Οι χώρες που θα αποτελέσουν ξεχωριστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς το 2014

taksidia-2014
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Βραζιλία, Μαλάουι, Μεξικό και Σεϋχέλλες, φιγουράρουν ανάμεσα στις προτάσεις του Lonely Planet για εκπληκτικά ταξίδια τη χρονιά που έρχεται. Και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό!

Οι παρακάτω 10 χώρες που προτείνονται από το Lonely Planet, ξεχωρίζουν ως ιδιαίτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2014, είτε γιατί φιλοξενούν μοναδικά φεστιβάλ, είτε γιατί εγκαινιάζουν νέα αξιοθέατα, είτε γιατί απλά έχουν να προσφέρουν έναν λόγο παραπάνω για να τις επισκεφτείτε.
Δείτε ποιες είναι και οργανώστε το επόμενό σας ταξίδι...

Βραζιλία: τα μάτια στραμμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014

Στις ηλιόλουστες, πανέμορφες ακτές αυτής της χώρας, στα βουνά και τα τροπικά δάση και σε μερικές από τις πιο όμορφες αποικιακές πόλεις του πλανήτη, έρχονται να προστεθούν δύο από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα στον κόσμο: το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 και δύο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2016, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η Βραζιλία είναι η «βασίλισσα» της μπάλας και η διοργάνωση αυτών των γεγονότων θα είναι σίγουρα ξεχωριστή. Και σε συνδυασμό με αυτά, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία σε πανύψηλους αμμόλοφους, δίπλα σε πανέμορφες λιμνοθάλασσες, στο Εθνικό Πάρκο Lençóis Maranhenses, να εξερευνήσετε τις γοητευτικές αποικιακές εκκλησίες σε γραφικές πόλεις όπως το Ouro Preto ή να κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα ποτάμια κοντά στο Bonito. Η Βραζιλία σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Ανταρκτική: περιπέτεια άνευ προηγουμένου

Επιλέξτε το κανάλι της τηλεόρασης με τα ντοκιμαντέρ άγριας ζωής και σίγουρα θα πετύχετε κάποιο για την Ανταρκτική, με τα επιβλητικά παγόβουνα, τους παγετώνες και τις ανεξερεύνητες οροσειρές, αλλά και την σπάνια πανίδα, όπως οι πιγκουίνοι, οι φώκιες και οι πελώριες φάλαινες και τα εκατομμύρια θαλασσοπούλια που κράζουν πάνω από τον αγριεμένο Νότιο Ωκεανό.
Το 2014 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την αποστολή του περίφημου εξερευνητή της Ανταρκτικής, Ernest Shackleton. Μια επίσκεψη σε αυτή την παρθένα ήπειρο (η οποία δεν έχει γηγενή πληθυσμό και δεν είναι στην πραγματικότητα χώρα) το 2014, είναι μια ευκαιρία για να επανεκτιμήσετε τη ζωή και να ακολουθήσετε… το δρόμο μεγάλων και ατρόμητων εξερευνητών, αλλά με… σύγχρονες πια ανέσεις.

Σκωτία: μια χρονιά γεμάτη events και σημαντικά γεγονότα

Για τους 20ους Αγώνες της Κοινοπολιτείας που φιλοξενούνται στη Γλασκώβη το καλοκαίρι του 2014, η πόλη έχει κάνει μια πολλών εκατομμυρίων λιρών ανανέωση: νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, βελτιωμένες μεταφορικές συνδέσεις και έργα στο λιμάνι της Γλασκώβης.
Το 2014, είναι επίσης η χρονιά της επιστροφής των αποδήμων (Year of Homecoming), μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την υποδοχή της.. διασποράς των Σκωτσέζων στη γενέτειρα, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, φαγητό και ποτό.
Η φράση «υπάρχει κάτι για όλους», δηλώνει περίτρανα αυτό που ισχύει: το μεγαλύτερο φεστιβάλ χάλκινων πνευστών της Ευρώπης στο Perthshire, ένας διαγωνισμός προσανατολισμού στα σκωτσέζικα κάστρα, ένα φεστιβάλ ουίσκι τον Μάιο και πολλά ακόμη.
Και μέσα σε όλα αυτά, σημαντικά πολιτικά γεγονότα, λαμβάνουν χώρα: το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση ή μη της Σκωτίας, θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2014.

