Γιατί πρέπει να βάλετε τα Άγραφα στη χειμερινή σας ατζέντα

agrafa
ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Με τη φύση σε πρώτο πλάνο και με ορεινή ατμόσφαιρα, τα Άγραφα είναι ιδανική απόδραση για αυτή την εποχή.

Στη νότια απόληξη της Πίνδου, η οροσειρά των Αγράφων καταλαμβάνει όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας, ενώ χωρίζεται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα. Στην καρδιά της οροσειράς των Αγράφων, στους πρόποδες του όρους Κουκουρούντζος, τα Άγραφα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας, περίπου 2,5 ώρες από το Καρπενήσι, που αν μη τι άλλο ξεχωρίζει για το φυσικό του τοπίο και την πολύ ιδιαίτερη θέα του, με τα βουνά να το περιβάλλουν, σε υψόμετρο 840 μέτρων. Γεφύρια, ξωκλήσια, πεύκα, πλατάνια και ρυάκια, όλα συνθέτουν μια πανέμορφη εικόνα αναζωογόνησης και χαλάρωσης, που δύσκολα θα μπορέσετε να αποχωριστείτε στην επιστροφή.

Αν σας έχει λείψει, λοιπόν, η αυθεντικότητα της επαρχίας, η παράδοση και το ορεινό φυσικό στοιχείο, βάλτε τα Άγραφα στο πρόγραμμα αποδράσεων με σκοπό να κάνετε οπωσδήποτε τα παρακάτω.

www.agrafa.gr/Ilias-tselos
Κάντε μια βόλτα στο Πετρογέφυρο ή αλλιώς Γεφύρι των Αγράφων στους πρόποδες του χωριού, ένα γεφύρι του 17ου αιώνα «πνιγμένο» μέσα στη φύση, που οι ντόπιοι το φροντίζουν σαν... τα μάτια τους.

Λίγο παραπέρα σας περιμένει ο αναπαλαιωμένος νερόμυλος, το δεύτερο πιο σημαντικό αξιοθέατο του χωριού.

Στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, η λίμνη Κρεμαστών είναι μια must στάση, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, ενώ εκεί μπορείτε να κάνετε και κανό-καγιάκ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την κατασκευή της λίμνης βυθίστηκαν μεταξύ άλλων το βυζαντινό μοναστήρι της Επισκοπής, το γεφύρι του Μανόλη που επί 4 αιώνες συνέδεε τις δυο όχθες του Αγραφιώτη και τα χωριά Επισκοπή, Άγιος Βασίλειος και Σίδερα Τριχωνίδας.

Το περπάτημα στις όχθες του ποταμού Αγραφιώτη επιβάλλεται, ώστε να δείτε, να μυρίσετε και να νιώσετε τον τόπο.

Η Μονή της Παναγίας της Στάνας των Αγράφων αξίζει επίσης να μπει στην ατζέντα σας, καθώς βρίσκεται στη σπηλιά ενός βράχου. Εκεί θα θαυμάσετε ιδιαίτερες τοιχογραφίες και θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία λόγω τοποθεσίας και ατμόσφαιρας.

Ανάμεσα στα σημαντικά αξιοθέατα των Αγράφων είναι και η Σπηλιά Κατσαντώνη, στην οποία θα φτάσετε με πεζοπορία που ξεπερνά τη μια ώρα, προκειμένου να δείτε το μέρος όπου συνελήφθη και μαρτύρησε ο Σαρακατσάνος κλέφτης.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας πρέπει να επισκεφτούν τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Ασπρόρεμα και να πραγματοποιήσουν κατάβαση στο ομώνυμο μονοπάτι, όπου οι εναλλαγές φύσης και θέας θα σας κρατούν συνεχώς σε εγρήγορση.