Κρακοβία: η πόλη των αντιθέσεων

krakobia-i-poli-ton-antitheseon-poli-ton-antitheseon

ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Κρακοβία. Καθόλου διάσημη, όπως η γειτονική της Πράγα ή το Άμστερνταμ, όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διόλου μονότονη και υπερβολικά κουκλίστικη. Ακόμη το σκέφτεστε;

Η απόφασή μας να ταξιδέψουμε στην Κρακοβία, ήρθε ξαφνικά και αναπάντεχα, έτσι όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα ταξίδια που δύσκολα ξεχνάμε. Λίγο η μοναδική ατμόσφαιρα της πόλης για την οποία διάφορα είχαμε διαβάσει, λίγο ο μύθος που περιβάλλει μια πόλη που σώθηκε από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όπως άλλωστε και το ανθρώπινο χρέος της επίσκεψης στους τόπους της ανθρώπινης θηριωδίας του Άουσβιτς, μας έκαναν να ανυπομονούμε για την ώρα της προσγείωσης στο αεροδρόμιο «Φρεντερίκ Σοπέν» της Βαρσοβίας.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, την εντυπωσιακή πλέον Βαρσοβία. Μια πόλη γεμάτη ουρανοξύστες που κοιτούν στο μέλλον αλλά και ανακατασκευασμένων σπιτιών που δεν ξεχνούν το παρελθόν. Στην καρδιά της Βαρσοβίας, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός αποτέλεσε την αφετηρία για το ταξίδι μας. Σύγχρονα, πεντακάθαρα τρένα, με κομψά σεπαρέ για τους επιβάτες, μας φιλοξένησαν για περίπου 2,5 ώρες μέσα από μια μαγευτική διαδρομή αντιθέσεων με τα θηριώδη κτίρια του κομμουνιστικού παρελθόντος από τη μία και τα πυκνά, παρθένα δάση από την άλλη.

Η Κρακοβία με μια πρώτη ματιά

Άφιξη στον Krakow Glowny, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, η περιπέτεια ξεκινά. Με μια πρώτη ματιά, η Κρακοβία σε γοητεύει. Τα πάρκα είναι καταπράσινα, οι δρόμοι είναι πεντακάθαροι και ιδιαίτερα μεγάλοι, η κίνηση διόλου ανυπόφορη και η τάξη κυριαρχεί παντού.

Λέγεται πως κάποτε, ο θεός των Ινδουϊστών, ο Σίβα, πέταξε επτά μαγικές πέτρες σε επτά διαφορετικά μέρη του κόσμου. Και από τότε κάθε μέρος στο οποίο έπεσε μια πέτρα θεωρείται πως διαθέτει μια ξεχωριστή ενέργεια. Η Κρακοβία ήταν ένα από αυτά τα μέρη…

Μία από τις ελάχιστα αλώβητες πόλεις στον κόσμο μετά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρακοβία διένυσε μια πολυτάραχη διαδρομή μέσα στο χρόνο. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα, υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους της Πολωνίας από το 1038 ως το 1596 ενώ στην πορεία της γνώρισε μια σειρά κατακτητών: Τάταροι, Ρώσοι, Γάλλοι, Σουηδοί και Αυστριακοί προσπάθησαν κατά καιρούς να την υποτάξουν αλλά η Κρακοβία αλώβητη από τους κατακτητές και τις καταστροφικές βόμβες που ισοπέδωσαν την υπόλοιπη Πολωνία, αποτελεί σήμερα ένα πραγματικό στολίδι και συμπεριλαμβάνεται στη Λίστα Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρώτη στάση, τι άλλο πέρα από το περιβόητο κάστρο Wawel, γνωστό όχι μόνο για τους πολύτιμους θησαυρούς του αλλά και για τη σημειολογία του. Αρκεί να θυμηθεί κανείς, πως η Κρακοβία αποτέλεσε πρωτεύουσα της ακμάζουσας Πολωνίας με την «καρδιά» της διοίκησης να χτυπά στο Wawel, ενώ ακόμη και σήμερα, ο συμβολισμός του είναι τόσο έντονος καθώς εκεί ετάφη και ο πρόεδρος της Πολωνίας που χάθηκε πρόσφατα σε αεροπορικό ατύχημα.