Σουηδία: φαγητό, κουλτούρα και… τρομακτικές ιστορίες
Χάρη στον σουηδό συγγραφέα Stieg Larsson (η τριλογία του με τίτλο Millennium, αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο και ήδη προβάλλονται οι δύο πρώτες κινηματογραφικές ταινίες της σειράς), οι περισσότεροι έχουμε πλέον μια αίσθηση του πώς είναι η Σουηδία, ακόμη και αν βρίσκεται στον μακρινό, κρύο Βορρά και είναι λίγο… τρομακτική.
Αυτή η σκανδιναβική χώρα, αναδύεται σε μια νέα περιοχή ποπ-κουλτούρας. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Σουηδίας, Umeå, θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014. Επίσης, διάσημη είναι και η σουηδική κουζίνα. Η πρωτεύουσα αποτελεί εδώ και καιρό έναν κομψό, γαστριμαργικό προορισμό με τολμηρούς σεφ που πειραματίζονται, αλλά τελευταία, η φήμη και η επιρροή της σουηδικής κουζίνας, έχουν εξαπλωθεί και πέρα από τα σύνορα της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σουηδική κουζίνα είναι τόσο έντονα συνδεδεμένη με τα τοπικά προϊόντα (είτε πρόκειται για τα θαλασσινά, το κυνήγι, τα μούρα, τα βότανα ή τα τοπικά τυριά), καταλαβαίνετε γιατί εκεί θα απολαύσετε πραγματικά καλό φαγητό.

Μαλάουι: το «Big Five» και παραλίες μόνο για… εσάς
Σκεφτείτε αυτό: λίγες μόλις ώρες αφού φτάσετε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαλάουι, την Blantyre, θα εντυπωσιαστείτε από την άγρια φύση στο φυσικό καταφύγιο Majete Wildlife Reserve, το οποίο μόλις πριν από 10 χρόνια αποδεκατίστηκε από τη λαθροθηρία, αλλά πέρυσι φιλοξένησε το «Big Five» (ως «Big Five» θεωρούνται τα πέντε μεγάλα ζώα της πανίδας της ηπείρου: το λιοντάρι, ο αφρικανικός ελέφαντας, το βουβάλι, η λεοπάρδαλη και ο ρινόκερος) χάρη σε ένα σχέδιο μετεγκατάστασης της άγριας πανίδας.
Μπορείτε να πλησιάσετε τα προαναφερθέντα ζώα, χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στα ογκώδη τζιπ, όπως συνηθίζεται στα πιο γνωστά πάρκα της Αφρικής. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τη λίμνη Μαλάουι και να κολυμπήσετε με μάσκα για να θαυμάσετε το βυθό. Ακόμη, μπορείτε να ανεβείτε στο βουνό Mulanje, για να θαυμάσετε τη θέα από τη κορυφή, ενός απόκοσμου σεληνιακού τοπίου και να περπατήσετε στο οροπέδιο Viphya που θυμίζει προϊστορικό τοπίο.

Μεξικό: ο κοιμισμένος γίγαντας ξυπνάει!

Λιαστείτε σε μια παραλία της Καραϊβικής και μετά ξεφαντώστε όλη τη νύχτα στο Κανκούν, αγοράστε χειροποίητα διακοσμητικά σε έντονα χρώματα ή δοκιμάστε τα καυτερά νόστιμα πιάτα  με σάλτσα τσίλι στην Oaxaca. Για ένα ταξίδι… πίσω στο χρόνο, επισκεφθείτε έναν ναό των Μάγια και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Η… αναγέννηση του Μεξικού δεν είναι αισθητή φυσικά μόνο στους τουρίστες, αλλά και στους ντόπιους, για τους οποίους η ζωή στη χώρα έχει γίνει πιο ευχάριστη από ποτέ. Νέα έργα και αξιοθέατα έχουν τονώσει τον τουρισμό, αλλά και την καθημερινή ζωή, όπως τα μεγάλα νέα μουσεία Maya στο Κανκούν και τη Mérida και νέες εγκαταστάσεις στο εντυπωσιακό φαράγγι Copper Canyon.
Ήρθε λοιπόν η στιγμή να «ξεσκονίσετε» το μεξικάνικο όνειρό σας και να οργανώσετε ένα ταξίδι εκεί, πριν οι τιμές φτάσουν στα ύψη.

Σεϋχέλλες: προσιτός παράδεισος

Αυτά τα 115 παραδεισένια νησιά, που βρίσκονται σκορπισμένα στον πρασινογάλαζο Ινδικό Ωκεανό, έχουν όλα τα βασικά συστατικά για διακοπές που θα σας μείνουν αξέχαστες, αλλά η φήμη τους ως ακριβός προορισμός, σίγουρα θα δυσκολεύει την πραγματοποίηση του ονείρου σας.
Σα έχουμε καλά νέα: με λίγο ψάξιμο και αν προτιμήσετε τα  B&B και γραφικούς ξενώνες ή τα αυτόνομα διαμερίσματα που έχουν… ξεπηδήσει κατά την τελευταία δεκαετία, αντί των υπερπολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, σίγουρα η τιμή θα μειωθεί αισθητά.
Και αν τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια συνεχίζουν να σας αποθαρρύνουν, μάθετε ότι η αύξηση του ανταγωνισμού έχει αλλάξει δραματικά την κατάσταση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Όσο για το τι μπορείτε να κάνετε εκεί, υπάρχουν πολύ περισσότερα από το να πίνετε κοκτέιλ στην παραλία: Πεζοπορία, καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, περιηγήσεις και άλλες δραστηριότητες, είναι όλα εύκολα διαθέσιμα και μάλιστα σε ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό. Οι λάτρεις της άγριας φύσης θα βρείτε επίσης πράγματα να κάνετε -οι Σεϋχέλλες λέγονται και ως τα «Γκαλαπάγκος του Ινδικού Ωκεανού».

