Η Αθήνα κάτω από το πέπλο της αφρικανικής σκόνης (φωτογραφίες)

akropoli-athina-afrikaniki-skoni
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Ο Απρίλιος μπήκε σαν Ιούνιος και μαζί του έφερε (ξανά) θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, δημιουργώντας ένα σκηνικό όπου οι αποχρώσεις της ερήμου συνδυάζονται άτσαλα με το αστικό περιβάλλον, με την Αθήνα και την Ελλάδα ολόκληρη να χάνεται πίσω από την πιο σκονισμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών.

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε στη δίνη της αφρικανικής σκόνης, η οποία μας έχει στερήσει τον γαλάζιο ορίζοντα, έχει σκονίσει τον Παρθενώνα, έχει κατακλύσει την Κρήτη, έχει φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη και έχει δημιουργήσει μια πνιγηρή και απόκοσμη ατμόσφαιρα. Το θερμόμετρο αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου παρ’ όλο που βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα της Άνοιξης, ο οποίος μόλις ξεκίνησε, ο αέρας είναι γεμάτος αιωρούμενα σωματίδια, οι κίνδυνοι από τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών μεγαλώνουν και η εικόνα της κλιματικής αλλαγής ξεδιπλώνεται και πάλι μπροστά μας, υπενθυμίζοντάς μας ότι οι βιώσιμες επιλογές, ατομικά και συλλογικά, είναι πλέον μη διαπραγματεύσιμες.

Η εξάπλωση της αφρικανικής σκόνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ερημοποίηση που παρατηρείται στην έκταση της Σαχάρας –τις τελευταίες δεκαετίες η έκτασή της έχει αυξηθεί κατά 10%, ενώ κάθε χρόνο ερημοποιούνται όλο και περιαασότερα στρέμματα άγονων περιοχών. Αποτέλεσμα; Η αφρικανική σκόνη μεταφέρεται με θερμές αέριες μάζες, γεμίζει την ατμόσφαιρα, προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες και δυσκολεύει την καθημερινότητα.

Και η πόλη δείχνει κάπως έτσι…

Aris Oikonomou / SOOC
Aris Oikonomou / SOOC
Aris Oikonomou / SOOC
Aris Oikonomou / SOOC
Aris Oikonomou / SOOC
Aris Oikonomou / SOOC
Aris Oikonomou / SOOC
Aris Oikonomou / SOOC
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ / SOOC
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ / [email protected]