Λονδίνο vs Παρίσι: ποια πόλη κερδίζει σε αυτή τη δύσκολη μονομαχία;

parisi-londino
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

To Λονδίνο και το Παρίσι, δύο από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου και σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με πολλά αξιοθέατα, «κονταροχτυπιούνται». Ποια αναδεικνύεται καλύτερη;

Πρόκειται για δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα δημοφιλείς και με σημαντικό τουρισμό.
Πρόσφατα μάλιστα, ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ του δημάρχου του Λονδίνου Boris Johnson και της αναπληρώτριας δημάρχου του Παρισιού, για το ποια πόλη είναι πιο ελκυστική για τους τουρίστες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Johnson ανέφερε ότι το Λονδίνο είναι: «χωρίς αμφιβολία η καλύτερη πόλη στον πλανήτη», ενώ η Anne Hidalgo, αναπληρώτρια δήμαρχος του Παρισιού, απάντησε περιγράφοντας το Λονδίνο ως «προάστιο» του Παρισιού, που είναι λιγότερο ασφαλές και λιγότερο ελκυστικό για οικογένειες.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη πόλη; Η βρετανική Telegraph Travel αξιολογεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε μιας...

Αξιοθέατα
Και οι δύο πόλεις διαθέτουν μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα και δημοφιλή αξιοθέατα στον κόσμο. Στο Λονδίνο θα δείτε το Big Ben, το Αββαείο του Ουέστμινστερ, τον Πύργο του Λονδίνου και του Αγίου Παύλου και πολλά ακόμη, ενώ στο Παρίσι ξεχωρίζει η Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris), ο Πύργος του Άιφελ και η εκκλησία Sacre Coeur στη Μονμάρτρη.
Και στις δύο πόλεις, έχετε πολλά να δείτε.

Μουσεία και πινακοθήκες

Το Παρίσι έχει ένα από τα πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο, που φιλοξενεί ίσως τον πιο διάσημο πίνακα του κόσμου (Μόνα Λίζα, γνωστή και ως Τζιοκόντα), καθώς και το Centre Pompidou και το Musée d'Orsay.
Αλλά και το Λονδίνο έχει σημαντικά κέντρα τέχνης, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το μουσείο Victoria and Albert, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Επιστημών, την πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης Tate, τα οποία -το καλύτερο από όλα- έχουν ελεύθερη είσοδο και έτσι πιο περιορισμένες ουρές αναμονή. Ένας «πόντος» παραπάνω!

Ημερήσιες εκδρομές
Το εκπληκτικό παλάτι των Βερσαλλιών (περ. 20 χλμ. νοτιοδυτικά του Παρισιού) και του Fontainebleau (περ. 55 χλμ. ανατολικά του Παρισιού), εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του Παρισιού, όπως και η Disneyland (32 χλμ. από το Παρίσι) τους μικρούς ταξιδιώτες.
Από την άλλη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορείτε να δείτε το Κάστρο του Γουίντσορ (περ. 25 χλμ. από το Λονδίνο), ενώ αν ταξιδεύετε με παιδιά, προτείνεται το θεματικό πάρκο Thorpe, περίπου 40 χλμ. από το Λονδίνο (αν και λιγότερο εντυπωσιακό από την γαλλική Disneyland).

Ξενοδοχεία
Για κάθε μεγάλο ξενοδοχείο του Λονδίνου (The Ritz, the Savoy, Claridges, the Dorchester), υπάρχει κι ένα αντίστοιχο στο Παρίσι (The Ritz, Four Seasons George V).
Και οι δύο πόλεις διαθέτουν επίσης μια ποικιλία από προσιτά, κομψά, μπουτίκ ξενοδοχεία, όπως το Mama Shelter στο Παρίσι και το Dean Street Townhouse στο Soho του Λονδίνου. Όσο για τις τιμές, δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές. Ετήσια έκθεση του περασμένου χρόνου από την Hotels.com, βρήκε πως η μέση τιμή στα ξενοδοχεία του Λονδίνου είναι 140 ευρώ τη βραδιά, σε σύγκριση με 155 ευρώ στο Παρίσι.

Εστιατόρια
Στο Λονδίνο θα βρείτε ποικιλία καλόγουστων και γευστικών επιλογών και πρώτης τάξης εστιατόρια όπως τα: SushiSamba, Hutong και Aqua Shard.
Το Παρίσι, όμως, φιγουράρει πιο συχνά στις λίστες με τα καλύτερα εστιατόρια. Υπάρχουν 11 εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin στη γαλλική πρωτεύουσα και μόλις δύο στο Λονδίνο. Επίσης, στο Παρίσι θα βρείτε πολλά κομψά, τοπικά καφέ κι όχι μόνο αλυσίδες όπως τα Starbucks, τα Costas και τα Caffè Neros.

Μετακινήσεις
Οι Λονδρέζοι μπορεί να παραπονιούνται για τις καθυστερήσεις στο μετρό και το γεγονός ότι κλείνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά το μετρό τους καλύπτει μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή (400 χλμ. διαδρομών, σε σύγκριση με 215 χλμ. στο Παρίσι) και είναι πιο καθαρό
Σχεδιάζεται επίσης να επεκταθούν οι ώρες λειτουργίας του μετρό του Λονδίνου.
Όσον αφορά στα ταξί, τα λονδρέζικα είναι τα πιο ακριβά στον κόσμο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του TripAdvisor, αλλά και τα πιο αξιόπιστα. Και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο του Λονδίνου, είναι πολύ περιορισμένη.
Για όσους ταξιδεύουνε με τρένο Eurostar, ο σταθμός St Pancras είναι επίσης πολύ πιο εντυπωσιακός, από το σταθμό Gare du Nord του Παρσιού.

