Ορεστιάδα: η βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας

sidirodromikos-stathmos-orestiada

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ορεστιάδας

ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η ακριτική, βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, με την προσφυγική ιστορία και τον μοντέρνο σχεδιασμό, μας συστήνεται. Καλώς ήρθατε στην Ορεστιάδα!

Είναι η νεότερη και η βορειότερη πόλη της Ελλάδας στην άκρη του νομού Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και η δεύτερη σε πληθυσμό -μετά την πρωτεύουσά του, Αλεξανδρούπολη- με πληθυσμό 18.426 (2011).
Απέχει μόλις 2 χλμ. σε ευθεία γραμμή από τον ποταμό Έβρο, που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας και 64 χλμ. από το Τριεθνές (σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας-Βουλγαρίας).

Η ακριτική Ορεστιάδα ιδρύθηκε σε εύφορη-πεδιάδα που αρδεύεται από τον ποταμό 'Eβρο, το 1923 από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από την περιοχή της Αδριανούπολης και κυρίως από το προάστιό της Καραγάτς, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τουρκία με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Για το λόγο αυτό αρχικά ονομάστηκε Nέο Kαραγάτς ή Nέα Oρεστιάδα.

Χαρακτηριστικό σημείο της Νέας Ορεστιάδας και σημάδι της ιστορίας της, είναι το μνημείο που έστησε ο φωτογράφος Βασίλης Κυριακίδης, στη θέση που ήταν το πρώτο πηγάδι της πόλης και τα πρώτα σπιτάκια της και περιβάλλεται από πέντε λεύκες που συμβολίζουν τις 10ετίες της πόλης. 

Η (Νέα) Ορεστιάδα είναι πλέον μια σύγχρονη ελληνική πόλη, που αποτελεί σημαντικό αγροτοεμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας, με καλή σιδηροδρομική και οδική σύνδεση. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα προσφυγικού οικισμού με απλό πολεοδομικό σχέδιο και μεγάλους κάθετους δρόμους και πλατείες, ο οποίος φέρει την παράδοση και τις αρχιτεκτονικές καταβολές της Αδριανούπολης. Δυστυχώς όμως, ελάχιστα από τα παλαιά σπίτια, έχουν πλέον απομείνει με τον τότε ιδιαίτερο σχεδιασμό και δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτε που να θυμίζει την προσφυγική πόλη.

Μια ζωντανή πόλη

Κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης, είναι η κεντρική πλατεία της, η οποία κοσμείται από τη μια πλευρά της με την προτομή του Γεωργίου Σταθάτου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στο κέντρο της, από τον μεγαλοπρεπή μαρμάρινο ανδριάντα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου του ΣΤ’ ο οποίος το 1821, απαγχονίστηκε στην Αδριανούπολη.

Οι πρόσφατες εργασίες ανάπλασής της, που προκάλεσαν αρχικά σφοδρότατες αντιδράσεις των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν αλλά και ορισμένων δημοτών, τελικά ολοκληρώθηκαν και η νέα πλατεία είναι πλέον πολύχρωμη, με ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι, αν και ολίγον άχαρη για κάποιους.

Η ζωή της Ορεστιάδας συγκεντρώνεται και στους δύο κεντρικούς δρόμους (Βασιλέως Κωνσταντίνου και Κωνσταντινουπόλεως), που διασταυρώνονται στην πλατεία, ενώ γύρω τους θα βρείτε και πολλούς πεζόδρομους που διευκολύνουν την εμπορική κίνηση.

Στην πόλη λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η πόλη, εκτός των άλλων, φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της που αποτελεί πόλο έλξης και φιλοξενίας για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του νομού.

Στον τομέα του πολιτισμού, η Ορεστιάδα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο με τις ετήσιες εκδηλώσεις-θεσμούς που διοργανώνονται και με τη πληθώρα δράσεων των διαφόρων πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Στη Δ.Ε.Π.Α.Ο (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ορεστιάδας λειτουργούν εκτός από τη Βιβλιοθήκη και τα παρακάτω αξιόλογα καλλιτεχνικά τμήματα: Ωδείο, Θεατρική Παιδεία, Σχολή χορού, Ζωγραφική, τομέας Εικαστικών Τεχνών και η Δημοτική Φιλαρμονική.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας στην Ορεστιάδα, που διασώζει τη μνήμη του παλιού κόσμου της Αδριανούπολης και των χωριών της περιοχής της, με εκθέματα όπως ιστορικές φωτογραφίες, τοπικές φορεσιές, κεντήματα, γεωργικά εργαλεία, όπλα κ.λπ.

Ενδιαφέρουσες εκδρομές

Από την κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας και με δυτική κατεύθυνση, ο δρόμος εισχωρεί στον πλατύ και γόνιμο κάμπο του βόρειου Έβρου.

Περίπου 12 χλμ. βόρεια της Ορεστιάδας, βρίσκεται  στο χωριό Νέα Βύσσα, με μια ενδιαφέρουσα Λαογραφική Συλλογή, ενώ πιο δυτικά, η όμορφη κοιλάδα του Άρδα (όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι το δημοφιλές ομώνυμο φεστιβάλ), παραποτάμου του Έβρου, με τους ταφικούς τύμβους και τους μεγαλιθικούς τάφους.

Νότια της Ορεστιάδας, όχι πολύ μακριά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Διδυμότειχο (20 χλμ.) και το Σουφλί (47 χλμ.), με το περίφημο μουσείο μεταξιού. Ακόμη πιο νότια, βρίσκεται το Δέλτα του Έβρου, ένας εξαιρετικής σημασίας βιότοπος και η Αλεξανδρούπολη.

Πώς να πάτε: Η Ορεστιάδα απέχει 961 χλμ. από την Αθήνα, 458 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 115 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]