4 (πιο) οικονομικά νησιά για το φετινό καλοκαίρι

skuros
ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Στο πιο ακριβό καλοκαίρι της μέχρι τώρα ζωής μας, η επιλογή νησιών που θα σεβαστούν λίγο παραπάνω την τσέπη μας μοιάζει σοφή. Εμείς σας δίνουμε 4 επιλογές που ίσως σας βγάλουν και 1-2 ημέρες διακοπών παραπάνω.

Σκύρος, με φόντο το Αιγαίο
Με τη βενζίνη στα 2,4 ευρώ και να ανεβαίνει συνεχώς και τα εισιτήρια πλοίου να ισούνται πλέον με αεροπορικά για εξωτερικό, μια καλή επιλογή είναι να μοιράσετε το ταξίδι. Για να φτάσετε στη Σκύρο θα χρειαστεί να πάτε οδικώς μέχρι την Κύμη Ευβοίας, περίπου 2,5 ώρες απόσταση, που θα σας κοστίσει περίπου 23 ευρώ, ενώ για να περάσετε με το καράβι στη Σκύρο, θα πληρώσετε άλλα 19 ευρώ το άτομο (συν το αυτοκίνητο) –ελέγχοντας τις προσφορές μπορείτε να πετύχετε και οικονομικά αεροπορικά. Η Σκύρος είναι συγκριτικά ένα πιο οικονομικό νησί, στο οποίο θα βρείτε (και) φθηνά δωμάτια και θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε, χωρίς να καταναλώσετε όλες σας τις αποταμιεύσεις. Κι αν τα δείτε σκούρα, χαλαρώνετε όλη μέρα στις πανέμορφες παραλίες της όπως τον Πεύκο, τον Άγιο Πέτρο (παραλία και για ελεύθερο κάμπινγκ), τον Άγιο Φωκά, την Καλαμίτσα, με σάντουιτς και φρούτα.

Λευκάδα, στο απόλυτο τιρκουάζ
Το καλό με τη Λευκάδα είναι ότι μπορείτε να φτάσετε οδικώς μέσα σε 4 ώρες, που σημαίνει ότι μπορείτε να την επισκεφτείτε χωρίς να ακολουθείτε ωράρια πλοίων. Το κακό είναι ότι με την αύξηση της βενζίνης το ταξίδι μέχρι εκεί κοστίζει πλέον παραπάνω, αλλά και πάλι παραμένει μικρότερο από αρκετά ταξίδια με πλοίο σε δημοφιλή νησιά, ειδικά αν μοιραστείτε τα έξοδα μια παρέα 3-4 ατόμων. Στη Λευκάδα υπάρχουν διάφορες επιλογές δωματίων για όλα τα βαλάντια, και πιο οικονομικές, ενώ το κόστος ζωής παραμένεις σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν δεν θέλετε να χαλάσετε πολλά στη βενζίνη, περιοριστείτε στις πιο κοντινές παραλίες, αν και θα σας συνιστούσαμε να μην χάσετε μια βουτιά στους Εγκρεμνούς και το Καλαμίτσι και να περάσετε μια βόλτα από τα χωριά της όπως τον Δρυμώνα, την Εξάνθεια και την Καρυά.  

Αίγινα, στάση στον Αργοσαρωνικό
Κοντά στον Πειραιά, σε απόσταση κάτι παραπάνω από μια ώρα και εισιτήρια από 10 ευρώ το άτομο, η Αίγινα δεν υστερεί σε ομορφιές επειδή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Απεναντίας έχει πολλά να δείτε και να κάνετε, κρατώντας τον προϋπολογισμό χαμηλά. Φάτε φρέσκα ψάρια στο ψαροχώρι της Πέρδικας, κάντε ιαματικά λουτρά στο δεύτερο λιμάνι του νησιού, τη Σουβάλα, δείτε τον δωρικό ναό της Αφαίας της παλαιότερης θεάς της Αίγινας, στην κορυφή ενός λόφου που περιτριγυρίζεται από δάσος, πολύ κοντά στην κοσμοπολίτικη  Αγία Μαρίνα, όπου και θα βγείτε τη βραδινή σας βόλτα. Για μπάνιο, υπερισχύει η Αιγινήτισσα μια οργανωμένη αμμώδης παραλία, περίπου στα 2 χιλιόμετρα από την Πέρδικα, όπως και η Βάγια ανατολικά της Σουβάλας, αλλά και οι παραλίες του Μαραθώνα κοντά στο λιμάνι.

Αλόννησος, για ηρεμία και μεσογειακή φώκια
Για την Αλόννησο έχετε πολλαπλές επιλογές: μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο (2-2,5 ώρες) ή τον Βόλο κι έπειτα να πάρετε το πλοίο για Αλόννησο (4,5-5 ώρες, αλλά υπάρχει και γρήγορο) ή να πάτε στην Κύμη και να πάρετε το πλοίο από εκεί, το οποίο σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες θα σας αφήσει στο λιμάνι της Αλοννήσου ή να πάρετε το πλοίο από το Μαντούδι Ευβοίας. Το κόστος εισιτηρίου του πλοίου από Κύμη είναι 25 ευρώ, από το Μαντούδι ξεκινάει από 25, ενώ από Άγιο Κωνσταντίνο ξεπερνά τα 70 και από τον Βόλο ξεκινά από 38. Διαλέγετε, λοιπόν, τη διαδρομή που σας βολεύει περισσότερο και η Αλόννησος σας περιμένει με την ηρεμία και τη γαλήνη της, το πράσινό της και τις καλές τιμές της. Θα βουτήξετε στη Χρυσή Μηλιά και τον Άγιο Δημήτριο, θα βολτάρετε στην ιδιαίτερη Χώρα, με την καταπράσινη πλατεία της, τις κεραμοσκεπές, τα πολύχρωμα σπίτια και θα επισκεφτείτε και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων για να ζήσετε από κοντά έναν μοναδικό συνδυασμό χερσαίων και θαλάσσιων μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων και φυσικά να… συστηθείτε με τη μεσογειακή φώκια.