Πάμε εκδρομή σε 4 υπέροχους και διαφορετικούς προορισμούς

legraina-sounio
ΤΡΙΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ακόμη δεν άνοιξαν τα… σχολεία κι εμείς ονειρευόμαστε εκδρομές. Άλλες πιο κοντινές, άλλες πιο μακρινές, ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές για να ικανοποιήσουμε τις ορέξεις μας και να πάρουμε μια ανάσα όσο ο καιρός παραμένει καλός.

Πάμε Σούνιο για βόλτα, ψάρι και θάλασσα
Θέλετε να ξεσκάσετε, αλλά δεν θέλετε κιόλας να ξοδέψετε πολλά στη βενζίνη; Όχι, δεν τα θέλετε όλα δικά σας και υπάρχει λύση. Το όμορφο Σούνιο. Απέλει 68 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μην ξεχνάτε ότι κάποτε το Σούνιο και η Βουλιαγμένη αποτελούσαν παραθεριστικούς προορισμούς, που σημαίνει ότι είναι μια καλή λύση για κοντινή και οικονομική απόδραση. Στο Σούνιο σας περιμένει θέα στο Αιγαίο πέλαγος, διάφοροι κολπίσκοι και παραλίες για μπάνιο, ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, ο αρχαίος Ναός του Ποσειδώνα και μόλις σας ανοίξει η όρεξη, θαλασσινοί μεζέδες στον Ηλία, ακριβώς πάνω στη θάλασσα.

Πάμε εκπαιδευτική στους Δελφούς
Μια διαφορετική εκδρομή, όπου μπορείτε να συνδυάσετε τροφή για το πνεύμα και χαλάρωση στη συνέχεια. Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι Δελφοί αποτελούν μια από τις πρώτες στάσεις των τουριστών από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα, πρέπει να μας δίνει ακόμη περισσότερη ώθηση να τους επισκεφτούμε και να μάθουμε περισσότερα. Αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις, όπου λειτουργούσε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, βρίσκεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και αξίζει να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο και δείτε από κοντά το μαντείο, το μουσείο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο. Μετά την εκπαιδευτική εκδρομή, σας αξίζει και λίγη χαλάρωση, για την οποία έχετε αρκετές επιλογές. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων θα βρείτε την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, ενώ κοντά είναι και η Ιτέα (15 χιλιόμετρα) και το γραφικό Γαλαξίδι (32 χιλιόμετρα), για βόλτες, φαγητό και μακροβούτια.

Πάμε λίμνη Τσιβλού για επαφή με τη Φύση
Μια από τις ομορφότερες λίμνες της Πελοποννήσου, η λίμνη Τσιβλού είναι ένας υπέροχος προορισμός για απόδραση αυτή την εποχή, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στη Φύση, να κάνετε πικ-νικ και –γιατί όχι- να βουτήξετε στα παγωμένα νερά της για λίγη σύσφιγξη και αναζωογόνηση. Ένα υπέροχο τοπίο με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ανάμεσα σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα και καστανιές και μικρά, παραδοσιακά χωριουδάκια, η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 800 μέτρα και αποτελεί χωρίς έκπληξη δημοφιλή προορισμό αναψυχής. Δημιουργήθηκε από… ατύχημα, έπειτα από κατολίσθηση το 1913, όπου φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και στις όχθες της μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδήλατο κ.ο.κ. Η λίμνη βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού όπου ολόκληρη η προστατευόμενη περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Κι αφού την απολαύσετε , μπορείτε να πάτε βόλτα στο γραφικό χωρίο Ζαρούχλα, 10 περίπου χιλιόμετρα από τη λίμνη με εστιατόρια, ξενώνες και μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων.

Πάμε Λίμνη Ευβοίας για άρωμα διακοπών
Επιστρέφουμε στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια και κατευθυνόμαστε προς τη Λίμνη, ένα μέρος με νησιώτικο αέρα που αξίζει να επισκεφτείτε. Στα αξιοθέατα της περιοχής είναι ο μικρός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος διαθέτει τμήμα με ψηφιδωτό δάπεδο που χρονολογείται στον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ., το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα από τον 16ο αιώνα και ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Χριστοδούλου κοντά στην παραλία. Η Λίμνη, επίσης, αποτελεί τόπο γέννησης και σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, Λέλας Καραγιάννη, του συγγραφέα Νίκου Τσιφόρου, των αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης του 1821 Αγγελής και Αναγνώστης Γοβιός κ.ά. Ωστόσο, αν θέλετε απλώς να κάνετε μπάνιο και να ξεκουραστείτε, βάλτε μπρος για την παραλία Κοχύλι, που είναι η πιο προσιτή στην περιοχή, όπου μπορείτε να κάνετε τα μακροβούτια σας και να καθίσετε για φαγητό.