Μετέωρα: οι βράχοι του Θεού

meteora-oi-braxoi-tou-theou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Αν δεν πάει κανείς στα Μετέωρα, δεν μπορεί να καταλάβει την ομορφιά τους. Είναι μια ομορφιά… ουράνια, ένα ιδιαίτερο τοπίο, που ο επισκέπτης όχι απλά το βλέπει, αλλά το «αισθάνεται», ένα ανεξήγητο γεωλογικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες των γεωλόγων, οι τεράστιοι ογκόλιθοι των Μετεώρων, δημιουργήθηκαν από πέτρες ποταμών και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια σωρεύονταν, για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο κώνο, σε μια θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη σημερινή Θεσσαλία.

Όταν τα νερά αποτραβήχτηκαν στο Αιγαίο και μετά από γεωλογικές μεταβολές αιώνων, το τμήμα αυτό ανυψώθηκε και αποσφηνώθηκε, ο κώνος αποκόπηκε από τη συμπαγή μορφή του κι έτσι δημιουργήθηκαν οι σημερινοί μικρότεροι βράχοι - το ύψος των οποίων φτάνει τα 400 μέτρα- και η κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.

Τα «κρεμαστά» μοναστήρια

Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο των Μετεώρων, έγινε το «καταφύγιο» για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή, αλλά υπολογίζεται γύρω στα 1100 μ.Χ.. Στα χρόνια της παρακμής και της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της συνακόλουθης οθωμανικής κατάκτησης της Θεσσαλίας το 1393, η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση. Ωστόσο από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως τον 16ο αιώνα τα Μετέωρα γνώρισαν τη μεγαλύτερή τους ακμή καθώς τότε ιδρύθηκαν νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες. Η μοναστηριακή αυτή πολιτεία άρχισε να ενισχύεται με μοναχούς για να φθάσει στο απόγειο της ακμής της γύρω στον 17ο αιώνα, ενώ από τις αρχές του 18ου αιώνα ξεκίνησε η παρακμή της.

Τα απότομα βράχια, που μοιάζουν να προήλθαν «εξ ουρανού», βρίσκονται κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων, πάνω από τις κωμοπόλεις Καλαμπάκα και Καστράκι, στο θεσσαλικό κάμπο, στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στις κορυφές κάποιων από τους βράχους των Μετεώρων, βρίσκονται χτισμένα μοναστήρια, καθιστώντας την περιοχή ως το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος. Από τα εικοσιτέσσερα μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (οι ανδρικές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και του Βαρλαάμ και οι γυναικείες Μονές του Ρουσάνου και του Αγίου Στεφάνου), τα οποία μάλιστα, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (http://whc.unesco.org/en/list/455). Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα μοναστήρια και τα ωράριά τους στο: www.kalampaka.com/gr/meteora/monasteries.asp .

Τα Μετέωρα του επισκέπτη

Αν ποτέ βρεθείτε στα Μετέωρα με ομίχλη, θα νομίσετε πραγματικά ότι βρίσκεστε σε έναν άλλο κόσμο. Πρόκειται για ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που αξίζει να επισκεφτείτε, είτε είστε λάτρεις της φυσικής και άγριας ομορφιάς, είτε αναζητάτε γαλήνη και ψυχική ηρεμία.

Στο δρόμο από την Καλαμπάκα προς το Καστράκι, ένας δρόμος οδηγεί στις μονές του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα και του Αγίου Αντωνίου, που είναι χτισμένες στις κοιλότητες των βράχων. Παλαιότερα, η ανάβαση γινόταν με σκαλωσιές που στηρίζονταν σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυα και αργότερα με ανεμόσκαλες, ενώ σήμερα, τόσο οι μοναχοί, όσο και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, για την ανάβασή τους στα μοναστήρια.

Επιπλέον, τα βράχια των Μετεώρων είναι ιδανικά για τους λάτρεις της αναρρίχησης, με πολλές διαδρομές για τις οποίες μπορούν να ενημερωθούν εδώ: www.kalampaka.com/gr/meteora/climbing_routes.asp .

Στην Καλαμπάκα, που βρίσκεται στη «σκιά» των βράχων, θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία (συχνά με θέα τα επιβλητικά βράχια), αλλά και εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παλιά πόλη που έχει αναπλαστεί πρόσφατα, όπου υπάρχει και η μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής.

Πάνω από την Καλαμπάκα, βρίσκεται το γραφικό χωριό Καστράκι, με όμορφα σπίτια, αρχοντικά, και στενά σοκάκια. Περπατήστε τα και θαυμάστε τα Μετέωρα από απόσταση… αναπνοής.

Όσον αφορά στην τοπική κουζίνα, χαρακτηρίζεται από φαγητά και προϊόντα όπως το κυνήγι, τα ψάρια του γλυκού νερού, η πρασοτηγανιά, ψήτα της σούβλας, γουρουνόπουλο, αλλά και υπέροχες πίτες, ρυζόγαλο και ζυμωτό ψωμί.

Από τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα, μπορεί επίσης κανείς εύκολα να επισκεφτεί το γραφικό χωριό Ελάτη, το Περτούλι με το χιονοδρομικό του κέντρο και τις γύρω περιοχές του Ασπροπόταμου και των Χασίων.

Πώς θα πάτε:

Οδικώς τα Μετέωρα απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πιο σύντομη διαδρομή είναι από Δομοκό – Καρδίτσα – Τρίκαλα. Το Καστράκι απέχει από την Καλαμπάκα 3 χλμ.

Που θα μείνετε:

Στο πολυτελές και ανακαινισμένο Divani Meteora ( www.divanis.com/meteora/default-gr.htm ), στον ξενώνα «Έλενα» στην Καλαμπάκα (Κανάρη 3, Παλιά Πόλη, Καλαμπάκα, Μετέωρα, τηλ: 24320 77789), στο Meteora Hotel στο Καστράκι ( www.meteorahotels.com/main.php ), στο οικογενειακό ξενοδοχείο Πύργος Αδράχτι στο Καστράκι ( www.hotel-adrachti.gr/index_gr.html ), στο Doupiani house στο Καστράκι ( www.doupianihouse.com )και στον ξενώνα Elena Guesthouse, στην παλιά πόλη της Καλαμπάκας ( www.meteorahotels.org ).

Που θα φάτε:

Στην ταβέρνα του Ζιώγα στο Καστράκι, στο παραδοσιακό εστιατόριο «Ο κήπος του Ηλία» στην Καλαμπάκα, στο «Πανελλήνιο», στην πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμπάκα, για μαγειρευτά και στο εστιατόριο «Αρχονταρίκι» ( www.kalampaka.com/archontariki/index.asp ).

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