχει κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό, με το δημοφιλές γερμανικό περιοδικό για τον περιπατητικό τουρισμό, Wandern & Reisen, να είναι ένα από τα ξένα μέσα που έχουν κάνει ειδικές αναφορές. Στο νησί θα βρείτε περισσότερα από 20 μονοπάτια και ένα από αυτά που αποτελεί διαδρομή εισαγωγής στο δίκτυο, άρα και βασικό, είναι το μονοπάτι που συνδέει το λιμάνι του Γαύριου με τον πανέμορφο οικισμό του Άνω Αγίου Πέτρου και την μεγάλη αμμώδη παραλία του Κάτω Αγίου Πέτρου. Δείτε τη μαγευτική θέα, τον εντυπωσιακό πύργο του Άγιου Πέτρου και δροστιστείτε στην παραλία, αφού έχετε απολαύσει μια διαδρομή με πολλές εναλλαγές. Το μονοπάτι ξεκινάει από τον δρόμο προς Άνω Γαύριο, έχει μήκος 5 χιλιόμετρα, είναι μέτριας δυσκολίας και θα το έχετε ολοκληρώσει μέσα σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες.

Ανάφη, Κάλαμος
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές αυτό το μονοπάτι στη λιλιπούτεια Ανάφη, καθώς ο τελικός του προορισμός είναι ίσως ένα από τα ομορφότερα σημεία στην Ελλάδα. Σε ένα, λοιπόν, από τα πιο… ντροπαλά κυκλαδονήσια, σας περιμένει ο βράχος του Καλάμου, στο ανατολικό άκρο του νησιού, ένας επιβλητικό βράχος ύψους 460 μέτρων που θεωρείται ο δεύτερος ψηλότερος βράχος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ. Για να φτάσετε στην κορυφή του, θα πρέπει να διασχίσετε το μονοπάτι από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, περίπου 2,5 χιλιομέτρων, και σε 1-1,5 ώρα θα βρίσκεστε στη Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, απολαμβάνοντας το καλύτερο θέαμα των διακοπών σας. Σας συστήνουμε να κατασκηνώσετε εκεί από το βράδυ και να έχετε τον νου σας να απολαύσετε την Ανατολή από αυτό το υπέροχο σημείο.

Κεφαλονιά, Δραπανίτικα-Άσσος
Αν και βρίσκεται μακριά από το κέντρο της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, η εν λόγω διαδρομή είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε, όταν θα οργανώσετε μια απόδραση προς το Μύρτο, την Άσσο και το Φισκάρδο. Ξεκινήστε από το μικρό χωριό Δραπανίτικα στα βορειοδυτικά του νησιού και ακολουθήστε το μονοπάτι προς την Άσσο που έχει μήκος περίπου 9 χιλιόμετρα. Στη διαδρομή σας περιμένουν κυπαρίσσια, πεύκα, φανταστική θέα προς το Ιόνιο και την Ιταλία και φυσικά η απόλυτη αποζημίωση με την πανέμορφη Άσσο και το κάστρο της.

Σίφνος, Απολλωνία-Καμάρες
Η Σίφνος είναι άλλος ένας γνωστός προορισμός για περιπατητικό τουρισμό, με το μοναδικό δίκτυό της 200 χιλιομέτρων και τα παλιότερα μονοπάτια της να έχουν τις ρίζες του χιλιετίες πίσω στο χρόνο. Ένα από αυτά τα μονοπάτια της ξεκινά από την πλατεία Ηρώων στην Απολλωνία και φτάνει μέχρι τις Καμάρες, ένα από τα σημαντικά λιμάνια του νησιού. Στη διάρκεια της πεζοπορίας θα απολαύσετε θέα θάλασσα και το μικρό φαράγγι, ενώ στη μισή διαδρομή σας περιμένει η εκκλησία Παναγία Πλατάνισσα. Λίγο πριν φτάσετε εκεί, θα συναντήσετε και μια πόρτα με μεγάλες πέτρες, η οποία κάποτε ανήκε σε έναν αρχαίο πύργο, το «Καμπαναριό», όπως έχει ονομαστεί. Το μονοπάτι αυτό έχει μήκος 5,7 χιλιόμετρα και κατά μέσο όρο θα χρειαστείτε κάτι λιγότερο από 2 ώρες για να το ολοκληρώσετε.