Τα καλύτερα μέρη για να περάσετε τα Χριστούγεννα... διαφορετικά

praga-xristougenna
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αν είστε από εκείνους τους τυχερούς που μπορούν ακόμη να ταξιδεύουν στο εξωτερικό την περίοδο των Χριστουγέννων, εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες επιλογές, για τις πιο ξεχωριστές γιορτές.

Είτε θέλετε το χειμωνιάτικο ταξίδι σας να ενισχύει τη νοσταλγία των γιορτών και την παραδοσιακή ατμόσφαιρα, είτε προτιμάτε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, επιλέγοντας έναν προορισμό με υψηλές θερμοκρασίες για… καλοκαιρινά Χριστούγεννα ή ακόμη σκέφτεστε να αποδράσετε σε ένα ήσυχο, απομακρυσμένο καταφύγιο, τα παρακάτω ταξίδια σας υπόσχονται μοναδικές, αξέχαστες γιορτές, χωρίς οικογενειακά τραπέζια και σόγια.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ο θρύλος του Αϊ Βασίλη (ή Sinterklaas), διατηρείται ισχυρός στην ολλανδική πρωτεύουσα, όπου τα γραφικά σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα, είναι στολισμένα με φωτάκια, από τις αρχές κιόλας του Δεκέμβρη. Γιορτάστε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε κάποιο από τα αμέτρητα μαγαζιά της πόλης της διασκέδασης, πίνοντας σαμπάνια και δείτε τα πυροτεχνήματα στις πλατείες Nieuwmarkt ή Dam.
Μείνετε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που «βλέπουν» στα κανάλια για να απολαύστε τη μοναδική θέα της πόλης και μην παραλείψετε –καιρού επιτρέποντος- να κάνετε ποδηλατάδες στα όμορφα στενά της πόλης ή παγοδρομίες στα υπαίθρια παγοδρόμια της πόλης.

Λαπωνία, Φινλανδία

Το «άγριο» τοπίο στο Εθνικό Πάρκο Urho Kekkonen, 90 λεπτά με το αεροπλάνο από το Ελσίνκι, είναι μια πραγματική… χώρα των θαυμάτων: διασχίστε το παγωμένο τοπίο με έναν τάρανδο που τραβά έλκηθρο ή κάντε σκι στα μονοπάτια Saariselkä.
Στη γενέτειρα του Αϊ Βασίλη, μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας, ιγκλού από θερμικό γυαλί, τα οποία θα σας επιτρέψουν να θαυμάσετε το βόρειο σέλας και να κάνετε μια κρουαζιέρα τεσσάρων ωρών με το σκάφος Sampo, που ήταν επί 26 χρόνια παγοθραυστικό.

Μόναχο

Χειμώνας στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, σημαίνει εκπληκτικές χριστουγεννιάτικες αγορές, ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Marienplatz, ζεστό κρασί και κέικ με τζίντζερ, το οποίο σερβίρεται σε ένα τραμ που διασχίζει την παλιά πόλη.
Κάθε απόγευμα στις 5:30, από τις 25 Νοεμβρίου, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, μπορείτε να ακούσετε ζωντανή μουσική από το μπαλκόνι του δημαρχείου.

Πράγα

Κάντε μια βόλτα στην ιστορική οδό Nerudova της συνοικίας Mala Strana και θαυμάστε τη γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική της πόλης ή δείτε μια παράσταση όπερας ή μπαλέτου, στην Κρατική Όπερα και το Εθνικό Θέατρο. Επισκεφθείτε τις χριστουγεννιάτικες αγορές στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην πλατεία Wenceslas και ψωνίστε κομψά αναμνηστικά και δωράκια.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις ντόπιες μπίρες στις διάφορες μπυραρίες της πόλης.

