Ποια είναι τα φθηνότερα ski resorts των Βαλκανίων;

poia-einai-ta-fthinotera-ski-resorts-ton-balkanion

ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Αν αγαπάτε το σκι και αν ψάχνετε για οικονομικούς προορισμούς ιδανικούς για σκιέρ, ρίξτε μια ματιά στα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων για σκι υψηλής ποιότητας σε απίστευτες τιμές!

Είστε δεινός σκιέρ και κάθε χειμώνα προσεύχεστε το χιόνι να είναι πυκνό και οι πίστες απάτητες… Ωστόσο, το αγαπημένο σας σπορ, απαιτεί γερό πορτοφόλι καθώς στην Ελλάδα ένα 7ημερο σε κάποιο χιονοδρομικό θέρετρο της χώρας μπορεί να σας κοστίσει πολύ, πολύ ακριβά. Υπάρχει λύση;

Φυσικά και υπάρχει καθώς οι σκιέρ αυξάνονται και πληθύνονται και η ανάγκη για τη δημιουργία οικονομικότερων εγκαταστάσεων για σκι είναι πλέον επιτακτική. Και επειδή στην Ελλάδα, η έννοια «οικονομικές διακοπές» φαίνεται πως δεν συμπεριλαμβάνεται στο λεξιλόγιό μας καθώς οι τιμές διαμονής και παροχών στα χειμερινά θέρετρα είναι σχεδόν αστρονομικές, ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε άλλες, πιο οικονομικές λύσεις για σκι στην ευρύτερη βαλκανική «γειτονιά» μας.

Bansko-Borovets: ανερχόμενα, γειτονικά και αξιόπιστα

Το Bansko, βρίσκεται στη γειτονική μας Βουλγαρία και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στον πιο hot χειμερινό προορισμό των Βαλκανίων. Είναι το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό θέρετρο της Βουλγαρίας, χτισμένο σε ένα παραδοσιακό χωριουδάκι στη βόρεια πλευρά του όρους Pirin. Διαθέτει πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας (5 μπλε εύκολες διαδρομές-8 κόκκινες μέτριες διαδρομές και 1 μαύρη δύσκολη διαδρομή) ενώ η συνολική έκταση των διαδρομών του φθάνει τα 65 χιλιόμετρα. Στις εγκαταστάσεις του συγκαταλέγονται 13 αναβατήρες, έκταση 5 χιλιομέτρων για cross country skiing καθώς και πλήρως οργανωμένες εγκαταστάσεις διαμονής και διασκέδασης.

Οι εκπαιδευτές σκι είναι φιλικοί και γνωρίζουν καλά αγγλικά ενώ κάποιοι ξέρουν και ελληνικά, οπότε δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα στη συνεννόηση μαζί τους. Το Bansko φημίζεται ως το χιονοδρομικό κέντρο που διαθέτει τη μεγαλύτερη περίοδο χιονιού (Δεκέμβριος-Απρίλιος) και τα πολυτελέστερα και φθηνότερα ξενοδοχεία των Βαλκανίων! Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το χιονοδρομικό κέντρο Borovets, που απέχει μόλις 72 χλμ. από τη Σόφια και φημίζεται ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων με πίστες για όλους τους βαθμούς δυσκολίας και πολυτελείς εγκαταστάσεις που διόλου δεν θυμίζουν Βαλκάνια (παρά μόνο στην τιμή…)!

Πρόσβαση: Για εμάς τους Έλληνες, το Bansko αποτελεί ιδανική λύση, καθώς απέχει μόλις 720 χλμ. από την Αθήνα (περίπου 8-9 ώρες οδικώς) και 220 χλμ. από την Θεσσαλονίκη (3-4 ώρες οδικώς). Εναλλακτικά, μπορείτε να φθάσετε αεροπορικώς ως τη Σόφια (η πτήση διαρκεί λίγο παραπάνω από 1 ώρα) και από εκεί οδικώς να φθάσετε σε περίπου 2,5 ώρες στο Bansko (απέχει 170 χλμ. από το αεροδρόμιο της Σόφιας).Το Borovets, απέχει περίπου 1 ώρα από τη Σόφια, διαθέτει καλό οδικό δίκτυο και αποτελεί εξίσου ιδανική επιλογή για τους Έλληνες σκιέρ.