Εντός του κάστρου, θα μεταφερθείτε νοερά σε μια άλλη εποχή. Λιθόστρωτα δρομάκια, πολεμίστρες, κανόνια, μεσαιωνικά κτίρια από τη μια αλλά και βασιλιάδες, ευγενείς, στέψεις και σκοτεινές συνωμοσίες από την άλλη ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας καθώς εξερευνάτε την περιοχή.

Στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του κάστρου, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική αναπαύονται βασιλιάδες, εθνικοί ήρωες, πρόεδροι του κράτους αλλά και ονομαστοί λογοτέχνες. Φροντίστε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για την επίσκεψή σας στο κάστρο καθώς μια σειρά από εκθέσεις στα δωμάτια του αλλοτινού Παλατιού, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας. Επισκεφθείτε την αίθουσα του χρόνου, τα αυτοκρατορικά δωμάτια, το μουσείο ανατολικής τέχνης, το θησαυροφυλάκιο, όπου θα θαυμάσετε πολύτιμα αντικείμενα της εποχής των βασιλέων και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παρεκκλήσι του Σιγιμούνδου με τον ολόχρυσο τρούλο. Στο τέλος της επίσκεψής σας στο Wawel, πάρτε μια ανάσα στο όμορφο καφέ του κάστρου απολαμβάνοντας μια ζεστή σοκολάτα.

Ο δράκος και το θειάφι

Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στο κάστρο μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στη «σπηλιά του δράκου». Στα άδυτα της σπηλιάς, θα οδηγηθείτε μέσα από μια τεράστια ελικοειδή σκάλα που θα σας κατεβάσει στο άνοιγμα της σπηλιάς, εκεί που σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες ζούσε ένας φοβερός δράκος που έτρωγε ζώα και παρθένες. Ο βασιλιάς Krak, ζήτησε να γεμίσουν μια προβιά με θειάφι για να παραπλανήσουν το δράκο, ο οποίος και το έφαγε, ήπιε αχόρταγα νερό από το διπλανό ποτάμι για να ξεδιψάσει και στη συνέχεια έσκασε προσφέροντας ένα αξεπέραστο θέαμα έκρηξης βεγγαλικών! Μόλις βγείτε από τη μυθική σπηλιά, φωτογραφηθείτε δίπλα στο επιβλητικό άγαλμα του δράκου που ανά μερικά λεπτά βγάζει φλόγες από το στόμα…

Στα χνάρια της βασιλικής οδού

Ακολουθήστε τη λεγόμενη «βασιλική οδό», όπως ονομάζεται ο δρόμος από το κάστρο Wawel προς την καρδιά της πόλης για να γνωρίσετε καλύτερα την όμορφη Κρακοβία. Η βασιλική οδός, ονομάστηκε έτσι, καθώς υπήρξε ο δρόμος, τον οποίο ακολουθούσαν οι βασιλείς την ημέρα της στέψης τους στο κάστρο Wawel. Στη διαδρομή σας κυριαρχεί η τάξη και η αρμονία. Καταπράσινα πάρκα, σωζόμενα τμήματα της παλιάς οχύρωσης της πόλης, πεντακάθαροι δρόμοι και χαρούμενοι κάτοικοι σας προϊδεάζουν για τη συνέχεια.

Στην εντυπωσιακή μεσαιωνική πλατεία της Κρακοβίας, τα αξιοθέατα δεν έχουν τελειωμό. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης με μήκος 200 μέτρα και περιστοιχίζεται από άριστα διατηρημένα κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τη στοά με τις καμάρες που στεγάζουν μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, κάντε μια επίσκεψη στον επιβλητικό καθεδρικό ναό Mariacka, που δεσπόζει σε μια γωνιά της πλατείας και στο δημαρχείο της Κρακοβίας, ένα κτίριο του 15ου αιώνα που βρίσκεται περίπου στη μέση της πλατείας και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χτύπημα της ώρας από το ψηλό καμπαναριό και παραπέμπει σε μια μελωδία τρομπέτας. Η μελωδία αυτή που υποδηλώνει την αλλαγή της ώρας διακόπτεται απότομα σε ανάμνηση του ξαφνικού θανάτου από εχθρικό βέλος ενός Τάταρου πολεμιστή που ειδοποιούσε με την τρομπέτα του για την εμφάνιση των αντιπάλων …

Το Ιστορικό μουσείο που στεγάζεται στη βόρεια πλευρά στο παλάτι Krzysztofory, αξίζει την επίσκεψή σας ενώ σίγουρα το ενδιαφέρον σας θα μονοπωλήσει το υπαίθριο παζάρι με είδη λαϊκής τέχνης και οι μικροπωλητές που πωλούν μοναδικές νοστιμιές για ένα γρήγορο και φθηνό γεύμα στην καρδιά της Κρακοβίας. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας στην πλατεία με μια ζεστή σοκολάτα στην σοκολατοποιία Wedel, που από το 1851, αποτελεί ένα ακόμη ζωντανό «θρύλο» της περιοχής.

Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει κάντε μια επίσκεψη στο ενδιαφέρον μουσείο Φαρμάκων, με σπάνια χειρόγραφα ιατρικής, μπουκάλια φαρμάκων και συνταγογραφίες του Μεσαίωνα ή στο μουσείο Czartoryski, που στεγάζει πλήθος σημαντικών έργων ζωγραφικής ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών, με κορυφαία ορισμένα έργα του Ντα Βίντσι. Μοναδική εμπειρία αποτελεί και η παρακολούθηση κάποιου κονσέρτου μουσικής σε έναν από τους δεκάδες επιβλητικούς ναούς της Κρακοβίας. Ο αγαπημένος Πολωνός Σοπέν, αλλά και ο Μότσαρτ ή ο Μπαχ συγκλονίζουν ακόμη το κοινό με τις μελωδίες τους στο ατμοσφαιρικό κλίμα των ναών με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

Η εβραϊκή συνοικία

Ονομάζεται Kazimierz αλλά οι περισσότεροι την αποκαλούν «εβραϊκή συνοικία». Στην περιοχή αυτή, που κάποτε έσφυζε από ζωή, χτυπούσε δυνατά η καρδιά της εβραϊκής συνοικίας της Κρακοβίας. Εδώ, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης καθώς και η Παλιά Συναγωγή που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Άρρηκτα συνδεδεμένο με φρικιαστικές μνήμες του παρελθόντος, το Kazimierz, έγινε ευρύτατα γνωστό μετά την προβολή της ταινίας «Η λίστα του Σίντλερ» του Σπίλμπεργκ, καθώς αποτέλεσε την έμπνευση για τα σκηνικά της παραγωγής.

Στην πραγματικότητα, το Kazimierz, αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης των εβραίων της περιοχής από τους Ναζί, λίγο πριν οδηγηθούν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς. Σήμερα, η εβραϊκή συνοικία έχει μετατραπεί σε τόπο συνάντησης μποέμ καλλιτεχνών και πρωτοστατεί στη νυχτερινή ζωή της πόλης χάρη στα εστιατόρια, τα μπαράκια και τα clubs που διαθέτει.

Όσο για τη νέα Κρακοβία; Πρόκειται για ένα περίεργο συνονθύλευμα από χαρακτηριστικές κατοικίες του σοβιετικού καθεστώτος και ελάχιστα σπίτια τοπικής αρχιτεκτονικής που ουσιαστικά έρχεται δεύτερη συγκριτικά με την κουκλίστικη παλιά πόλη αλλά αξίζει την επίσκεψή προκειμένου να έρθετε σε επαφή και με την Κρακοβία του σήμερα.

