Βουτιά σε 6 παραλίες με χρώματα που δεν έχετε ξαναδεί - Οι 2 είναι ελληνικές

roz-paralia
ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Το χρυσαφένιο χρώμα της άμμου με το γαλάζιο της θάλασσας είναι ο συνδυασμός που κερδίζει κάθε καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο. Κάποια μέρη, όμως, «σπάνε» το κατεστημένο και προσθέτουν κι άλλα χρώματα στην παλέτα.

Ροζ παραλία Budelli, Σαρδηνία
Μοναδική στον κόσμο για το απίθανο χρώμα της άμμου της, η ροζ αυτή παραλία βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Σαρδηνίας, κοντά στο στενό του Bonifacio. Μαζί με το Razzoli, τη Santa Maria και το κοντινό Spargi, είναι οι πιο παρθένες, άγριες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Archipelago della Maddalena.

Κόκκινη παραλία, Σαντορίνη
Μπορεί η Σαντορίνη να μην φημίζεται για τις παραλίες της, ωστόσο, διατηρούν μια ιδιαιτερότητα και μια διαφορετικότητα σε σχέση με αυτές που έχετε συνηθίσει στις Κυκλάδες. Η Κόκκινη Παραλία, περίπου 14 χιλιόμετρα μακριά από τα Φηρά, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου, ξεχωρίζει τόσο για την αγριότητα του τοπίου με τα βράχια, όσο και για την ηφαιστειακή κόκκινη άμμο της, σε συνδυασμό με τα σκούρα μπλε νερά. Η άμμος της παραλίας αποτελείται από μαύρα και κόκκινα κονιορτοποιημένα ηφαιστειακά πετρώματα από την κοντινή καλντέρα της Σαντορίνης. Ωστόσο, η περιοχή είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις και από το 2013 τμήματα της παραλίας είναι απροσπέλαστα.

Μαύρη παραλία Reynisfjara, Ισλανδία
Στη νότια ακτή της Ισλανδίας, ακριβώς δίπλα από το Vik í Myrdal το πιο νότιο χωριό της χώρας, η παραλία αυτή σίγουρα δεν είναι από τις πιο ειδυλλιακές, είναι όμως πολύ ξεχωριστή. Η άμμος είναι πραγματικά κατάμαυρη από τις ηφαιστειακές στάχτες, τα νερά άγρια και «σκάνε» στην ακτή με ορμή, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και απόσταση. Σίγουρα είναι μια παραλία που αξίζει να δείτε, όπως και πολλές ακόμη μαύρες παραλίες στην Ισλανδία, ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για μπάνιο.

Πράσινη παραλία Papakōlea, Χαβάη
Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Big Island της Χαβάης κι έχει το παρατσούκλι Green Sand Beach, όχι κι άδικα αφού είναι όντως πράσινη. Το χρώμα της άμμου προέρχεται από κρυστάλλους ολιβίνης από τα γύρω ηφαιστειακά πετρώματα, η οποία παραμένει σε αυτή την παραλία επειδή είναι βαρύτερη από τα άλλα συστατικά της λάβας. Το κολύμπι εκεί είναι δυνατό, αλλά το κύμα είναι αρκετά ισχυρό κατά μήκος της νότιας ακτής. Για να φτάσουν εκεί οι επισκέπτες, όμως, πρέπει να αντέξουν μια ζεστή και δύσκολη πεζοπορία σε τραχύ έδαφος για σχεδόν 5 χιλιόμετρα, πάνω σε θαλάσσιους βράχους

Πορτοκαλί παραλία Ξι, Κεφαλονιά
Στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στο Ληξούρι, η παραλία Ξι παρουσιάζει έντονες χρωματικές αντιθέσεις, με άσπρους λόφους αργίλου, κεραμιδί άμμο και τιρκουάζ νερά, σε μια χρωματική σύνθεση που σίγουρα δεν θα δείτε αλλού στον κόσμο. Εκεί μπορείτε να κάνετε φυσικό σπα χάρη στον άργιλο, ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, όπως αυτά που μας συνηθίζει η Κεφαλονιά.

Μοβ παραλία Pfeiffer, Καλιφόρνια
Στην παραλία αυτή στο Big Sur της Καλιφόρνιας θα βρείτε μοβ άμμο σε κάποια σημεία και φυσικές αψίδες, σε ένα τοπίο πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Το μεγαλύτερο μέρος της άμμου εκεί αποτελείται από χαλαζία, αλλά ο γρανάτης, ο οποίος είναι κυρίως υπεύθυνος για το πορφυρό χρώμα, αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος της. Το χρώμα, ωστόσο, είναι πιο έντονο έπειτα από μια βροχή κι όχι τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες.