Μικρές πόλεις που εγγυώνται ποιότητα ζωής – Υπάρχουν ελληνικές;

pafos-kupros
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2024

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Compare the Market, οι παρακάτω μικρές πόλεις έχουν να προσφέρουν πολλά θετικά στην καθημερινότητα των κατοίκων τους. Εσείς ποια θα επιλέγατε να ζήσετε;

Με την τηλεργασία να αποτελεί έναν ολοένα και πιο διαδεδομένο τρόπο εργασίας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, πολλοί άνθρωπο επιλέγουν να μετακομίσουν σε πόλεις με πιο αργούς ρυθμούς, που ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Compare the Market AU προσπάθησε να συγκεντρώσει μικρότερες πόλεις που είναι πιο βιώσιμες, αναλύοντας τον αριθμό των εστιατορίων, των κέντρων διασκέδασης, το ποσοστό ανεργίας, τον αριθμό των βροχερών ημερών, τη βαθμολογία του δείκτη υγείας, τη βαθμολογία ασφάλειας και το συνολικό κόστος των αγαθών. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Πάφος της Κύπρου (5.495) κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από το Arrecife της Ισπανίας (4.717) και το Trapani της Ιταλίας (4.622).

Η πρώτη δεκάδα αποκαλύφθηκε ως εξής: 

Πάφος, Κύπρος
Arrecife, Ισπανία
Trapani, Ιταλία
Λουγκάνο, Ελβετία
Opava, Τσεχία
Πούλα, Κροατία
Aveiro, Πορτογαλία
Grande Prairie, Καναδάς
Barreiro, Πορτογαλία

Φωλιασμένη στη νότια ακτογραμμή της Κύπρου, δίπλα στη Μεσόγειο Θάλασσα, η Πάφος παίρνει το στέμμα ως η πιο βιώσιμη μικρή πόλη και για καλό λόγο. Με τα περισσότερα εστιατόρια στη λίστα, τα οποία φτάνουν τα 500, οι επιλογές είναι πολλές για να δοκιμάσετε κλασικά κυπριακά πιάτα, όπως σουβλάκι, τηγανητό χαλούμι και ελιόπιτα (ψωμί με ελιές). Πέραν τούτου, η Πάφος έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό επιλογών διασκέδασης (17) βρίσκεται 6η στη λίστα με τις λιγότερες βροχερές ημέρες, περίπου 70 ημέρες το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε εξαιρετικό καιρό για να εξερευνήσετε το νέο σας σπίτι.

Στο Λανζαρότε, το θέρετρο Arrecife βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τις λιγότερες ημέρες βροχής, μόλις 23 το χρόνο. Η πρωτεύουσα του νησιού φιλοξενεί 57.000 κατοίκους και διαθέτει το πανέμορφο Charco San Gines, μια λιμνοθάλασσα με φοίνικες που είναι ιδανική για περιπάτους και φαγητό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Τράπανι, στη δυτική ακτή της Σικελίας. Με 284 εστιατόρια στην περιοχή (το έκτο υψηλότερο στη λίστα), θα έχετε πολλές επιλογές για να φάτε έξω, ενώ απέχει μόλις μιάμιση ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο. 

Οι ευρωπαϊκές πόλεις φαίνεται πως κυριαρχούν στον κατάλογο. Το Grande Prairie του Καναδά είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή πόλη που κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα με βαθμολογία 4,295. Φωλιασμένη στη βόρεια Αλμπέρτα, η πόλη έχει θερμοκρασίες -19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα εξ ου και οι 16 επιλογές διασκέδασης, οπότε μπορείτε να κάνετε πατινάζ στην παγωμένη λίμνη στο Muskoseepi Park ή στο Montrose Oval ή να πάρετε τα χιονοπέδιλά σας και να πάτε στο Saskatoon Island. 

Ιωάννινα και Ξάνθη οι ελληνικής πόλεις, χαμηλότερα στη λίστα
Τα Ιωάννινα βρίσκονται στην 22η θέση της κατάταξης με 233 εστιατόρια, 11% ποσοστό ανεργίας κι 125 ημέρες βροχόπτωσης ετησίως. Η Ξάνθη κατατάσσεται στην 44η θέση με 81 εστιατόρια, 53.3 δείκτης ασφάλειας και τελικό σκορ 3.03.