Απόδραση στην Ελαφόνησο: Όλα όσα κρύβει ο παράδεισος στη Λακωνία
Υποθαλάσσιοι θησαυροί, ελκυστικά τοπία, γαλαζοπράσινες παραλίες και ματιά στη βιωσιμότητα, η Ελαφόνησος βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της.
Εκεί στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησος είναι ένας σπάνιος τόπος και ένας φιλόξενος προορισμός με εξαιρετικά σπάνιο φυσικό πλούτο, ελκυστικά τοπία, υποθαλάσσιους θησαυρούς, μαγικές και πεντακάθαρες παραλίες και τη γνωστή πλέον βυθισμένη πολιτεία, το Παυλοπέτρι. Ο πολυτιμότερος όμως θησαυρός της Ελαφονήσου είναι οι άνθρωποι της, οι νησιώτες της Πελοποννήσου, που ακούραστα χρόνια τώρα διατηρούν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη χώρα, προσδίδοντας στον τόπο τον σπάνιο στις μέρες μας χαρακτηρισμό «αυθεντικό ψαρονήσι». Η αυθεντικότητα του τοπίου, η φιλοξενία των κατοίκων και η ποικιλία εμπειριών που προσφέρει καθιστούν την Ελαφόνησο, έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν αυθεντικές διακοπές με πινελιές σύγχρονης ζωντάνιας.
Μακροβούτια σε τιρκουάζ νερά
Ίσως η πιο γνωστή εντός και εκτός Ελλάδας, η παραλία του Σίμου αποτελεί μια από τις ομορφότερες της Ευρώπης, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό της Ελαφονήσου, στη νότια πλευρά. Για την ακρίβεια, οι δίδυμες παραλίες του Σίμου βρίσκονται αποτελούνται από την παραλία Φράγκος (μικρότερη) και την παραλία Σαρακήνικο (μεγαλύτερη), οι οποίες ενώνονται σε μια στενή λωρίδα γης, σχηματίζοντας μία εξωτική εικόνα με ψιλή χρυσή άμμο, αμμόλοφους που φτάνουν τα 10 μέτρα, κεδρόδασος και γαλαζοπράσινα νερά. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες εκτελούνται δρομολόγια με καϊκι από το παλιό λιμάνι της Ελαφονήσου την Σκάλα. Κι αν θέλετε πραγματικά να μαγευτείτε, φροντίστε να δείτε την ανατολή από εκεί ή να ζήσετε μια βραδιά με πανσέληνο, όπου η κατάλευκη άμμος αντανακλά το φως της σελήνης και η θάλασσα γεμίζει ασημόσκονη (πιθανώς υπάρχει κάποιο είδος πλαγκτόν που λαμπυρίζει στο σκοτάδι αλλά είναι ορατό μόνο με το φως του φεγγαριού). Σύμφωνα με την ντόπια παράδοση, η παραλία του Σίμου πήρε το όνομα της είτε από έναν Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά, ή από κάποιον ερημίτη που ονομαζόταν Σίμος. Ακόμη και το χειμώνα είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε έναν περίπατο στην άμμο και μια μικρή ανάβαση στην κορυφή της χερσονήσου.


Πρόκειται για τέσσερα μικρά νησάκια που βρίσκονται στην παραλία της Παναγίας στην Ελαφόνησο: Οι Ξεροπούλες, το Λεπτό Νησί, το Πρασονήσι και η Κασσέλα, με την Κασσέλα να είναι το μεγαλύτερο και με ύψος 18 μέτρα. Η παραλία της Παναγίας είναι γνωστή για το ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να δύει ανάμεσα στα νησάκια και για το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται στην περιοχή. Είναι επίσης γνωστή ως Λιμνίτσα, είναι ένας μαγευτικός προορισμός με κέδρους, αμμόλοφους και καταγάλανα νερά. Στο εσωτερικό της παραλίας, τα χειμερινά νερά δημιουργούν μια μικρή λίμνη. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλές σπηλιές και η ντόπια παράδοση θεωρεί το Κάτω Νησί (οικισμός γύρω από την Παναγία) ως τη Χώρα των Κυκλώπων, ενώ τα νησιά της Παναγίας σαν "Κυκλώπετρες". Όπως αναφέρθηκε στην αποστολή στα νερά της περιοχής διασώθηκε ο Κολοκοτρώνης το 1806, ενώ εκεί έγινε και η Β' Βενετοτουρκική Ναυμαχία της Ελαφονήσου το 1717.
