Η Αθήνα στην κορυφή των πόλεων με τις ωραιότερες… μυρωδιές

plaka
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Να μια πρωτιά που ίσως δεν περιμέναμε.

Σας έχει τύχει ποτέ ένα συγκεκριμένο άρωμα να σας ταξιδέψει ξαφνικά σε μια πολύβουη αγορά στο Μαρακές ή σε ένα ήρεμο πρωινό στην ακτή Αμάλφι; Αν και συχνά δεν δίνουμε τόση σημασία στις μυρωδιές ενός τόπου, η αλήθεια είναι ότι αποτυπώνονται έντονα στη μνήμη μας και συχνά μας μεταφέρουν πίσω σε μερικές από τις πιο όμορφες ταξιδιωτικές αναμνήσεις μας.

Οι ειδικοί της HAYPP ανέλυσαν στοιχεία για 30 μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και όχι μόνο, συγκρίνοντας τη βαθμολογία καθαριότητας EPI (δείκτης περιβαλλοντικών επιδόσεων) με τον αριθμό των αρτοποιείων, των αρωματοπωλείων και των ανθοπωλείων σε κάθε πόλη, για να μας ταξιδέψουν με γλυκό άρωμα στις πόλεις του κόσμου που μοσχοβολούν.

Η Αθήνα στην πρώτη θέση
Την πολυπόθητη πρώτη θέση ως η πόλη με την καλύτερη μυρωδιά στον κόσμο, με βαθμολογία 8,3 στα 10, καταλαμβάνει η Αθήνα. Οι μυρωδιές οφείλονται στις ζωντανές αγορές του δρόμου και την κουλτούρα του φαγητού της, το άρωμα των φρέσκων προϊόντων, των βοτάνων και της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας που διαπερνά τον αθηναϊκό αέρα. Παρά το γεγονός ότι είναι η μικρότερη πόλη στην πρώτη πεντάδα, η Αθήνα διαθέτει έναν εντυπωσιακό αριθμό 31 αρτοποιείων ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που πωλούν τα πάντα, από τραγανή τυρόπιτα μέχρι λαχταριστό μπακλαβά. Συν τοις άλλοις, τα 31 ανθοπωλεία και τα 22 αρωματοπωλεία ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε συνδυασμό με τη βαθμολογία καθαριότητας EPI 56,2, στέλνουν την Αθήνα κατευθείαν στην κορυφή.

Τα γλυκά του Παρισιού
Το Παρίσι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 8,15 στα 10, χάρη στην πλούσια ιστορία στη βιομηχανία αρωμάτων πολυτελείας. Η πόλη φιλοξενεί φημισμένους οίκους και μπουτίκ αρωμάτων, διαθέτοντας 11,62 καταστήματα αρωμάτων ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι Παριζιάνοι έχουν επίσης μια έντονη κουλτούρα καφέ και ζαχαροπλαστικής. Οι φιλόξενες μυρωδιές του φρεσκοαλεσμένου καφέ και το άρωμα των γλυκών αναδύονται από τα 11,4 αρτοποιεία της πόλης ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε συνδυασμό με τη βαθμολογία EPI 62,5 για τη συνολική καθαριότητα, καταλαβαίνετε ότι οι μυρωδιές του Παρισιού δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους.

Ο καθαρός αέρας της Ζυρίχης
Η Ζυρίχη της Ελβετίας καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βαθμολογία 8,1 στα 10. Λόγω της εγγύτητας της πόλης με τις Άλπεις, ο φρέσκος, καθαρός ορεινός αέρας είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό της πόλης. Η Ζυρίχη είναι επίσης γνωστή για τα υψηλά πρότυπα γενικής καθαριότητας: οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι και τα συστήματα μεταφορών συντηρούνται προσεκτικά. Με 12,4 αρτοποιεία και 9 καταστήματα αρωμάτων ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθώς και βαθμολογία EPI καθαριότητας 66, η Ζυρίχη δίνει πραγματική υπόσταση στον όρο «αλπική φρεσκάδα».

Τα άνθη του Δουβλίνου
Στην 4η θέση βρίσκεται η πόλη του Δουβλίνου της Ιρλανδίας, χάρη στη συνολική βαθμολογία της μυρωδιάς 7,9 στα δέκα. Η πόλη είναι στολισμένη με πολύχρωμες ανθοθήκες, ιδίως κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, και με 10,4 ανθοπωλεία και αρτοποιεία ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι ένα πραγματικό… μπουκέτο για τις αισθήσεις. Το Δουβλίνο φημίζεται επίσης για την πλούσια κουλτούρα των παμπ του- η μυρωδιά από τα ζυθοποιεία, σε συνδυασμό με τη μυρωδιά των παραδοσιακών ιρλανδικών παμπ, συμβάλλει στη συνολική γοητεία της πόλης. Η βαθμολογία EPI καθαριότητας 57 παίζει επίσης το ρόλο της ώστε να εδραιωθεί ως μια από τις πιο μυρωδάτες πόλεις του κόσμου.

Η φύση του Λουξεμβούργου
Η πόλη του Λουξεμβούργου εξασφάλισε την πέμπτη θέση στην κατάταξη με 7,8 στα 10. Η πόλη φημίζεται για τα καλοδιατηρημένα πάρκα και τους χώρους πρασίνου της, όπως το Parc Central και την κοιλάδα Pétrusse. Οι περιοχές αυτές είναι πλούσιες σε χλωρίδα, δέντρα και πράσινα τοπία, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα. Το ευχάριστο άρωμα της πόλης ενισχύεται από 9 καταστήματα αρωμάτων και 8 αρτοποιεία ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Λουξεμβούργο κατέχει επίσης την υψηλότερη βαθμολογία EPI καθαριότητας από όλες τις πόλεις της πρώτης πεντάδας, με βαθμολογία 72.

Να σημειώσουμε ότι τη δεκάδα συμπληρώνουν η Λευκωσία, η Κοπεγχάγη, το Βουκουρέστι, η Βαλέτα και το Άμστερνταμ.

Μεθοδολογία
Η Haypp a vape Ecommerce συνέκρινε 30 κύριες πόλεις σε 30 διαφορετικές χώρες οι οποίες επιλέχθηκαν για ανάλυση προκειμένου να βρεθεί η πόλη με την καλύτερη μυρωδιά. Η βαθμολογία του δείκτη καθαριότητας ελήφθη από το worldpopulationreview.

Πρόκειται για μια βαθμολογία EPI (Environment Performance Index), η οποία μετρά 40 δείκτες επιδόσεων σε 11 κατηγορίες. Ο αριθμός των αρτοποιείων, των αρωματοπωλείων, των καταστημάτων κεριών και των ανθοπωλείων αντλήθηκε από το google maps για κάθε πόλη.

Σημείωση: Για τη Βαλέτα, λόγω του μικρού μεγέθους της περιοχής της, τα αποτελέσματα επιλέχθηκαν χειροκίνητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα εκτός των ορίων της πόλης δεν αλλοιώνουν τα αποτελέσματα.

Το μέγεθος της έκτασης κάθε πόλης ελήφθη από το google και ο αριθμός των αρτοποιείων, των αρωματοπωλείων, των καταστημάτων κεριών και των ανθοπωλείων εκφράστηκε ανά 10km^2.

Τέλος, υπολογίστηκε μια βαθμολογία ως σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη καθαριότητας EPI και του ποσοστού των αρτοποιείων, των αρωματοπωλείων, των καταστημάτων κεριών και των ανθοπωλείων ανά 10km^2.