Βέλγιο: έντονη ζωή στο υποτιμημένο στολίδι της Ευρώπης

Στο Βέλγιο θα βρείτε γραφικές πόλεις όπως οι Μπριζ, Αμβέρσα και Γάνδη, ενώ στις Βρυξέλλες θα εντυπωσιαστείτε από τα σπουδαία μουσεία. Το φαγητό και το ποτό θα σας μείνει αξέχαστο (σας θυμίζουμε ότι το Βέλγιο παράγει μια από τις καλύτερες μπίρες στον κόσμο, τις διάσημες σοκολάτες του και πολλά ακόμη), τα τοπία είναι χαλαρωτικά και οι ακτές εκπληκτικά κομψές, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά θα καλύψει κάθε γούστο.
Κι αν οι λέξεις «Βέλγιο» και «διακοπές», δύσκολα συνδυάζονται για τους περισσότερους, σας ενημερώνουμε  ότι το 2014, προβλέπεται αύξηση των επισκεπτών στη χώρα, λόγω της 100ης επετείου από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου -μια γιορτή μνήμης που διαρκεί μέχρι το 2018.
Όσοι επισκεφτούν το Βέλγιο, θα θαυμάσουν τις όμορφες μεσαιωνικές του πόλεις, όπου ο πολιτισμός και η γαστρονομία συνδυάζονται τέλεια, τα ιδιαίτερα γοτθικά κτήρια και μεγάλα έργα τέχνης των Breugel, Van Eyck και Magritte.

ΠΓΔΜ: πίσω στο… μέλλον με βαλκανικό στυλ

Το 2014 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των –αμφιλεγόμενων για κάποιους- έργων αναβάθμισης της πρωτεύουσας, Σκόπια. Η πόλη αυτή έχει γίνει πιο φιλική προς τον επισκέπτη, με ενδιαφέροντες ξενώνες, πολυτελή μπαρ και μπιστρό, καθώς και μία από τις καλύτερες σκηνές club της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πέρα από τα έργα που αλλάζουν την εικόνα των Σκοπίων και τα περισσότερα από τα καθιερωμένα τουριστικά αξιοθέατα, όπως η λίμνη της Οχρίδας, το χιονοδρομικό κέντρο Mavrovo και την αρχαία πόλη Stobi, νέα πράγματα συμβαίνουν και σε άλλα μέρη.
Το Berovo, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είναι μια ανερχομένη μικρή πόλη, γνωστή για τα spa της. Επίσης, στο ειδυλλιακό ανατολικό μισό της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στο Kratovo, με τα οθωμανικής εποχής πέτρινα γεφύρια και τα πλακόστρωτα δρομάκια, ανακαινίζονται τα μέχρι τώρα εγκαταλελειμμένα τούρκικα αρχοντικά, που βεβαιώνουν τον αλλοτινό πλούτο αυτής της παλιάς πόλης ορυχείων. Και στην άνυδρη κεντρική περιοχή με τα αμπέλια, Tikves, νέα, ενδιαφέροντα οινοποιεία, προσκαλούν τους… διψασμένους επισκέπτες τους.

Μαλαισία: οι επιχειρήσεις… παίρνουν τα πάνω τους

Με εκατομμύρια επισκέπτες να την προτιμούν, η Μαλαισία μπορεί να υπερηφανεύεται για νέα αξιοθέατα. Παγκοσμίως διάσημο είναι το μεγαλύτερο πάρκο πουλιών στη Νοτιοανατολική Ασία, στην περιοχή Melaka (με 6.000 πουλιά από 400 είδη) και τα πάρκα Legoland και Hello Kitty στην πόλη Nusajaya.
Ο νέος τερματικός σταθμός στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Kuala Lumpur ( KLIA2 ), είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών. Οι ανταγωνιστικές τιμές και νέες εταιρείες, κάνουν την επίσκεψη στη χώρα πιο προσιτή. Επίσης, προγραμματίζονται εβδομαδιαίες απευθείας συνδέσεις με νέους προορισμούς όπως η Κωνσταντινούπολη και η Πιονγκγιάνγκ .
Εκπληκτικές εμπειρίες σας περιμένουν και στο Βόρνεο της Μαλαισίας , από την εξερεύνηση της μικρής πόλης Kudat, μέχρι την επίσκεψη στο πολυτελές Gaya Island Resort στο νησάκι Pulau Gaya.
Και για εσάς που σας αρέσουν οι δραστηριότητες, μπορούν να ανακαλύψετε τη χώρα με ποδήλατο, καθώς ο ποδηλατικός τουρισμός βρίσκεται σε ανάπτυξη, με ξεναγήσεις στην περιοχή Sabah  και στην ακτή της περιοχής Penang , αλλά και διαδρομές γύρω από την Κουάλα Λουμπούρ.