Τα Τρίκαλα υποδέχτηκαν το γλυπτό «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγόπουλου

ompreles-zoggopoulou-trikala Web n'shoot factory
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Το εμβληματικό γλυπτό που έχει αγαπηθεί στη Θεσσαλονίκη, πλέον βρίσκεται και στα Τρίκαλα, έπειτα από επιθυμία του γλύπτη.

Άλλο ένα αξιοθέατο προστέθηκε στη λίστα με τις στάσεις που πρέπει να κάνει κάποιος σε ένα ταξίδι του στα Τρίκαλα κι αυτό είναι πλέον το εμβληματικό γλυπτό «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το γλυπτό εγκαταστάθηκε στην πόλη ύστερα από συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου.

Υπήρξε επιθυμία ετών να τοποθετηθεί έργο του πρωτοπόρου και διεθνώς διακεκριμένου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο μοντερνισμός του έργου του καλλιτέχνη συνάδει με τη φιλοσοφία της θεσσαλικής πόλης που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Web n'shoot factory

Το γλυπτό «Ομπρέλα» δημιουργήθηκε το 1990 και παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1993. Η ομπρέλα, που αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη εικαστική έκφραση του καλλιτέχνη, είναι ένα αντικείμενο οικείο σε όλο τον κόσμο που μεταμορφώνεται σε ένα πλαστικό σύμβολο που ενεργοποιεί την ανθρώπινη φαντασία.

Η απόφαση της δημόσιας τοποθέτησης του έργου σε αυτή την κλίμακα για πρώτη φορά εμπίπτει στους καταστατικούς σκοπούς του Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό φορέα διαφύλαξης του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου και νόμιμο κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη.

Η υλοποίηση της εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε με δωρεά του γλυπτού εκ μέρους του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και της οικογένειας Θεοδωρίδη, σε ύψος 6 μ. ως ιδανικής κλίμακας για το προβλεπόμενο σημείο, την αρχή του κεντρικού πεζοδρόμου της πόλης, την οδό Ασκληπιού. Η αρχιτεκτονική παιδεία του Γιώργου Ζογγολόπουλου έδωσε στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα αποτύπωσης των έργων του σε διαφορετικές κλίμακες, καθώς θεωρούσε ότι το πεδίο δοκιμασίας ενός γλύπτη είναι πάντοτε ο δημόσιος χώρος. Το εικαστικό έργο και η δημόσια γλυπτική οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και να εναρμονίζεται μαζί του, μια ισορροπία που διασφαλίζει και τη διαχρονικότητα του έργου του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Web n'shoot factory
Η κατασκευή του γλυπτού πραγματοποιήθηκε από το καλλιτεχνικό εργαστήριο των συνεργατών του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρίων Λεωνίδα & Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει επιμεληθεί πλήθος γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

Η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρία Ίρις Κρητικού είχε την επιμέλεια παρουσίασης του γλυπτού κατά τα εγκαίνια, μιλώντας παράλληλα για τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Ζογγολόπουλο και τη σημασία της δημόσιας γλυπτικής του. Η κα Κρητικού επεσήμανε τον ουσιαστικό ρόλο της δημόσιας γλυπτικής στην καθημερινότητα μιας πόλης και των κατοίκων της και πως αυτό το ξεχωριστό έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη σύγχρονη εικόνα της δημόσιας ζωής της πόλης των Τρικάλων. Σημείωσε δε ότι αυτή η μοναδική «Ομπρέλα» των Τρικάλων, θα είναι το έργο που θα αποτελέσει τοπόσημο και σημείο αναφοράς του κέντρου της πόλης.

Οι νέοι ήταν οι πρώτοι που αγκάλιασαν το γλυπτό στην πόλη και είναι σημείο που δείχνει τη σημαντική αλλαγή που έφερε αυτό το έργο μοντέρνας τέχνης στα Τρίκαλα.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ανιψιός του Γιώργου Ζογγολόπουλου, εξήγησε τον αντιπολεμικό συμβολισμό του συγκεκριμένου γλυπτού, αλλά και την έννοια της ενότητας των ανθρώπων κάτω από την ίδια ομπρέλα. Η ουσία της προσφοράς του Ιδρύματος έγκειται στην ενίσχυση της προσπάθειας για διαρκή εξέλιξη της πόλης των Τρικάλων, θεωρώντας ότι η αφαιρετική γλυπτική σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου φέρνει στο αστικό τοπίο ένα νέο εικαστικό περιβάλλον καλλιεργώντας καθημερινά την αισθητική και πνευματική αντίληψη των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Web n'shoot factory

Η εκδήλωση, την εκφώνηση της οποίας ανέλαβε η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη, ολοκληρώθηκε με τη φωταγώγηση του γλυπτού και την προσφορά ενός μικρότερης κλίμακας γλυπτού «Ομπρέλα» εκ μέρους του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου με την επιθυμία αυτό να βρίσκεται πάντοτε στο γραφείο Δημάρχου Τρικκαίων. Τη βραδιά εγκαινίων συνόδευσε και ένα υπέροχο κουαρτέτο εγχόρδων.

Info
Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγόπουλου
Δημοκρατίας 49, Π. Ψυχικό
2106712210
www.zongolopoulos.gr