Oι top 10 πόλεις του κόσμου για τους νέους

toronto-kanadas
ΤΡΙΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ένας νέος δείκτης, ύστερα από 10μηνη έρευνα, αποκάλυψε στο Λονδίνο τις 25 κορυφαίες χώρες στο κόσμο, όσον αφορά στους νέους. Οι νέοι βρίσκονται στο κέντρο της αστικοποίησης. Προσθέτουν ενέργεια, ζωντάνια, δημιουργικότητα και το… ψηφιακό ταλέντο τους, στις πόλεις, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τονώνοντας την ανάπτυξη και δίνοντας νέες λύσεις. Είναι το μέλλον των πόλεων!

Πώς μπορεί να αξιολογήσει κανείς την καλύτερη πόλη για τους νέους, σε ολόκληρο τον κόσμο; Ουσιαστικά πρόκειται για μια δύσκολη και υποκειμενική προσπάθεια που παίρνει μεγάλη συζήτηση, αλλά αξίζει να δούμε έστω μερικά σημεία της.

Ένας νέος παγκόσμιος δείκτης, κατατάσσει 25 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, με βάση τα χαρακτηριστικά τους που είναι πιο ελκυστικά για τους ανθρώπους των ηλικιών μεταξύ 15 και 29.

Η YouthfulCities, μια παγκόσμια κοινωνική επιχείρηση, κατέταξε τις μητροπόλεις χρησιμοποιώντας 80 διαφορετικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών ευκαιριών, του τρόπου ζωής και της ψυχαγωγίας, ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που θα δώσει κίνητρο στη νεολαία για την οικοδόμηση καλύτερων πόλεων (μην περιμένετε να δείτε την Αθήνα ανάμεσα σε αυτές).

Η κορυφαία για τους νέους πόλη για το 2014, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους, ψηφιακή πρόσβαση και καλή νυχτερινή ζωή, σύμφωνα με τον δείκτη της YouthfulCities. Είναι μια πόλη, από τις πιο ιδιαίτερες στον κόσμο, έχει μια μεγάλη κινηματογραφική και μουσική σκηνή και βρίσκεται στο επίκεντρο των πραγμάτων. Από οικονομική άποψη, είναι ένα πολύ καλό μέρος, ακόμη και απέναντι στον αμερικανικό ανταγωνισμό.

Στην έρευνα της YouthfulCities, οι νέοι συμμετείχαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας κατάταξης -από τη συλλογή δεδομένων, μέχρι τη σύγκριση μεταξύ των πόλεων.

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι κάτω των 30 ετών και περισσότεροι από τους μισούς, ζουν σε πόλεις. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι πόλεις θα διαμορφώνουν τον κόσμο μας, δηλώνουν υπεύθυνοι της εταιρείας. Και είναι σαφές ότι οι πόλεις που θα αναπτυχθούν και θα ευημερήσουν, είναι εκείνες που είναι σε θέση να προσελκύσουν και να προσφέρουν στους νέους.

Ας δούμε λοιπόν τις 10 πιο ελκυστικές για τους νέους πόλεις, ξεκινώντας από αυτή που συνέλεξε τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

1. Τορόντο

Κορυφαία πόλη για τους νέους, αναδείχτηκε το Τορόντο, για όλες τις ακόλουθες κατηγορίες: ποικιλομορφία, ψηφιακή πρόσβαση, απασχόληση των νέων, οικονομική κατάσταση, φαγητό και νυχτερινή ζωή, μουσική και κινηματογραφική σκηνή, μόδα και τέχνη, δημόσιοι χώροι, καθώς και αθλητικές και ψυχαγωγικές ευκαιρίες!

2. Βερολίνο

Η πιο… καλλιτεχνική πόλη της Ευρώπης, έρχεται δεύτερη στην λίστα των 10, αλλά κατέλαβε την πρώτη θέση στη μουσική και κινηματογραφική σκηνή, πιθανότατα για τη σημαντική ηλεκτρονική μουσική σκηνή της και τα κινηματογραφικά φεστιβάλ της.

3. Νέα Υόρκη

Το «μεγάλο μήλο», η αγαπημένη των περισσοτέρων Νέα Υόρκη, βρέθηκε στο νούμερο τρία για την εξαιρετική συμμετοχή των πολιτών της και την υψηλή απασχόληση των νέων. Ωστόσο, η πόλη είχε τη χαμηλότερη συνολική βαθμολογία στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη χαμηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

4. Ντάλας, Τέξας

Το Ντάλας στο Τέξας των Η.Π.Α., έλαβε την εντυπωσιακή τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης, ενώ είναι πρώτο στη γενική κατάταξη, όσον αφορά στους δημόσιος χώρους, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία και δεύτερο συνολικά στην επιχειρηματικότητα.
Έχει μεγάλες πετρελαιοπηγές και αποτελεί μεγάλο σιδηροδρομικό και αεροδιακομιστικό κόμβο.

5. Παρίσι

Η «πόλη του φωτός», έλαβε την πέμπτη θέση στη συνολική κατάταξη, αλλά την πρώτη όσον αφορά στη μόδα και την τέχνη, λόγω των πολλών μουσείων της και την παγκοσμίως γνωστή εβδομάδα μόδας της.

6. Σικάγο

Η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Ιλινόις και η τρίτη μεγαλύτερη από άποψη πληθυσμού στις Η.Π.Α. (μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες), η «Πόλη των Ανέμων», όπως ονομάζεται αλλιώς, πήρε την έκτη θέση, «χάνοντας» για λίγο από το Ντάλας στους δημόσιους χώρους, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

Σήμερα το Σικάγο είναι μια από τις 10 σημαντικότερες (σε επιρροή) πόλεις του κόσμου και αποτελεί ένα μείζον επικοινωνιακό, επιχειρηματικό και αρχιτεκτονικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

7. Λονδίνο

Η βρετανική πρωτεύουσα και έδρα του διάσημου Big Ben, κατέχει την 7η θέση συνολικά και τη δεύτερη όσον αφορά στην «διαφορετικότητα».

8. Λος Άντζελες

Η ηλιόλουστη «Πόλη των Αγγέλων», έλαβε την όγδοη θέση στη λίστα, αλλά την πρώτη όσον αφορά στην «επιχειρηματικότητα». Κάντε τα επιχειρηματικά σας όνειρά, αληθινά, στο λαμπερό Λος Άντζελες!

9. Tόκιο

Η γιαπωνέζικη πρωτεύουσα έλαβε την ένατη θέση στην εντυπωσιακή λίστα, αλλά την πρώτη θέση στην κατηγορία «οικονομική κατάσταση». Η πολύβουη και αρκετά ακριβή πόλη, κατετάγη 25η σε όλο τον κόσμο για τη συνολική συμμετοχή των πολιτών της.

10. Σεούλ

Ενώ η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας τερμάτισε 10η, είναι πρώτη συνολικά στην κατηγορία «περιβαλλοντικής αειφορίας», προσπερνώντας το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, που βρίσκεται στην αμέσως επόμενη θέση.

Η λίστα με τις υπόλοιπες 15 χώρες έχει ως εξής…

11. Μπουένος Άιρες
12. Μέξικο Σίτυ
13. Ρώμη
14. Γιοχάνεσμπουργκ
15. Λίμα
16. Μουμπάι
17. Σάο Πάολο
18. Μπογκοτά
19. Κωνσταντινούπολη
20. Σαγκάη
21. Κάιρο
22. Μανίλα
23. Λάγκος
24. Ναϊρόμπι
25. Κινσάσα

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]