Η Κομοτηνή φιλοξενεί το μεγάλο συνέδριο αθλητισμού – τουρισμού – επικοινωνίας
Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή το 7ο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού, Χορού και Αναψυχής (ΑΤοΧΑ) με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διοίκηση Εμπειριών: Τοπικά Προϊόντα, Χορός και Αναψυχή» και το 2ο Συνέδριο Αθλητικής Επικοινωνίας & Δημοσιογραφίας (ΑΕΔ) με τίτλο «Νέες Τάσεις και Ψηφιακές Στρατηγικές».
Πρόκειται για ένα επιστημονικό και επαγγελματικό γεγονός αφιερωμένο στις σύγχρονες προκλήσεις του τουρισμού, της αναψυχής, της επικοινωνίας και των ψηφιακών τεχνολογιών, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης ΦυσικήΑγωγής & Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στα συνέδρια συμμετέχουν Ακαδημαϊκοί, Ερευνητές, Επαγγελματίες και Φοιτητές από τους τομείς του Τουρισμού, της Διοίκησης, της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας, αλλά και γενικότερα όσοι και όσες ενδιαφέρονται για τις θεματικές των συνεδρίων. Η διοργάνωση του 7ου Συνεδρίου Αθλητικού Τουρισμού, Χορού και Αναψυχής υλοποιείται σε συνεργασία του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΠΘ. Η διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου Αθλητικής Επικοινωνίας & Δημοσιογραφίας υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 18:00-19:00, στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Παπαδριέλλης», θα πραγματοποιηθεί η Στρογγυλή Τράπεζα του 7ου ΑΤοΧΑ με τίτλο
«Καινοτομία και Διοίκηση Εμπειριών στον Τουρισμό και την Αναψυχή», με εισηγητές τους Δρ. Δημήτριο Μαδυτινό, Καθηγητή, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΔΠΘ, Δρ. Δημήτριο Στυλίδη, Αναπλ. Καθηγητή, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΔΠΘ, Δρ. Ιφιγένεια Μυλωνά, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΔΠΘ και Δρ. Γεωργία Υφαντίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΠΘ.
Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 18:00-19:00 θα πραγματοποιηθεί η Στρογγυλή Τράπεζα του 2ου ΑΕΔ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αθλητική Δημοσιογραφία», με εισηγητές τους Γιάννη Μαστρογεωργίου, Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης, εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), Σωτήρη Τριανταφύλλου, Πρόεδρο ΠΟΕΣΥ, Βέγλη Ανδρέα, Καθηγητή, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ, Γιάννη Γιαγκίνη, Αθλητικό Δημοσιογράφο, Ελληνική Υπηρεσία Euronews, Βιργινία Κόκκιου, Δικηγόρο, Νομική Σύμβουλος Ειδικού Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Συντονιστές τους Βασίλη Στοάκη, Αθλητικογράφο και Μαρία Ματσιώλα, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο των 2 Συνεδρίων θα πραγματοποιηθούν επίσης κοινά σεμινάρια με ομιλήτρια την Εκπαιδεύτρια Στέλλα Ανδριοπούλου, Διεθνολόγο με MBA στη Δημόσια Διοίκηση και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων EMERGE στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:
- «Επικοινωνία στην Εξυπηρέτηση Πελατών» (Παρασκευή 13/02, 16:30–17:30)
Εβελίνα Κυρανούδη - «Πράσινη Ψηφιοποίηση στην Επικοινωνία του Πολιτιστικού Περιεχομένου» (Σάββατο 14/02, 16:30–17:30)
Workshop Εκπαιδευτικών
Την Παρασκευή 13/02/2026 (17:00–19:00), στο Μικρό Αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, θα πραγματοποιηθεί workshop με τίτλο:
«Κινητικό παιχνίδι και υγεία στην καθημερινή ζωή: Εργαλεία για γονείς»,
στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, με εισηγήτριες τις Δρ. Βασιλική Δέρρη, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, Δρ. Αλεξάνδρα Αυλωνίτη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ και Δρ. Όλγα Κούλη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ. Το workshop υλοποιείται από τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Ιατρικής και το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο της διάδοσης των εργαλειοθηκών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Τελετές Έναρξης & Λήξης
Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 19:15 στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Παπαδριέλλης» και θα περιλαμβάνει:
Α) Μουσική παράσταση εγχόρδων από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής
1. G.Mahler (1860-1911) - Παραλλαγή πάνω στο τρίτο μέρος της πρώτης συμφωνίας
2. G.F. Handel (1685-1759) - Lascia ch'io pianga , άρια από την όπερα Rinaldo ( σόλο Ζαπανδιώτη Αργυρώ)
3. J. Sibelius (1865-1957) - Impromptu for Strings Op. 5
4. A. Dvorak (1841-1904) - Παραλλαγή πάνω στο δεύτερο και τέταρτο μέρος της ένατης συμφωνίας

Δημητριάδης Δημήτρης
Ευφραιμίδης Φίλιππος
Κερανοπούλου Ρωξάνη
Κιολδέλης Βασίλης
Μπαχτσεβανίδης Δημήτρηςκαι
Β) Θα ακολουθήσει κεντρική ομιλία από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Απασχόλησης, κ. Στυλιανό Ιγνατιάδη με θέμα: Αθλητισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Γ) Στις 20:15 θα ακολουθήσει το Dionysian Dialogues: The Wine & Wisdom Festival of Eastern Macedonia & Thrace, φεστιβάλ γευσιγνωσίας οίνου με τη συμμετοχή 14 οινοποιείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
| ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ | |
| 1 | Μικροοινοποιία Ευτυχία Μιχαηλίδου |
| 2 | Κτήμα Ερυθρού Ρόδου |
| 3 | ΟΙΝΩΨ ΙΚΕ |
| 4 | ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ-WINE ART |
| ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ | |
| 5 | ΚΙΚΟΝΕΣ |
| 6 | Maron Winery |
| ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ | |
| 7 | ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ |
| 8 | Κώστας Λαλίκος |
| 9 | ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ Α.Ε |
| 10 | ΚΤΗΜΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ |
| 11 | ΚΤΗΜΑ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗ |
| 12 | ΑΜΠΕΛΟΕΙΣ ΑΕ |
| ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ | |
| 13 | ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ |
| 14 | PASSAS WINERY |
Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 19:15 και θα περιλαμβάνει:
- χορευτική παράσταση από τη φοιτητική ομάδα του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ «Ρίζες και Ορίζοντες», καθώς και
- την ορκωμοσία αποφοίτων του ΠΜΣ ΑΤοΧΑ.