Κοντινές εξορμήσεις

Η γεωγραφική θέση της Κρακοβίας στα νότια της Πολωνίας δίνει τη δυνατότητα για μια σειρά εξορμήσεων σε άλλους κοντινούς προορισμούς. Ένας από αυτούς είναι και το αλατωρυχείο της Wielizka, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την πόλη της Κρακοβίας, το φημισμένο αλατωρυχείο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO καθώς πραγματικά αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο. Τα φωτογραφικά σας κλικ σίγουρα θα αιχμαλωτίσουν μια σειρά από αντικείμενα, όπως π.χ. οι κρεμαστοί πολυέλαιοι ή οι χώροι ενός υπόγειου μοναστηριού, που είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένοι από αλάτι.

Πέρα από το διάσημο πλέον αλατωρυχείο, μια εκδρομή στα όρη Tatra επίσης θα σας μείνει αξέχαστη. Μοναδικά ξύλινα σπιτάκια μέσα στα πυκνά δάση, το πλήρως οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του Zakopane με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τα ελληνικά δεδομένα σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

Tέλος, ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επισκεφθείτε την όμορφη Κρακοβία είναι και η μια προσκυνηματικού τύπου επίσκεψη στα ναζιστικά στρατόπεδα της φρίκης, το Άουσβιτς και το Μπιρκενάου. Σε απόσταση περίπου 60 χλμ. από την καρδιά της Κρακοβίας, στην περιοχή Oswiecim, τα ναζιστικά στρατόπεδα αποτελούν ένα από τα πιο ζωντανά μνημεία της ανθρώπινης θηριωδίας, ένα μοναδικό μάθημα ιστορίας που όλοι θα πρέπει να «διδαχθούν» μέσα από μια επίσκεψη.

Πώς θα πάτε:

Απευθείας πτήσεις για την Κρακοβία προς το παρόν δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να πετάξετε μέχρι την πρωτεύουσα Βαρσοβία και από εκεί να μετακινηθείτε, με τρένο (υπολογίστε 2-2,5 ώρες), λεωφορείο ή εσωτερική πτήση. Απευθείας πτήσεις στη Βαρσοβία πραγματοποιεί ο πολωνικός αερομεταφορέας LOT ( www.lot.com ) και οι Νορβηγικές αερογραμμές ( www.norwegian.no ). Η πτήση από Αθήνα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά και αν κλείσετε έγκαιρα τα εισιτήριά σας θα πετύχετε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Πού θα μείνετε:

Η Κρακοβία είναι μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη τουριστικά πόλη με πλήθος ξενοδοχείων για όλα τα βαλάντια. Αν η τσέπη σας το αντέχει επιλέξτε το ξενοδοχείο «Ostoya Palace» ( www.ostoyapalace.pl ) που στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο του 1895, στο «Copernikus» ( www.hotelcopernikus.com ) με μοναδική θέα προς το κάστρο Wawel ή στο «Wentzl» ( www.wentzl.pl ) που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Εναλλακτικά, επιλέξτε το Ibis Krakow Centrum ( www.ibishotel.com ) για ευχάριστη και οικονομική διαμονή, το ξενοδοχείο «Saski» ( www.hotelsaski.com ) ή το ξενοδοχείο «Polonia» ( www.hotel-polonia.com.pl ) που λειτουργεί στην καρδιά της πόλης από το 1917.

