Πετάμε πάνω από την επιβλητική καστροπολιτεία της Καρύταινας

karutaina-arkadia
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Σκαρφαλωμένη στα 483 μέτρα, στη Γορτυνία του νομού Αρκαδίας, η Καρύταινα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που ξεχωρίζει για τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα, μέσα από τα σπίτια, το κάστρο και τις βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες.

Στο νομό Αρκαδίας, στην πλαγιά του βουνού Αχρειοβούνι, η Καρύταινα είναι σίγουρα μια must στάση για όσους μαγεύονται από τους παραδοσιακούς οικισμούς με μεσαιωνική χροιά.

Ανακηρυγμένη, λοιπόν, ως παραδοσιακός οικισμός, η καστροπολιτεία της Καρύταινας αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας, με όμορφα, διώροφα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, πολλά των μέσων του 19ου αιώνα.

Θεόφιλος Μπάμπουλης/PointofView

Το κάστρο, που είναι το κύριο αξιοθέατο, είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου, με μήκος που ξεπερνάτα 110 μέτρα και πλάτος πάνω από 40. Τα τείχη, μάλιστα, φτάνουν τα 7 μέτρα ύψος.

Από το χωριό δεν λείπουν και οι βυζαντινές εκκλησίες, ενώ η βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια είναι πάντα απολαυστική. Επιβλητική είναι και η εικόνα της από μακριά, αλλά και από ψηλά, με τα γεφύρια και τα ξωκλήσια της γύρω περιοχής. Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο Αλφειός, ο οποίος σχηματίζει στα δυτικά μεγάλο φαράγγι. Πάνω στον ποταμό και σε κοντινή απόσταση διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας.

Η περιοχή είναι πανέμορφη και δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης όταν την επισκέφτηκε, τη χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.