Το πρώτο κόμικ με τον Σούπερμαν πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

superman
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Σε δημοπρασία της Heritage Auctions.

Χρονολογείται από το 1938, αφορά την πρώτη εμφάνιση του Σούπερμαν και πλέον είναι επίσημα το πιο ακριβό όλων των εποχών εφόσον πουλήθηκε προς 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία της Heritage Auctions.

Ο οίκος δημοπρασιών είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για το «πιο σημαντικό, επιδραστικό κόμικ που εκδόθηκε ποτέ», καθώς σύστησε στον κόσμο τον Σούπερμαν με μόλις 10 σεντς το τεύχος, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από 86 χρόνια.

«Χωρίς τον Σούπερμαν και το Action Comics No. 1, ποιος ξέρει αν θα υπήρχε ποτέ η Χρυσή Εποχή των κόμικς - ή αν το μέσο θα είχε γίνει αυτό που είναι σήμερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Heritage Auctions, Μπάρι Σάντοβαλ.

Το κόμικ διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, με έντονα χρώματα και φθορά σε συγκεκριμένα σημεία. Εκτός του συγκεκριμένου, υπάρχουν ακόμη άλλα δύο μη αποκατεστημένα αντίτυπα σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τη Heritage Auctions, ενώ συνολικά, μόνο 100 αντίτυπα έχουν επιβιώσε,ι από τα 200.000 που είχαν αρχικά τυπωθεί.

Η ιστορία
Γραμμένη από τους φίλους Τζέρι Σίγκελ και Τζο Σούστερ, αποκαλύπτει την προέλευση του Σούπερμαν ως εξωγήινου παιδιού που στάλθηκε στη Γη για να γλιτώσει από την καταστροφή του πλανήτη του και συστήνει τον έρωτά του, τη δημοσιογράφο Lois Lane.

Η αξία του φτάνει σε τέτοια επίπεδα όπου μεμονωμένες σελίδες έχουν φτάσει να πωλούνται μέχρι και 60.000 δολάρια η κάθε μία, πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών. Άλλα αντίτυπα έχουν επίσης πωληθεί σε τιμές ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου ενός το 2021 που πωλήθηκε για 3,25 εκατομμύρια δολάρια και έγινε το πιο ακριβό κόμικ που είχε κυκλοφορήσει ποτέ εκείνη την εποχή.

Το πρώτο κόμικ με τον Σπάιντερμαν το ξεπέρασε αργότερα την ίδια χρονιά, όταν πουλήθηκε για 3,6 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την CGC Comics, αλλά ένα άλλο τεύχος με τις περιπέτειες του Ανθρώπου από Ατσάλι στο «Superman #1» πήρε πίσω το στέμμα το 2022, πιάνοντας 5,3 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτική πώληση.

Πρόσφατα ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας κινηματογραφικής ταινίας με ήρωα τον Σούπερμαν, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Ιουλίου 2025. Σκηνοθετεί ο Τζέιμς Γκαν («Φύλακες του γαλαξία») και πρωταγωνιστεί ο Ντέιβιντ Κόρενσγουετ («The politician»).