Απόδραση στο Φαράγγι των Στροπώνων στους πρόποδες της Δίρφης και στη Χιλιαδού

active-sundays
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2024

Οι Active Sundays έχουν ετοιμάσει για μια ακόμη φορά μια ξεχωριστή περιπέτεια που ξεκινά με πεζοπορία σε φαράγγι και καταλήγει με βουτιά σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας.

Οι Στρόπωνες είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο επάνω στην οροσειρά της Δίρφης στην Ανατολική Εύβοια, σε υψόμετρο 300 μέτρων, 50 χιλιόμετρα μακριά από τη Χαλκίδα. Βρίσκεται μέσα σε κάθισμα τεκτονικής φύσεως που ατενίζει μόνο προς το Αιγαίο - γύρω της υψώνονται η Δίρφη δυτικά, το Ξηροβούνι νότια, η Σκοτεινή και το Πορτάρι ανατολικά και τα Λευκά Όρη στα βόρεια. Η διαδρομή από τη Στενή μέχρι τους Στρόπωνες θεωρείται από τις πιο όμορφες της Ελλάδας και πραγματοποιείται ανάμεσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα, πλούσια βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά. Μέσα στο καταπράσινο φαράγγι τρέχει τα νερά του ο Στροπωνιάτης ποταμός, ο «Διρφωσσός» των αρχαίων, που εκβάλλει στη γνωστή παραλία της Χιλιαδούς.

Σε αυτό το υπέροχο σκηνικό θα πραγματοποιηθεί η επόμενη περιπέτεια των Active Sundays στις 9/6, με ένα απολαυστικό RiverTrek στο σκιερό, ζεν Φαράγγι των Στροπώνων με επιβράβευση στο τέλος βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της φημισμένης Χιλιαδούς.

 ​

Το ζουγκλοειδές Φαράγγι των Στροπώνων, με τα αμέτρητα πλατάνια να δημιουργούν το δικό του μικροκλίμα, αποτελεί ένα υπέροχο μέρος για πεζοπορία, σε μια ​​διαδρομή κατά βάση μέσα στο δροσερό ρέμα σχεδόν πάντα σε σκιά. Θεόρατα πλατάνια που χρόνια στέκονται φρουροί του ποταμού Στροπωνιάτη, έχουν σε πολλά σημεία μεταμορφωθεί σε υπέροχα γλυπτά της φύσης ενσωματώνοντας πέτρες του ποταμού στις ρίζες τους. Μαζί με τους υπέροχους γεωλογικούς σχηματισμούς σε πολλά σημεία κατά μήκος του φαραγγιού, το καταπράσινο περιβάλλον με το τρεχούμενο νερό δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Από την στιγμή που θα βρεθείτε μέσα στο ρέμα, ακολουθείτε την κοίτη του πότε από δεξιά και πότε από αριστερά πάνω από τα τρεχούμενα νερά κάνοντας έτσι πιο παιχνιδιάρικη την διαδρομή. Δεν θα χρειαστεί να κολυμπήσετε κατά την διάρκεια της διαδρομής παρά μόνο στο τέλος της μέσα στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.

Η σπάνιας ομορφιάς παραλία της Χιλιαδούς, με τα διάφανα νερά, βρέχεται από το Αιγαίο και ήταν τα παλαιότερα χρόνια ορμητήριο πειρατών. Πρόκειται για μια «απλωτή» παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους που συνδέεται με τους πρόποδες της Δίρφης. Πανέμορφοι βραχώδεις σχηματισμοί σπαρμένοι μέσα και έξω από τη θάλασσα, χωρίζουν την ακτή σε μικρότερες, πιο privé παραλίες. Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι (Παναγία της Χιλιαδούς) που βρίσκεται κοντά στην παραλία, ένα βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό που σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη διαδρομή είναι κατάλληλη και για αρχάριους με την προϋπόθεση ότι​ διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και τον απαραίτητο ελάχιστο εξοπλισμό.

Info
Active Sundays@Στρόπωνες/Χιλιαδού
στις 9/6
κόστος 37,99+1,94fee