10 λιγότερο γνωστά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

camaguey-kouba

Ιστορικό κέντρο της πόλης Camagüey στην Κούβα

ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η UNESCO έχει δεσμευτεί για τη διαφύλαξη των φυσικών και αρχιτεκτονικών θησαυρών του κόσμου και το clickatlife.gr σας παρουσιάζει 10 λιγότερο γνωστά –αλλά σημαντικά- Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι περιοχές, κτίσματα ή χώροι που θεωρούνται ως ιδιαίτερης πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής ή φυσικής σημασίας.

Το 2013, στη λίστα της UNESCO συμπεριλαμβάνονταν 981 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εξ αυτών τα 759 είναι πολιτιστικά, τα 193 φυσικά και τα 29 μικτά, σε 160 συνολικά κράτη μέλη της UNESCO. Ως τον Ιούνιο του 2013, η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά είχε επικυρωθεί από 190 κράτη μέλη.
Εσείς που ταξιδεύετε με… σκοπό, θα εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο τα παρακάτω εντυπωσιακά και πιο άγνωστα για τους περισσότερους, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δυτικά Νορβηγικά Φιόρδ

Με μερικά από τα πιο εκπληκτικά τοπία, το Geirangerfjord και το Nærøyfjord στη δυτική Νορβηγία, βορειοανατολικά του Μπέργκεν, αποτελούν αρχέτυπα των τυπικών φιόρδ. Τα «δίδυμα» αυτά θαύματα της φύσης καλύπτουν πάνω από 500 χλμ. παρθένας περιοχής και διαθέτουν όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά των φιόρδ, όπως απότομους βράχους που βυθίζονται περισσότερο από μισό χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πλούσια βιοποικιλότητα. Τα χερσαία και θαλάσσια θηλαστικά που εξαρτώνται από τα φιόρδ για τροφή, αφθονούν εκεί και παλαιοί γεωργικοί οικισμοί που δεν κατοικούνται πια, προσθέτουν μια ακόμη γραφική «πινελιά» στο όλο τοπίο.

Αρχαία Merv, Τουρκμενιστάν

Η κεντρική Ασία, περιλαμβάνει ένα ανεξάντλητο πολιτιστικό πανόραμα, γεμάτο κρυφούς θησαυρούς και αρχαίες πόλεις. Η παλιά πόλη της Merv, στο υποτιμημένο Τουρκμενιστάν, μια χώρα με πολυτάραχο παρελθόν, αλλά πρωτοφανή αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, είναι ίσως η καλύτερα διατηρημένη περιοχή στο Δρόμο του Μεταξιού. Με μνημεία και ίχνη που 4.000 χρόνια πριν, η Merv είναι σίγουρα η παλαιότερη σε όλη την Κεντρική Ασία.

Εθνικό Πάρκο Phong Nha-Ke Bang, Βιετνάμ

Με μια εκπληκτική πόλη όπως η Χο Τσι Μιν (πρώην Σαϊγκόν), όμορφη ύπαιθρο και μέρη όπως το Εθνικό Πάρκο Phong Nha-Ke Bang, το Βιετνάμ έχει γίνει κυρίαρχος «παίκτης» στη Νοτιοανατολική Ασία. Το πάρκο είναι ασυνήθιστο για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για τα «μακάβρια» στρώματα ασβεστόλιθου, τα απολιθώματα και ένα δίκτυο από σπηλιές και υπόγεια ποτάμια που εκτείνονται σε 65 χιλιόμετρα.

Διυλιστήρια Humberstone και Santa Laura, Χιλή

Τα Humberstone και Santa Laura, είναι δύο πρώην διυλιστήρια νιτρικών αλάτων στη βόρεια Χιλή. Ανακηρύχθηκαν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 2005, καθώς απειλούνται λόγω ανθρώπινων και φυσικών παρεμβάσεων.
Τα δύο πρώην διυλιστήρια, χρονολογούνται από την εποχή που οι εργάτες στις άδενδρες πεδιάδες της Νότιας Αμερικής, δούλευαν στη γη για την παραγωγή λιπασμάτων νιτρικών αλάτων για τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η πολιτισμός που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1880-1940, με εργάτες από όλη την ήπειρο, κάνει αυτή την περιοχή σημαντική, ασυνήθιστη και εντελώς μοναδική στον κόσμο.