Παυλοπέτρι: Η βυθισμένη πολιτεία
Το Παυλοπέτρι είναι μια αρχαία βυθισμένη πολιτεία που βρίσκεται κοντά στην Ελαφόνησο, στη Λακωνία. Είναι αναγνωρισμένο ως η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, με ίχνη κατοίκησης από την 3η χιλιετία π.Χ. και περιλαμβάνει δρόμους, κτίρια και τάφους. Μπορείτε να το διακρίνετε από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας τον ένα μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας και των καταδύσεων. Το Παυλοπέτρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 700 μέτρων βορειοανατολικά της Ελαφονήσου μεταξύ της νησίδας και της παραλίας της Πούντας. Η πόλη χρονολογείται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και πιστεύεται ότι βυθίστηκε γύρω στο 1000 π.Χ. Η βύθιση της πόλης συνέβαλε στη διατήρηση των ευρημάτων, καθώς δεν ξαναχτίστηκε ή χρησιμοποιήθηκε για γεωργία. Στα αρχαιολογικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται ερείπια που αποτελούνται από δρόμους, κτίρια, και περίπου 40 κιβωτιόσχημους τάφους και η περιοχή είναι προσβάσιμη σε κολυμβητές οι οποίοι μπορούν να εξερευνήσουν τα ερείπια με μάσκα και αναπνευστήρα. Οι εντατικές έρευνες και ανασκαφές ξεκίνησαν το 2009 και η πόλη αναπαραστάθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Το Παυλοπέτρι είναι σημαντικό αφού θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο και η ανακάλυψη της προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για την αρχαία ζωή και τον πολιτισμό.
Το ταξίδι με πλοίο στην βυθισμένη πολιτεία και στον Άγιο Πατάπιο
Δοκιμάστε να κάνετε ένα tour στην βυθισμένη πολιτεία και στον Άγιο Πατάπιο με το Ελαφόνησος Fishing Tour και να απολαύσετε την νέα δραστηριότητα του Αλιευτικού Τουρισμού, κατά την οποία οι επισκέπτες μέσω του ψαρέματος γνωρίζουν το νησί. Ο καπετάνιος Νικόλας θα σας μάθει τα μυστικά του ψαρέματος και όχι μόνο, αλλά συγχρόνως θα ανακαλύψετε θαλασσινά μυστικά του νησιού που δύσκολα μπορεί να αντικρύσει κάποιος χωρίς σκάφος. Η εμπειρία αυτή του Αλιευτικού Τουρισμού προσφέρει την χαρά του ψαρέματος και συγχρόνως θα σας χαρίσει την εμπειρία στην παραμονή σε ένα αλιευτικό σκάφος που έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι όλοι ασφαλείς, άνετοι και να έχουν την θάλασσα στα πόδια τους.

Ο Άγιος Πατάπιος είναι ένα μικρό ξωκλήσι στην περιοχή του Αγλύφτης –Άγιος Γλύπτης το πιο δυτικό σημείο του νησιού-, το οποίο χτίστηκε έπειτα από όνειρο που είδε η Λαφονησιώτισσα (Τζένη Αρώνη) το 1960. Το εικονοστάσι του Άγιου Πατάπιου υπήρχε παλιότερα στην παραλία του Κάτω νησιού, στα βράχια, στο σημείο Αυλάκι και το είχε φτιάξει η μητέρα της Τζένης, Παναγιώτα Αρώνη. Πρόσφατα οι Ελαφονησιώτες φρόντισαν για την ανακατασκευή του μικρού και εγκαταλελειμμένου ναού, στο πιο δυσπρόσιτο και γεμάτο μυστικά σημείο του νησιού.Οι κάτοικοι πίστευαν ότι παλαιότερα υπήρχε κάποια εκκλησία εκεί, ενδεχομένως, ο Άγιος Γλύπτης.
Οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και της Παναγίας Κατωνησιώτισσας
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα είναι μια πολύ όμορφη εκκλησία της Ελαφόνησου πάνω στην θάλασσα, στην είσοδο του λιμανιού, πάνω σε μία βραχονησίδα, και σε συνδυασμό με το γεφύρι που ενώνει τον ναό με το λιμάνι αποτελεί το σύμβολο του νησιού, αποκτώντας σημαντική πολιτιστική και ιστορική αξία και προσφέροντας απόλυτη πνευματική ηρεμία και γαλήνη. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος και προστάτης της Ελαφονήσου. Ο ναός χτίστηκε το 1858 από τους πρώτους κατοίκους, που ήρθαν από τη Μάνη και ανακαινίστηκε το 1862 -σε επιγραφή μπορείτε να δείτε και τα ονόματα των κτητόρων, Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγωνίτσα, σύζυγός του. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ίδιος ο Άγιος Σπυρίδωνας επέβαλε την παρουσία του στο νησί, καθώς και το σημείο ανέγερσης του ναού. Ο ναός, ωστόσο, επρόκειτο να χτιστεί σε διαφορετικό μέρος και όχι στη βραχονησίδα όπου βρίσκεται σήμερα, ενώ θα ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος προστάτης των ναυτικών. Οι κτήτορες είχαν συγκεντρώσει τα υλικά για την ανέγερση, όμως, εμφανίστηκε μπροστά τους ένας γέροντας και τους είπε να χτίσουν την εκκλησία στο νησάκι απέναντι. Ο κτήτορας του απάντησε ότι ήταν δύσκολο να γίνει αυτό, αφού τότε δεν υπήρχε γέφυρα. Ο διάλογος επαναλήφθηκε τρεις φορές και, όταν οι κτήτορες ρώτησαν τον γέροντα ποιος ήταν, εκείνος απάντησε ότι ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας. Έτσι, η εκκλησία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο και πήρε το όνομά της.
