Tαξίδι στα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ρουμανίας

brasov-roumania

Η πόλη Brașov

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η Ρουμανία –αν και δεν αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό- έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της, από τα παραδοσιακά χωριά της, όπου τα έθιμα διατηρούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, μέχρι τα μεσαιωνικά κάστρα και τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία της, μέχρι τις γοητευτικές πόλεις της και την πολιτιστική κληρονομιά της.

Μια χώρα διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει… τουριστικά, με «άγρια» ομορφιά και πολλά αξιοθέατα, η Ρουμανία έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της, από τα παραδοσιακά χωριά της, όπου τα έθιμα διατηρούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, μέχρι τα μεσαιωνικά κάστρα και τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία της. Κάντε κρουαζιέρα στα κανάλια του Δέλτα του Δούναβη στα νότια ή επισκεφθείτε τα χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας και θα εκπλαγείτε από το πόσα έχει να σας δείξει αυτή η χώρα των βορειοανατολικών Βαλκανίων.

Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, γνωστό για τις δεντρόφυτες λεωφόρους του, τα κομψά κτήρια της μπελ επόκ και τη φήμη του στα 1900 ως «Μικρό Παρίσι», δεν αποτελεί το μόνο μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε στη χώρα.
Δείτε μερικά ακόμη…

Το Δέλτα του Δούναβη

Το Δέλτα του Δούναβη, βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία (το μεγαλύτερο μέρος του) και την Ουκρανία και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος (μετά το Δέλτα του Βόλγα) και ο καλύτερα συντηρημένος από όλους τους σχηματισμούς Δέλτα της Ευρώπης, καλύπτοντας μια περιοχή 3446 τετρ. χλμ.
Κάθε χρόνο οι αποθέσεις του ποταμού αυξάνουν το εύρος του Δέλτα κατά 40 περίπου μέτρα, διαμορφώνοντας την περιοχή σε έναν δυναμικό γεωλογικό σχηματισμό. Στις διάφορες λίμνες και βαλτότοπους του Δέλτα, ζουν 1.200 ποικιλίες φυτών, 300 είδη πτηνών και 45 είδη ψαριών του γλυκού νερού. Το Δέλτα του Δούναβη αποτελεί τμήμα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και της προστασίας της Βιόσφαιρας.

Πόλη Sighișoara

Η Sighişoara είναι μια πόλη στο ποταμό Târnava Mare στην επαρχία Mureş της ιστορικής περιοχής της Τρανσυλβανίας.
Γερμανοί βιοτέχνες και έμποροι, οι Σάξονες της Τρανσυλβανίας, κλήθηκαν εδώ από τον βασιλιά της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα, για να εγκατασταθούν και να υπερασπιστούν τα σύνορα.
Στο κέντρο της πόλης έχουν διατηρηθεί με υποδειγματικό τρόπο τα χαρακτηριστικά μιας μικρής μεσαιωνικής οχυρωμένης πόλης, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κάθε χρόνο τον Ιούλιο, στην παλιά ακρόπολη, λαμβάνει χώρα ένα Μεσαιωνικό Φεστιβάλ. Η πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της καλά διατηρημένης εντός των τειχών παλιάς πόλης και ορόσημο της είναι ο Πύργος του Ρολογιού, ένας 64 μέτρων πύργος, κατασκευής του 1556, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Ιστορίας.

Πόλη Timișoara

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και το πιο σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στο δυτικό τμήμα της χώρας, αποτελεί «απόλαυση» στα μάτια των ταξιδιωτών. Είναι επίσης γνωστή με το όνομα «Μικρή Βιέννη», λόγω του ότι βρισκόταν υπό την αυτοκρατορία των Αψβούργων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κτήρια στο κέντρο της πόλης, είναι από την εποχή του Κάιζερ και μοιάζουν πολύ με την παλιά Βιέννη. Επίσης θα δείτε πολλές εκκλησίες, μία εβραϊκή συνοικία, μια μπαρόκ πλατεία και μια πεζοδρομημένη περιοχή στο κέντρο της πόλης.