Πού θα φάτε:

Ένα περίεργο μείγμα από τις κουζίνες των κατακτητών που πέρασαν από την Κρακοβία θα συναντήσετε στα εστιατόρια της Κρακοβίας. Πέρα από τα πολυτελή εστιατόρια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δεν θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να φάτε σε ένα παραδοσιακό ταβερνείο με τοπικές γεύσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ένα γεύμα σε ένα παραδοσιακό καπηλειό της Κρακοβίας, θα σας θυμίσει αναγεννησιακό συμπόσιο. Πλούσια εδέσματα, εκλεκτό κυνήγι και μοναδικές λιχουδιές θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Αν βρεθείτε στην Κρακοβία χειμώνα, δοκιμάστε τη ζεστή σούπα μπορς, ένα περίεργο μείγμα από λαχανικά, κρέας αλεύρι, μανιτάρια, κρεμμύδια, λουκάνικα και αυγά. Συνήθως, το μπορς, αντί για πιάτο, σερβίρεται μέσα σε ένα «σκαμμένο» καρβέλι ψωμί! Δοκιμάστε οπωσδήποτε καλοψημένα λουκάνικα και πατάτες σε κάθε πιθανή παραλλαγή καθώς και ψητά που συνοδεύονται από σάλτσες φρούτων. Πλήθος εστιατορίων θα βρείτε στην πλατεία της παλιάς Πόλης ενώ οικονομικότερες λύσεις θα αναζητήσετε στην περιοχή Kazimierz.

Αξιόλογες γεύσεις θα δοκιμάσετε στο «Pod Sloncem» ( www.podsloncem.com ), χτισμένο μέσα σε ένα μεσαιωνικό κελάρι κάτω από την κεντρική πλατεία, το «Pod Aniolami» ( www.podaniolami.com ), που βρίσκεται σε ένα γοτθικό κελάρι του 13ου αιώνα για να δοκιμάσετε ψητό γουρουνόπουλο και στο ξεχωριστό «Ogniem I Mieczem» ( www.ogniemimieczem.pl ), που μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από μυθιστόρημα με ιππότες, για εκλεκτό κυνήγι με μέλι.

Σε κάθε περίπτωση μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μοναδικές νοστιμιές στο υπαίθριο παζάρι που στήνεται τα σαββατοκύριακα στην κεντρική πλατεία, για φαγητό ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές. Επιλέξτε άφοβα λουκάνικα, ψητές πατάτες, τυροπιτάκια με σος μαρμελάδας (!) και άφθονη, βαρελίσια μπύρα σε τιμές που δεν θα πιστεύετε και απολαύστε τα τρώγοντας στους ξύλινους υπαίθριους πάγκους παρέα με τους ντόπιους.

Που θα διασκεδάσετε:

Η Κρακοβία τα τελευταία χρόνια επειδή αποτελεί κλασσική «φοιτητούπολη» με σπουδαστές από όλο τον κόσμο, έχει παρουσιάσει βήματα προόδου στον τομέα της διασκέδασης. Ιδιαίτερα ζωηρό το βράδυ είναι το Kazimierz, η εβραϊκή συνοικία με πλήθος καταστημάτων που παίζουν όλα τα είδη της μουσικής ενώ και στην παλιά πόλη ευδοκιμούν πολλά μπαράκια που παίζουν κυρίως τζαζ μουσική.

Χρήσιμες πληροφορίες:

-Πρόκειται για μια μικρή κουκλίστικη πόλη. Για την γυρίσετε, δεν θα χρειαστείτε τίποτα περισσότερο από ένα γερό και άνετο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Αν ο καιρός το επιτρέπει, προτιμήστε το περπάτημα για τις μετακινήσεις σας καθώς έτσι θα ανακαλύψετε καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης.

-Αν επισκεφθείτε την Κρακοβία χειμώνα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως πέρα από πολύ και πυκνό χιόνι, το κρύο που θα συναντήσετε θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό… Προτιμήστε την άνοιξη ή το καλοκαίρι για το ταξίδι σας προκειμένου να απολαύσετε την πόλη χωρίς… κρυοπαγήματα!

-Το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας είναι το ζλότι. Ανταλλακτήρια συναλλάγματος θα βρείτε σχεδόν παντού στην πόλη.

-Φροντίστε να έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, όταν θα επισκεφθείτε την Κρακοβία ώστε να περάσετε κάποιο καιρό και στην πρωτεύουσα Βαρσοβία που επίσης αξίζει την προσοχή σας.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