Περισσότερα ξενοδοχεία από το 2025 στην πλατφόρμα Ella Resorts

ella-resort
ΤΡΙΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2024

Πάνω από 1 δισ. ευρώ από 750 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσουν μέχρι το τέλος του 2025 τα επενδεδυμένα κεφάλαια της HIG Capital Advisors LLC στην Ελλάδα μέσω της Inventio Group στον Τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος CEO Inventio Group και CEO Streem Global στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η HIG Capital, ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχοντας επενδύσει ήδη 750 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, προχωρά περαιτέρω στην επιμήκυνση της επενδυτικής περιόδου στη χώρα μας για μια ακόμη πενταετία δηλαδή έως το τέλος του 2029.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, ότι η HIG Capital αναγνωρίζει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και διακρίνει επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα. Η HIG σύμφωνα με τον CEO, συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, απασχολώντας συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους (σε ξενοδoχεία & logistics), ενώ όπως ανέφερε δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός κεφαλαίων προς επένδυση στην Ελλάδα, όπου ο όμιλος θα συνεχίσει να κινείται ανάλογα με τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν, έχοντας επιτύχει αποδόσεις της τάξεως του 15- 17%.

Ειδικότερα, στον τομέα των ξενοδοχείων ο όμιλος έχει δημιουργήσει από το 2021 την πλατφόρμα των Ella Resorts που συνενώνει και διαχειρίζεται όλες τις εταιρίες που έχουν εξαγοραστεί από το 2018 μέχρι σήμερα.

Στα Ella Resorts έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να τελεί ήδη υπό ανακαίνιση. Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι τα 6.000 δωμάτια, χωρίς να αποκλείονται και αγορές γής για ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια, με έμφαση κυρίως τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Εχουμε τρία βασικά επενδυτικά κριτήρια και συγκεκριμένα αναζητούμε μονάδες σε απόσταση μιάμισης ώρας από διεθνές αεροδρόμιο, με πάνω από 200 δωμάτια και σε παραθαλάσσια περιοχή. Συνεχίζουμε και ψάχνουμε ενεργά για νέες ευκαιρίες και θέλουμε να έχουμε παρουσία στους δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα. Ένα άλλο βασικό στοιχείο μας είναι η ενσωμάτωση των τοπικών στοιχείων στα ξενοδοχεία μας, μας ενδιαφέρει πολύ η γαστρονομία αλλά και οι εμπειρίες εντός του ξενοδοχείου και της τοποθεσίας», αναφέρθηκε στην παρουσίαση από το ξενοδοχειακό συγκρότημα του ομίλου στη Ρόδο, με τα πλήρως ανακαινισμένα ξενοδοχεία Elissa και Helea, στο πρώην Aldemar.

Για το ξενοδοχειακό συγκρότημα που εξαγοράστηκε το 2018 με παράλληλη διάσωση της εταιρείας στη Ρόδο, έγινε πλήρης ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση) την οποία επιμελήθηκε πλήρως η Inventio Edge. Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ, με διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε 600.

«Είναι τα πρώτα ξενοδοχεία που έγιναν 100% Ella Resorts και πάνω σε αυτά εξελίσσονται τα πλάνα και για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία», ανέφερε ο κ. Γιώργος Σταματίου, διευθύνων σύμβουλος των Ella Resorts. «Είμαστε επίσης στη φάση για ανακαινίσεις και επεκτάσεις δύο ξενοδοχείων σε Κέρκυρα και Κρήτη που θα ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά και θα είναι και οι δύο νέες προσθήκες των Ella Resorts την επόμενη χρονιά».

Όλες οι ανακαινίσεις τελούν υπό την επίβλεψη της Inventio Edge. Ειδικότερα, στο στάδιο της ανακαίνισης είναι το πρώην Aldiana Club, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητά 360 δωματίων. Το έργο έχει ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025.

Στην Κέρκυρα είναι σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 150 εκατ. ευρώ με διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, θα αυξηθούν σε 700. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σεζόν, ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ομίλου, για τη φετινή σεζόν και με δεδομένες τις εν εξελίξει ανακαινίσεις θα είναι σε λειτουργία 5 ξενοδοχεία, δύο στη Ρόδο, τα Elissa και Helea και τρία στην Κέρκυρα (Pelekas, Capo di Corfu, Μon Repos Palace) από έξι πέρυσι με έσοδα 55 εκατ. ευρώ.

Από τα σημαντικότερα νέα projects για τον όμιλο θα είναι και αυτό για το παλιό Αλθέα στην Αγία Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας 350 δωματίων που αγοράστηκε πρόσφατα.

Στην παρούσα φάση το έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο «κι εκτιμάμε ότι θα πάρει 2-3 χρόνια, γιατί είναι ένα άκρως πολύπλοκο project που χτίστηκε πριν από 50 χρόνια. Πρέπει να υπάρχει ένα masterplan που να ανταποκρίνεται στο σήμερα, άρα υπάρχουν κάποια βήματα που θέλουν μελέτη και χρόνο για μία επένδυση κοντά στα 70- 80 εκατ. ευρώ η επένδυση. Στόχος είναι πολύ σύντομα στο μέλλον να βγούμε και εκτός Ελλάδος και ευελπιστούμε ότι την εποχή που θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε το Αλθέα στην Αγία Μαρίνα, να ανοίγουμε και άλλα ξενοδοχεία στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Μπήτρος.

Τέλος με βάση το πλάνο ανακαινίσεων και όταν αυτές ολοκληρωθούν η αξία του υφιστάμενου ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου θα αγγίξει και το 1 δισ. ευρώ.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]