Χάρη στο ήπιο κλίμα της, η Timișoara έχει πολλές δημόσιες πλατείες και καταπράσινα σημεία για βόλτες. Το πάρκο Roses είναι το ιδανικό μέρος για έναν ρομαντικό περίπατο, όπως και ο Βοτανικός Κήπος. Ένας ακόμη πολύ καλός τρόπος για να περάσετε ένα ηλιόλουστο απόγευμα, είναι να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Bega. Μπορείτε να εξερευνήσετε την πόλη εύκολα με τα πόδια και θα ανακαλύψετε πολλά «κρυμμένα» μέρη και μικρά καφέ σε κάθε γωνιά της.
Τέλος, η πόλη φιλοξενεί όλο το χρόνο μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και έχει γκαλερί, μουσεία και έντονη νυχτερινή ζωή.

Κάστρο Bran (ή κάστρο του Κόμη Δράκουλα)

Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας και είναι ευρέως γνωστό ως «Κάστρο του Δράκουλα» (αν και πολλά ακόμη κάστρα συνδέονται με το μύθο του Δράκουλα, όπως το κάστρο Poenari και το κάστρο Hunyad), προς τιμήν του χαρακτήρα του Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ.

Υπάρχει πάντως σύγχυση μεταξύ του Δράκουλα και του Βλαντ Γ΄ Τσέπες (Παλουκωτή), ηγεμόνα της Βλαχίας, δεδομένου ότι τα δύο πρόσωπα δεν ταυτίζονται. Το πρώτο είναι απλά ένας μυθικός χαρακτήρας και το δεύτερο δεν έχει να κάνει με τον Δράκουλα.
Το Κάστρο Μπραν, ονομάστηκε «Κάστρο του Κόμη Δράκουλα», πριν από τρεις δεκαετίες, όταν οι τουρίστες που έφταναν στην Τρανσυλβανία, ψάχνοντας ίχνη του Δράκουλα, είδαν το κάστρο και σκέφτηκαν ότι έμοιαζε με το κάστρο που περιγράφεται στο βιβλίο του Στόκερ ως «Κάστρο του Κόμη Δράκουλα».

Το 2009, το κάστρο επανεκχωρήθηκε στην οικογένεια της πριγκίπισσας Ιλεάνα και ανακαινίστηκε θεαματικά: μια ειδική αίθουσα αφιερώθηκε στον Δράκουλα και ονομάστηκε «Bram Stoker», ενώ σε ένα άλλο δωμάτιο μπορείτε να δείτε βίντεο προβολές από τα Εθνικά Αρχεία, σχετικά με την Βασίλισσα Μαρία και την πριγκίπισσα Ιλεάνα. Την 1η Ιουνίου, το κάστρο άνοιξε εκ νέου για το κοινό.

Κάστρα Peleș και Pelișor

Αποτελώντας σήμερα ένα ιστορικό μνημείο, το κάστρο Peleș ήταν κάποτε κατοικία για διάφορες ρουμανικές μοναρχικές οικογένειες. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Sinaia -44 χλμ. από το Μπρασόβ- στη μεσαιωνική οδό που συνδέει την Τρανσυλβανία και τη Βλαχία και χτίστηκε μεταξύ 1873 και 1883.

Το κάστρο διαθέτει πάνω από 160 δωμάτια και είναι χτισμένο από ξύλο, πέτρα, τούβλα και μάρμαρα. Οι επτά βεράντες που το περιβάλλουν, είναι διακοσμημένες με αγάλματα, μάρμαρο και πέτρινες βρύσες. Το πολυτελές εσωτερικό του, είναι επίσης πλούσια διακοσμημένο με έργα ζωγραφικής, αγάλματα, κεραμικά, χρυσά και ασημένια ελάσματα, κρύσταλλα, βιτρό παράθυρα και γλυπτά από ελεφαντόδοντο.
Κοντά στο κάστρο Peles, βρίσκεται και το μικρό Peleș, το κάστρο Pelişor, με 70 δωμάτια. Ο διάδοχος του Καρόλου Α', σκόπευε να το χρησιμοποιήσει ως θερινή κατοικία, καθώς θεωρούσε το Peleș υπερβολικό και ήθελε μια πιο διακριτική, σε στυλ art-nouveau κατοικία.

Παλάτι του Λαού (Τσαουσέσκου)

Το Παλάτι του Λαού, στο Βουκουρέστι, βρίσκεται σε έναν λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι και είναι το μεγαλύτερο κτήριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.