Παναγία η Κατωνησιώτισσα - Εκκλησία στον οικισμό Κάτω νησί στην Ελαφόνησο
Στον οικισμό Κατωνησί βρίσκεται η Νησοστέφανη Παναγιά ή Παναγιά η «Κατωνησιώτισσα» όπως ονομάζεται στην τοπική διάλεκτο. Η εκκλησία κτίστηκε στη θέση παλαιότερης Βυζαντινής εκκλησίας, ανακαινίστηκε το 1928 και πάνω από την είσοδο της, υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή με διάφορα ονόματα και τη χρονολογία 1825. Στο ιερό διατηρούνται πέτρες με κονιάματα και τμήματα τοιχογραφιών, που μάλλον προέρχονται από παλαιότερη φάση της εκκλησίας, ενώ υπάρχει εικόνα του 1855, με την κοίμηση της Θεοτόκου και έξω από το ναό, σώζεται ορειχάλκινη καμπάνα του 1878 με έκτυπες παραστάσεις της Σταύρωσης του Χριστού καθώς και παραστάσεις διαφόρων Αγίων. Στην Παναγία την Κατωνησιώτισσα υπάρχει το μικρό κοιμητήριο των Κατωνησιωτών.

Η γαστρονομία του νησιού είναι πλούσια και σας περιμένουν πολλά εστιατόρια και παραδοσιακή καλή κουζίνα. Στην άκρη της παραλίας “Κοντογόνι” μέσα στον οικισμό, η παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα «Αρώνης» μακριά από την οχλαγωγία του κεντρικού δρόμου είναι ό,τι πρέπει για ποιοτικό φαγητό δίπλα στο κύμα με θέα ολόκληρη την παραλία. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι πραγματικά μαγευτική! Η ταβέρνα φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια από το καΐκι της οικογένειας Αρώνη: η ψαρόσουπα, το γεμιστό καλαμάρι, η γαριδομακαρονάδα, η αστακομακαρονάδα και οι πένες με σολωμό ή κοτόπουλο από την ιδιοκτήτρια είναι μερικά από τα εδέσματα που έμειναν πραγματικά αξέχαστα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και ένα κομμάτι μουσακά από τα χεράκια της οικογένειας Αρώνη. Στα ξεχωριστά πιάτα ήταν το χειροποίητο τσαΐτι με φρέσκο τυρί, ο σπιτικός μαρινάτος γαύρος και το κρασάτο χταπόδι της Καλλιόπης. Όλα τα πιάτα βασίζονται σε τοπικές συνταγές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πάντα φρέσκα, ντόπια και τα περισσότερα παράγονται από τους ιδιοκτήτες.Το ελαιόλαδο είναι από τους ελαιώνες του Κάτω νησιού και το κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Η αυθεντική και εγκάρδια φιλοξενία των ιδιοκτητών ολοκληρώθηκε με το φίλεμα του υπέροχου χαλβά της Καλλιόπης ή του σπιτικού γλυκού της με καρότο.
Μια άλλη επιλογή είναι το οικογενειακό εστιατόριο της κ. Αλεξάνδρας είναι μια εξαιρετική επιλογή για φαγητό μετά το μπάνιο και όχι μόνο. Τα «Νησιά της Παναγίας» είναι πραγματικά το καλύτερο σημείο του νησιού για να απολαύσει κανείς ένα τέλειο ηλιοβασίλεμα, αλλά και τα μοναδικά εδέσματα της κ. Αλεξάνδρας φτιαγμένα με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα. Δοκιμάστε το παραδοσιακό χειροποίητο τσαΐτι και την ιδιαίτερη τονοσαλάτα με τόνο ψαρεμένο από τα νερά της Ελαφονήσου. Συνεχίστε με φρέσκα ψάρια, αστακομακαρονάδα ή κολοκτύπα με μακαρόνια και μη χάσετε την πεντανόστιμη ψαρόσουπα της ιδιοκτήτριας. Υπάρχει, επίσης, μια μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά φαγητά και κρεατικά της ώρας, ενώ highlight είναι και το χειροποίητο μπιγτέκι, αλλά και ο φημισμένος κόκορας της κ. Αλεξάνδρας.