Κόστος: Ιδιαίτερα χαμηλό κόστος συγκριτικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις αντίστοιχες «ελληνικές» τιμές. Σε μια έρευνα που κάναμε στο www.booking.com, οι τιμές για διαμονή και πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο σαλέ ή πολυτελούς ξενοδοχείου ξεκινούν από 250 ευρώ (δηλαδή, 125 ευρώ κατ’ άτομο για 5 ημέρες…). Μπορείτε να αναζητήσετε και εξειδικευμένα πρακτορεία που θα σας προσφέρουν τιμές «πακέτο» για διαμονή, διατροφή και εξοπλισμό σκι ενώ και για φαγητό, υπολογίστε, πως στο Bansko και στο Borovets με 10-20 ευρώ θα φάτε πλουσιοπάροχα… Όσο για το κόστος εκμάθησης σκι; Αν γραφτείτε σε κάποια σχολή σκι, που θα βρείτε στο χιονοδρομικό κέντρο, θα κάνετε καθημερινά μαθήματα (4-5 ώρες) για μία εβδομάδα και θα πληρώσετε περίπου 150 ευρώ…

Πληροφορίες: www.bulgariaski.com .

Brasov-Predeal: σκι στα Καρπάθια

Το τοπίο είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Η παρθένα φύση της ρουμανικής υπαίθρου ανέγγιχτη ακόμη από τα πλήθη των τουριστών προσφέρει πραγματικά μαγευτικές εικόνες στον επισκέπτη. Το χιονοδρομικό κέντρο, που φαίνεται, πως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε «δυνατό χαρτί» του τουρισμού της Ρουμανίας, ακούει στο όνομα «Poiana Brasov», που σημαίνει «η ηλιόλουστη πλαγιά».

Χτισμένο σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από τη μεσαιωνική πόλη Brasov της Ρουμανίας με τα υπέροχα κτίρια, το χιονοδρομικό κέντρο, συγκεντρώνει πλήθος σκιέρ όχι μόνο από τη Ρουμανία αλλά και από όλες τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων-και όχι μόνο.

Ταχύτατα αναπτυσσόμενο και ακόμη οικονομικό για τα ελληνικά δεδομένα, το Poiana Brasov, τείνει να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο χειμερινό θέρετρο με πλήθος πολυτελών ξενοδοχείων, σαλέ, εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης σε υψόμετρο 1.020 μέτρων… Διαθέτει 12 πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας, 11 lifts και 2 εστιατόρια στην κορυφή του βουνού με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. Ωστόσο, αν μείνετε στην πόλη Brasov, θα έχετε τη δυνατότητα να πάτε και στα άλλα δύο χιονοδρομικά-και εξίσου αξιόλογα και φθηνά- κέντρα της περιοχής, το Sinaia και το Predeal.

Πρόσβαση: Το Poiana Brasov, απέχει περίπου 160 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο Otopeni του Βουκουρεστίου. Από εκεί με λεωφορείο μπορείτε να κατευθυνθείτε στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης «Bucharest North railway station». Επιβιβαστείτε στο πρώτο τρένο με κατεύθυνση την πόλη Brasov και από εκεί και αφού διαθέσετε κάποιο χρόνο για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα της όμορφης πόλης, μπορείτε είτε με λεωφορείο είτε με ταξί (που θα σας στοιχίσει κοντά 20 ευρώ) να ανεβείτε στο χιονοδρομικό κέντρο.

Κόστος: Η Ρουμανία αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες και έτσι τα αεροπορικά εισιτήρια για το Βουκουρέστι δεν θα σας κοστίσουν ιδιαίτερα πολλά χρήματα (υπολογίστε περίπου 150-200 ευρώ για ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής). Όσο για το κόστος διαμονής; Από μια μικρή έρευνα στο www.booking.com διαπιστώσαμε, πως υπάρχουν ξενοδοχεία με τιμές από 270 ευρώ για 7ημερη διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό –δηλαδή κάτι λιγότερο από 40 ευρώ την ημέρα για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό! Στην περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου, λειτουργούν πλέον δεκάδες σαλέ και ξενώνες σε ακόμη φθηνότερες τιμές. Για το φαγητό σας, υπολογίστε περίπου 20 ευρώ για ένα πλουσιοπάροχο γεύμα 2 ατόμων με κρασί! Όσο για την είσοδο στα χιονοδρομικά, τον εξοπλισμό σκι ή τα μαθήματα για αρχάριους, θα σας πούμε μόνο αυτό: οι τιμές δεν είναι διόλου «ελληνικές»-αυτό τα λέει όλα…

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