Κανάλι Rideau, Οτάβα, Καναδάς

Η πρωτεύουσα του Καναδά είναι ιδιαίτερα γοητευτική και η περισσότερη γοητεία της συγκεντρώνεται για τους περισσότερους στο πιο εμβληματικό της κανάλι, Rideau, το οποίο χωρίζει την καναδική πρωτεύουσα σε δύο μέρη. Όσοι πηγαίνουν εκεί για να κάνουν πατινάζ το χειμώνα, βαρκάδα το καλοκαίρι ή να περπατήσουν κατά μήκος του καναλιού, συχνά ξεχνούν ή αγνοούν το γεγονός ότι το Rideau είναι ένα από τα πιο ιστορικά κανάλια στη Βόρεια Αμερική.
Εκτείνεται για πάνω από 200 χλμ. και περιλαμβάνει πολλά διατηρημένα φρούρια που αποδεικνύουν ότι αποτελούσε ένα επίτευγμα της μηχανικής. Το Rideau είναι επίσης το μόνο κανάλι του 19ου αιώνα, που ακόμη διατηρεί εμπορικό σκοπό, στην αμερικανική ήπειρο.

Ιστορικό κέντρο της πόλης Goiás, Βραζιλία

Φανταστείτε τι σημαίνει να δημιουργείται μια πόλη για να υποστηρίξει μια βιομηχανία ορυχείων, που με την πρώτη ματιά, φαίνεται να έχει εντελώς ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως και βλέποντας το ευρύτερο τοπίο, θα συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε στην πραγματικότητα, στη Νότια Αμερική.
Η εντυπωσιακή παλιά πόλη Goiás, είναι ακριβώς αυτό. Από τη μια μεριά ένα αποικιακό φυλάκιο του 18ου αιώνα, αλλά από την άλλη, μια τυπική βραζιλιάνικη πόλη.

Αρχαίο λιμάνι και πρωτεύουσα Dilmun, Μπαχρέιν

Γνωστό και ως Qal’ at al-Bahrain, αυτό το υψίστης σημασίας ανάχωμα, στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Περσικού Κόλπου, εμφανίζει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας, ήδη από το 2300 π.Χ.
Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε το μισό αυτού του χώρου, μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσοι εγγενείς θησαυροί βρίσκονται κάτω από το έδαφος αυτού που κάποτε ήταν ένας σημαντικός πολιτισμός. Το πιο αξιοσημείωτο μνημείο, είναι ένα πορτογαλικό φρούριο από την εποχή της αποικιοκρατίας.

Πεδιάδα Stari Grad, Κροατία

Το νησί της Αδριατικής Hvar, ανήκει στην Κροατία, αλλά διατηρεί ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Μέρη του νησιού για πρώτη φορά αποικίστηκαν από Έλληνες της Πάρου, τον 4ο αιώνα και αυτό το μαρτυρούν τείχη, πέτρινες κατοικίες και τα άλλα μνημεία.
Οι άνθρωποι που κατοικούν στην εύφορη πεδιάδα Stari Grad, εξακολουθούν να διατηρούν τις ίδιες καλλιέργειες 2.400 χρόνια αφού οι Έλληνες κατασκεύασαν την πρώτη γεωργική βάση στην ίδια περιοχή. Οι ελαιώνες και τα αμπέλια στην περιοχή, υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως και το σύστημα απορροής βρόχινων υδάτων και οι πέτρινες, θολωτές, αγροτικές αποθήκες.

Ιστορικό κέντρο της Camagüey, Κούβα

Μία από τις πρώτες ισπανικές εγκαταστάσεις στην Κούβα, η πόλη Camagüey, χτίστηκε το 1528 για την υποστήριξη των βιομηχανιών βοοειδών και ζάχαρης. Το ιδιαίτερο και ανορθόδοξο πολεοδομικό σχέδιο, διαθέτει μικρές και μεγάλες πλατείες, δαιδαλώδη σοκάκια και δρόμους και αρχιτεκτονική από διάφορες περιόδους. Η ιστορική καρδιά της Camagüey, αποτελεί κομβικό σημείο για πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη, μέχρι σήμερα.

Αρμενικά μοναστηριακά συγκροτήματα του Ιράν

Το Ιράν είναι «γνωστό» στην UNESCO, καθώς έχει μερικούς από τους πιο αρχαίους θησαυρούς στον κόσμο. Τα αρμενικά μοναστηριακά συγκροτήματα στα βορειοδυτικά της χώρας, διατηρούνται από τον 7ο αιώνα. Τρεις διακριτές θέσεις μαρτυρούν τη ζωντάνια της Αρμενικής ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, με βυζαντινές, περσικές και μουσουλμανικές επιρροές.