Στο εστιατόριο «Νταγιάντα», λίγα μέτρα από την έξοδο των Ferry Boat, τα χταποδάκια κάνουν παρέλαση και ακολούθως λιάζονται και μετά καταλήγουν στο πιάτο. Εκεί θα δοκιμάετε ολόφρεσκο ψάρι και εκλεκτή κουζίνα σπιτική όπως και ψητά της ώρας.
Λίγα μόλις μέτρα από τη μοναδική παραλία του Μικρού Σίμου, σας περιμένει το Cervi με ποιοτικές ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις και δροσερά κοκτέιλ τόσο στην παραλία όσο και στον φιλόξενο χώρο λίγα μέτρα μακριά από αυτή. Ο σεφ και η ομάδα του ετοιμάζουν πρωτότυπα αλλά και παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας χρησιμοποιώντας μόνο αγνά προϊόντα της λακωνικής γης, φρέσκα ψάρια και κρέατα εγχώριας παραγωγής. Επιπλέον, δροσερές σαλάτες και τοπικά ορεκτικά, ευφάνταστα ζυμαρικά καθώς και χορτοφαγικά πιάτα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που προσφέρει το μενού του εστιατορίου. Το Cervi φροντίζει για την άμεση κάλυψη των αναγκών του επισκέπτη όπως τη συνεργασία τους με τοπικά μέσα παροχής υπηρεσιών μεταφοράς οδικώς ή μέσω θαλάσσης και την 24ωρη ασφαλή στάθμευση του οχήματός του σε μεγάλο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, για να απολαύσουν χωρίς έγνοιες την παραμονή τοθς στην παραλία. Εκτός από τις παραπάνω παροχές, υπάρχει και η δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών από ξενοδοχειακές μονάδες της ευρύτερης περιοχής κατόπιν συνεννόησης καθώς και η δυνατότητα εξυπηρέτησης επισκεπτών μαζικού οργανωμένου τουρισμού προσφέροντας ειδικές τιμές σε ταξιδιωτικά γραφεία. Επιπρόσθετα, η διεύθυνση του Cervi, έχοντας ως προτεραιότητα την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών της, παρέχει 24ωρη υπηρεσία καθαριότητας σε όλους τους χώρους της όπως επίσης ιδιωτικά ντους και αποδυτήρια πλήρως εξοπλισμένα.
Αν έχετε όρεξη για λίγο ιταλικό αέρα, θα πάτε στο Il Primo, για ιταλική κουζίνα, ξεχωριστές πολύχρωμες φρέσκιες σαλάτες καθώς και ξεχωριστά κοκτέιλ. Στο μενού θα βρείτε επίσης ενδιαφέροντα ορεκτικά, λαχταριστές μακαρονάδες και νόστιμες αυθεντικές πίτσες, αλλά και ζουμερά μπέργκερ, πιάτα grill, όλα φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες.
Για καφέ και θαλασσινές γεύσεις με τσίπουρο και ούζο δώστε ραντεβού στη Λιμνίτσα στο Κάτω Νησί. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με χρυσαφένια άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, με άνετο parking και άμεση πρόσβαση στις ξαπλώστρες, ιδανική σε όσους δεν αρέσει πολύ το περπάτημα στην άμμο. Ακριβώς στην είσοδο της παραλίας βρίσκεται το εστιατόριο με τις πιο σπιτικές γεύσεις και την κυρία Αθηνά, τη μαγείρισσα να νομίζει ακόμα πως μαγειρεύει για τα παιδιά της, με αποτέλεσμα να γοητεύει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Για μια γλυκιά σπιτική στάση θα περάσετε από το ζαχαροπλαστείο της Παντελίνας στο κέντρο του οικισμού λίγα μέτρα πάνω από τον παραλιακό δρόμο, που αποτελεί σταθερή αξία. Η ιδιοκτήτρια συνεχίζει την παράδοση της Ελαφονήσου παρασκευάζοντας με αγνές πρώτες ύλες στο εργαστήριο της σαμουσάδες, αμυγδαλωτά, κουραμπιέδες και τραγανές δίπλες που λιώνουν στο στόμα. Εκτός από τα φημισμένα παραδοσιακά γλυκά της υπάρχουν πολλά είδη από γλυκά ταψιού και κουλουράκια για όλα τα γούστα, γλυκά κουταλιού και αρωματικά λικέρ.
Info
Δήμος Ελαφονήσου