Καιρός
Αν και το Παρίσι βρίσκεται νοτιότερα, οι δύο πόλεις είναι εξίσου… επιρρεπείς στις καταιγίδες. Η μέση υψηλή θερμοκρασία στο Παρίσι είναι 16 βαθμοί Κελσίου τον Απρίλιο, με δέκα ώρες ηλιοφάνεια και 42 χιλιοστά βροχής, ενώ στο Λονδίνο είναι 13C, με οκτώ ώρες ηλιοφάνεια και 37 χιλιοστά βροχής.
Το καλοκαίρι (Ιούλιο), η μέση υψηλή θερμοκρασία είναι 25 βαθμοί Κελσίου, με 13 ώρες ηλιοφάνεια και 59 χιλιοστά βροχής. Στο Λονδίνο είναι 22 βαθμοί Κελσίου με 8 ώρες ηλιοφάνεια και 57 χιλιοστά βροχής.
Το Παρίσι, μάλλον υπερτερεί σε αυτό το θέμα!

Πάρκα

Πάρκο St-James, Λονδίνο

Αν ρίξετε μια ματιά στο Google Maps, θα δείτε ότι το Λονδίνο είναι πολύ πιο πράσινο. Οκτώ βασιλικά πάρκα καλύπτουν συνολικά 1.976 εκτάρια.
Επίσης, το Παρίσι δε μπορεί να συναγωνιστεί το Λονδίνο, όσον αφορά στις ανοικτές πισίνες και τα μέρη για κολύμπι και σπορ του νερού.

Ψώνια
Αν και το Λονδίνο έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στα διάφορα –ιδιαίτερα- καταστήματα, όπως το Dover Street Market, το Παρίσι βρίσκεται αναμφισβήτητα στην κορυφή, όσον αφορά στα ψώνια, για το εύρος των ανεξάρτητων καταστημάτων του και το εκλεπτυσμένο design.
Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρείτε vintage μπουτίκ με ρούχα και κομψά μαγαζιά για να φάτε κάτι στο… πόδι, όπως φρέσκες μπαγκέτες και κρουασάν (η Boulanger du Monge, στην Καρτιέ Λατέν, είναι από τις καλύτερες).

Εγκληματικότητα

Και οι δύο πόλεις έχουν τις λιγότερο ασφαλείς συνοικίες τους και προβλήματα με πορτοφολάδες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα συλλογής δεδομένων Numbeo.com, τα ποσοστά της εγκληματικότητας στις δύο πόλεις, είναι πολύ κοντά –ο «Δείκτης Εγκλήματος» στο Λονδίνο είναι 50,1, ενώ στο Παρίσι, 53,7.
Συγκριτικά, στο Καράκας της Βενεζουέλας ο δείκτης σημείωσε 85,7, στο Λος Άντζελες 65,7, στο Μιλάνο 56,7, στη Μελβούρνη 48,8, και στη Λισαβόνα 40,1.

Καθαριότητα
Ένα απόγευμα στο Musee d'Orsay, μπορεί να «καταστραφεί» από τη μυρωδιά που επικρατεί καθώς κατεβαίνετε στο μετρό για να πάτε πίσω στο ξενοδοχείο σας.
Και μπορεί οι Παριζιάνοι να αγαπούν τα κατοικίδιά τους, αλλά όταν αυτά κάνουν την ανάγκη τους στα πεζοδρόμια της πόλης, δε δημιουργούν και την καλύτερη εικόνα. Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού μπορεί να έχουν επενδύσει πολλά χρήματα για να πείσει τους κατοίκους της πόλης να κρατούν τους δρόμους καθαρούς, αλλά η Πόλη του Φωτός εξακολουθεί δυστυχώς να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθαριότητας.

Αεροδρόμιο και συνδέσεις
Το τρένο από το αεροδρόμιο του Παρισιού Charles de Gaulle, μέχρι το κέντρο της πόλης, κοστίζει 9,50 ευρώ. Αλλά η διαδρομή προς την πόλη με το Heathrow Express, κοστίζει 41 ευρώ -ίσως η πιο ακριβή διαδρομή με τρένο, ανά χιλιόμετρο, σε όλο τον κόσμο.
Όσοι πετάνε προς τη Γαλλία από το αεροδρόμιο του Λονδίνου, θα πρέπει επίσης να πληρώσουν περίπου 11 ευρώ στην Air Passenger Duty. Τέτοιος φόρος δεν εισπράττεται από τους Γάλλους.

Sports
Όταν μιλάμε για ποδοσφαιρικές ομάδες παγκόσμιας κλάσης, το Λονδίνο -με τις Arsenal, Chelsea, Spurs, Crystal Palace, Fulham, και West Ham να βρίσκονται στην κορυφαία κατηγορία- κερδίζει με διαφορά.
Η βρετανική πρωτεύουσα διαθέτει επίσης ένα ολοκαίνουργιο Ολυμπιακό Στάδιο.

Νυχτερινή ζωή
Αν και στο Παρίσι θα βρείτε μοναδικά καμπαρέ και έναν αξιοπρεπή αριθμό κομψών μπαρ, το Λονδίνο έχει όλα όσα θα μπορούσατε ενδεχομένως να θέλετε από μια βραδινή έξοδο –από ιστορικές και παραδοσιακές παμπ, μέχρι μοντέρνα, τεράστια κλαμπ. Διαθέτει επίσης μια πολύ καλύτερη μουσική σκηνή.

Για την Telegraph Travel, σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση, νικήτρια πόλη αναδεικνύεται το Λονδίνο, με το Παρίσι να βρίσκεται σε… απόσταση αναπνοής. Για εσάς;