Περιπέτεια με τους Comboride στον άγνωστο φυσικό παράδεισο του ποταμού Ράδου

comboride
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ένα από τα πολλά φαράγγια της Ελλάδας που δεν είναι τόσο συχνά στα φώτα της δημοσιότητας είναι ο επόμενος προορισμός των Comboride αυτή την Κυριακή, για πεζοπορία ή ποδήλατο στο χώμα.

Άλλοι τον λένε χείμαρρο Σέλλας ή Μπερτένι. Όποια ονομασία κι αν προτιμάτε, ο άγνωστος φυσικός παράδεισος της κοιλάδας του ποταμού Ράδου σας περιμένει αυτή την Κυριακή μαζί με την ομάδα Comboride για πεζοπορία ή ποδήλατο στο χώμα και πολλές ακόμη περιπέτειες.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο φαράγγι της Ελλάδας, στο οποίο η ομάδα θα επιστρέψει έπειτα από 11 χρόνια, με το θρυλικό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Αυγού, ένα στολίδι σφηνωμένο στα βράχια και από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αργολίδας, να αποτελεί στάση της εκδρομής.

Η μονή βρίσκεται 15 χιλιόμετρα παράλληλα με τον ποταμό Ράδο, στη νότια πλευρά του όρους Αυγό. Ο δρόμος με εσάκια περνάει από την άλλη μεριά της κοίτης ανεβαίνει 400 μέτρα για να σας φέρει έξω από το σπάνιο πέτρινο ακατοίκητο κατασκεύασμα.

Σκαρφαλωμένη σαν αετοφωλιά, η μισή είναι χτισμένη και άλλη μισή πελεκημένη στον βράχο, δεν είναι ορατή από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα Δίδυμα. Για να φτάσετε εκεί, θα περάσετε από μια πανέμορφη διαδρομή, στην οποία έχει γυριστεί και η ταινία «Ο Προφήτης» του Δημήτρη Πούλου, αφού το τοπίο με τις ξερολιθιές συνθέτει ένα απόκοσμο σκηνικό, ιδανικό για κινηματογραφικές παραγωγές. 

Διάφοροι θρύλοι ζώνουν το όνομα της Μονής Αυγού. Επικρατέστερος, είναι αυτός που μιλάει για μια μητέρα που έφερε εκεί το άρρωστο παιδί της προκειμένου να το γιατρέψει η Παναγία, κι εκείνη την πρόσταξε να το πετάξει από το γκρεμό του όρους. Η άπιστη μάνα φοβήθηκε κι αντί να πετάξει το παιδί της, πέταξε πρώτα ένα αυγό. Το αυγό προσγειώθηκε μαλακά πάνω στο χώμα χωρίς να σπάσει. Βλέποντάς το, η μάνα πετάξε και το παιδί της, το οποίο όμως δεν είχε την ίδια τύχη με το αυγό…

Λίγο πιο πέρα στο όμορφο χωριό Δίδυμα, με τα πλούσια λιβάδια άγριας τουλίπας, βρίσκονται δύο παράξενοι κι επιβλητικοί κρατήρες, που δημιουργούν ένα απίστευτο, απόκοσμο, εξωγήινο θέαμα. Το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο θεωρείται πως προκλήθηκε είτε από πτώση μετεωριτών, είτε από ομοιόμορφη καθίζηση του εδάφους. 

Στη μία δολίνη, την πιο μεγάλη, βρέθηκαν λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής, μέσω των οποίων πιστοποιείται η κατοίκηση της σπηλιάς από τα προϊστορικά χρόνια. Η μικρότερη όμως είναι αυτή που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω των πολλών διαβρώσεων που έχει υποστεί. Μια στοά σκαμμένη στο έδαφος και μια σκάλα λαξευμένη στο βράχο θα σας οδηγήσουν στο εσωτερικό της σπηλιάς. Εκεί, μέσα στην οργιώδη βλάστηση, δύο υπέροχα βυζαντινά ξωκλήσια σφηνωμένα στον βράχο, του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 13ου αι. και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αντικριστά το ένα απ’ το άλλο, προσμένουν να σας διηγηθούν την ιστορία τους.

Στα highlights βρίσκεται και η ταβέρνα στον Καρατζά. Eίναι η κορυφαία στο είδος της και θα μάθετε σύντομα το γιατί.

Info
[email protected]όρος Αυγό
Κυριακή 4/12
κόστος 31 ευρώ