Άρχισε να χτίζεται το 1984, με εντολή του κομμουνιστή προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου, με σκοπό να στεγάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Κ. Κ. Ρουμανίας, το γραφείο του προέδρου, καθώς και διάφορα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. Μέχρι το 1989, όταν ο Τσαουσέσκου ανατράπηκε από την εξουσία, μόνο η στέγη του έμενε να ολοκληρωθεί. Μέσα στα πέντε χρόνια της οικοδόμησής του, από το 1984 ως το 1989, εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες 24ωρες βάρδιες των οκτώ ωρών.
Το Παλάτι του Λαού, όπως λέγεται, το εμπνεύστηκε ο Τσαουσέσκου από μια επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, όπου εντυπωσιάστηκε από την επιβλητική μεγαλοπρέπεια των κυβερνητικών κτηρίων.

Μετά την πτώση και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου, το Παλάτι του Λαού έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Προτάθηκε μάλιστα και η κατεδάφισή του. Τελικά, η ρουμανική εθνοσυνέλευση αποφάσισε να μεταφέρει τις εργασίες της σε ένα μέρος του κτηρίου, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε «Μέγαρο του Κοινοβουλίου» και σήμερα στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία, καθώς και δύο μουσεία, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως συνεδριακό κέντρο. Κάποιες αίθουσες παραμένουν ανοικτές στο κοινό.

Πόλη Sibiu

Γνωστή και με το γερμανικό της όνομα, Hermannstadt, η γραφική αυτή πόλη έχει καταφέρει να διατηρήσει την ατμόσφαιρα της μακράς ιστορίας της, που αντικατοπτρίζεται σε μια πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Το μεσαιωνικό της φρούριο επέζησε στους δύο παγκόσμιους πολέμους και στο κομμουνιστικό καθεστώς.

Η πόλη έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, γεωγραφικής και πολιτισμικής αξίας, όπως το ορεινό θέρετρο Paltinis, τα βουνά Fagaras βουνά και τα χωριά που βρίσκονται τριγύρω. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει στην πόλη και την κεντρική της θέση στη χώρα, που την καθιστά εύκολα προσβάσιμη, κάνει το Sibiu έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Το 2007, το Sibiu ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με το Λουξεμβούργο και η χρονιά αυτή έκανε την πόλη γνωστή στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών αυξάνεται, με τους περισσότερους να είναι ξένοι τουρίστες. Η μεσαιωνική γοητεία της πόλης, αλλά και η πλούσια πολιτιστική ζωή της, την καθιστούν ένα γνήσιο «μαργαριτάρι» στην καρδιά της Ρουμανίας.

Πόλη Brașov

Το Brașov είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και περιβάλλεται από τα Καρπάθια Όρη, 176 χιλιόμετρα μακριά από το Βουκουρέστι. Η πόλη προσφέρει έναν συνδυασμό ενός υπέροχου, ορεινού τοπίου (του κοντινού θέρετρου Poiana Braşov) και μεσαιωνικής ιστορίας με γερμανικές επιρροές στην παλιά πόλη.

Το Braşov, η πόλη Sinaia και τα γύρω ορεινά θέρετρα, τα πιο επισκέψιμα μέρη της Τρανσυλβανίας και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Το Braşov μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πάντα: από μια δυναμική σύγχρονη ζωή, μέχρι μια παλιά παγκόσμια γοητεία και ένα συναρπαστικό φυσικό τοπίο. Είναι μια πόλη καθαρή, με καλό σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και εξαιρετικό φαγητό.


Το «Χαρούμενο Νεκροταφείο»

Το ιδιαίτερο αυτό νεκροταφείο, βρίσκεται στο χωριό Săpânţa της επαρχίας Maramureş και είναι διάσημο για τους πολύχρωμους τάφους του με τις απλοϊκές ζωγραφιές και τις ποιητικές επιγραφές του για τα πρόσωπα που έχουν ταφεί εκεί, καθώς και σκηνές από τη ζωή τους.

Ο άνθρωπος πίσω από αυτή την ιδέα, είναι ένας ρουμάνος τεχνίτης, ο Ioan Stan Patras, ο οποίος ξεκίνησε την ιδιαίτερη αυτή γλυπτική το 1935. Ο αρχαίος πολιτισμός των Δακών, των προγόνων των Ρουμάνων, θεωρούσε το θάνατο ως απελευθέρωση και την ψυχή ως αθάνατη. Στη Sapanta διατηρείται αυτή η θετική στάση προς το θάνατο, οποίος είναι καλοδεχούμενος με ένα χαμόγελο. Το νεκροταφείο αποτελεί υπαίθριο μουσείο και ένα εθνικό τουριστικό αξιοθέατο.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]