Ζυρίχη, Ελβετία

Σε αυτή τη πόλη των Άλπεων που τα έχει όλα, 12.000 κρυστάλλινα φωτάκια, σηματοδοτούν την έλευση της εορταστικής περιόδου, στις 21 Νοεμβρίου. Πιείτε ζεστή σοκολάτα σε ένα από τα κομψά καφέ της πόλης, εξερευνήστε τις στοές στην οδό Rämistrasse και παρακολουθήστε κάποια από τις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις ή μια εορταστική λειτουργία στην εκκλησία Grossmünster

Provence, Γαλλία

Ο χειμώνας στην Προβηγκία, αν και όχι τόσο γοητευτικός, όσο η άνοιξη, είναι μοναδικός: τα χωριά είναι ήρεμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και πάλι σφύζουν από ζωή. Μουσική από τις μεσαιωνικές εκκλησίες, γεμίζει τα λιθόστρωτους δρόμους και γυναίκες συνωστίζονται γύρω από τους πάγκους της αγοράς για να επιλέξουν το πιο φρέσκο φουά γκρα.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, σας προτείνουμε να δειπνήσετε σε ένα από τα κομψά εστιατόρια της περιοχής, για να απολαύσετε την εκπληκτική γαλλική κουζίνα και τα υπέροχα κρασιά της.

Εδιμβούργο

Σε αυτό το «στολίδι» της Σκωτίας, που είναι ευρέως γνωστό για τις τέχνες και τον πολιτισμό του, η εορταστική περίοδος περιλαμβάνει πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό από το κάστρο του Εδιμβούργου, μέχρι το παλάτι του Holyroodhouse, μουσικές με γκάιντες και παραδοσιακή ατμόσφαιρα.
Malmö, Σουηδία

Σε αυτή τη σουηδική πόλη, όπου το παλιό με το νέο συνταιριάζονται με έναν μοναδικό τρόπο, μπορείτε να ψωνίσετε μοντέρνα αντικείμενα, ενώ κάνετε έναν περίπατο στην πλατεία της πόλης του 16ου αιώνα. Οι ντόπιοι αφήνουν ένα πλούσιο δείπνο με ρέγγα και το παραδοσιακό ποτό Akvavit, δίπλα στο τζάκι για τον Αϊ Βασίλη, αντί για γάλα και μπισκότα!
Το τραπέζι της παραμονής, περιλαμβάνει ψάρια (οπωσδήποτε ρέγγα και ο σολομό), αλλά και κρέας.

Key West, Φλόριντα, Η.Π.Α.

Το κέφι, η διασκέδαση και οι υψηλές θερμοκρασίες, είναι τα μεγάλα «ατού» του Key West στη Φλόριντα και τα Χριστούγεννα είναι η τέλεια περίοδος για να τα απολαύσετε. Οι φοίνικες, τα ιστορικά ξενοδοχεία και τα στολισμένα σκάφη κατά μήκος της μεγάλης προκυμαίας, ενισχύουν τη φιλόξενη διάθεση της περιοχής.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, θα απολαύσετε εκλεκτά πιάτα με θαλασσινά, αλλά και κρέας.
Το νοτιότερο σημείο των Keys, μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για να εξερευνήσετε τους γύρω υφάλους, όπως οι Eastern Dry Rocks και Sand Key. Τέλος, στο Key West θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα μουσεία, όπως τα: μουσείο και σπίτι του Ernest Hemingway, Audubon House & Tropical Gardens και το Μουσείο Τέχνης και Ιστορία του Key West.

Χερσόνησος Kaikoura, Νέα Ζηλανδία

Η χερσόνησος Kaikoura, στο βορειοανατολικό μέρος του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, μπορεί να μην έχουν ταράνδους, αλλά είναι γεμάτο με φάλαινες φυσητήρες, φώκιες, δελφίνια, και άλμπατρος. Δεδομένου ότι αυτή την εποχή είναι καλοκαίρι, αν επισκεφτείτε τη Νέα Ζηλανδία, μπορεί να συναντήσετε σχεδόν όλα αυτά τα ζώα, κάνοντας βόλτα με βάρκα ή καγιάκ και στη συνέχεια να κάνετε ηλιοθεραπεία στην παραλία.