Εκδρομή στην Ελευσίνα με τη φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

eleusina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Για να μπει καλά ο Δεκέμβρης, μια εκδρομή στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, την Ελευσίνα, είναι ό,τι πρέπει.

Για πολλούς, η Ελευσίνα είναι συνυφασμένη με τα διυλιστήρια και αποτελεί μια περιοχή που απλώς προσπερνάμε όταν διανύουμε την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Στην πραγματικότητα, όμως, η Ελευσίνα αποτελεί μια περιοχή δίπλα στην πόλη μας με μέρη με ομορφιά, ιστορία και ατμόσφαιρα, που αξίζει να ανακαλύψουμε. Δεν ανακηρύχτηκε, άλλωστε, τυχαία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Σε αυτή, λοιπόν, την περιοχή, η φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 ετοιμάζει εκδρομή την Κυριακή 4/12, με αρκετές επιμορφωτικές στάσεις, ξεκινώντας τη συνάντηση στις 8:15 το πρωί, στην έξοδο του Μετρό ΦΙΞ (οδός Καλλιρόης).

Η πρώτη στάση θα είναι στη Μονή Δαφνίου, στις παρυφές του όρους Αιγάλεω στο άλσος Χαϊδαρίου, σε θέση κομβική, παραπλεύρως της Ιεράς Οδού που από τους αρχαίους χρόνους ενώνει την Αθήνα με την Ελευσίνα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν και το αρχαίο ιερό του Δαφναίου ή Δαφνίου Απόλλωνα. Το μοναστήρι προστατεύεται από οχυρωμένο με πύργους και επάλξεις τετράγωνο περίβολο, με δύο πύλες εισόδου στην ανατολική και τη δυτική του πλευρά. Οι τέσσερις πλευρές έχουν μήκος περί τα 98 μέτρα η κάθε μία και πάχος περίπου 1 μέτρο. Από το 1990 η Μονή Δαφνίου συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια, θα επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας -θυμίζουμε ότι την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα (άρα και στην εκδρομή σας) η είσοδος είναι δωρεάν. Μαζί σας θα έχετε τον φωτογράφο και ξεναγό Γιώργο Γκιζάρη που αφιλοκερδώς θα σας κάνει δίωρη ξενάγηση.

Wikimedia Commons/Christinelle.j
Έπειτα θα περπατήσετε και θα φωτογραφίσετε όλα τα ενδιαφέροντα μέρη της πόλης (και είναι αρκετά) με τη βοήθεια φίλων φωτογράφων της περιοχής, προτού κάτσετε όλοι μαζί για φαγητό. Η Ελευσίνα, άλλωστε, είναι μια πόλη που έχει φωτογραφικό ενδιαφέρον, με το λιμάνι της, τον γραφικό πεζόδρομο της Νικολαϊδου, το Πάρκο Ναυταθλητικού Ομίλου και το εντυπωσιακό εγκαταλειμμένο εργοστάσιο Κρόνος.

Στις 5:00 μ.μ. θα επισκεφτείτε την έκθεση φωτογραφίας «Μυστήριο_24 Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης» από τη Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας (δείτε πληροφορίες εδώ).

Η επιστροφή στην Αθήνα θα ξεκινήσει περίπου στις 6:30 μ.μ. και το κόστος είναι 12 ευρώ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ και εξασφαλίστε τη θέση σας.

Info
ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ [email protected]Ελευσίνα
Κυριακή 4/12 στις 8.30 π.μ.
κόστος 12 ευρώ