Πέντε αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες

pente-aksexastes-taksidiotikes-empeiries

ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Μπορεί για εσάς αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία να είναι μια βόλτα στον Σηκουάνα, μήπως όμως να δοκιμάζατε και κάτι διαφορετικό;

Θέλω να κάνω surfing στην Χαβάη

Θυμάστε το θρυλικό «Χαβάη 5-0»; Μάλλον ήρθε η ώρα να το ζήσετε και από κοντά. Το να μάθεις σερφινγκ εδώ είναι κάτι ιδιαίτερο. Αν και η Πολυνησία φέρεται να είναι ο τόπος καταγωγής του σερφινγκ ή «he’e nalu», δηλαδή ‘γλιστρώντας στα κύματα’ όπως έμαθαν οι Ευρωπαίοι τον 18ο αιώνα, η Χαβάη έχει τα πρωτεία στο πιο cool lifestyle. Υπάρχει πληθώρα σχολών και ανθρώπων που μπορούν υπομονετικά να σας μάθουν πώς να «διαβάσετε» τη θάλασσα για φουσκώματα, να κολυμπήσετε κατά πάνω στα κύματα και –το πιο σημαντικό- πώς να σταθείτε και να καβαλήσετε τον ωκεανό. Καλές θάλασσες για τους αρχάριους είναι το Waikiki Beach και Puena Point. Αφού δοκιμάσετε τη τύχη σας εκεί, μπορείτε να χαζέψετε πιο έμπειρους να δαμάζουν τα κύματα στο Pipeline, Off the Wall και Sunset Beach. Και αν χρειάζεστε μαθήματα από τους ειδικούς για να μάθετε πως θα δαμάζετε τα 4μέτρων κύματα, υπολογίστε πως θα φύγουν περίπου 100 δολάρια από το πορτοφόλι σας για μια δίωρη εκπαίδευση.

Θέλω να μαγειρέψω στο Βιετνάμ

Το Top Chef και το Master Chef ωχριούν μπροστά σας. Είστε διαρκώς με μια κατσαρόλα αγκαλιά και μια κουτάλα στο χέρι. Μήπως ήρθε η ώρα για κάτι πιο extreme; Στις εκβολές το Hoi An ποταμού, το Red Bridge Restaurant είναι ένα από τα πολλά εστιατόρια που παραδίδουν μαθήματα βιετναμέζικης κουζίνας. Τα μαθήματα και οι περιηγήσεις διάρκειας μισής και ολόκληρης μέρας προσαρμόζονται στις ικανότητες σας, είτε είστε αρχάριος, είτε επαγγελματίας. Ξεκινώντας με μια βόλτα στην τοπική αγορά όπου θα επιλέξετε τα υλικά σας, θα μάθετε παρακολουθώντας τους πλανόδιους πωλητές. Αφού επιστρέψετε στο εστιατόριο για μια επίδειξη, θα αξιοποιήσετε τις καινούριες γνώσεις σας φτιάχνοντας rolls από ριζόχαρτο και μαριναρισμένο μοσχάρι, με διακόσμηση καραβάκια από ανανά. Τα μαθήματα συνήθως διαρκούν τρεις ώρες, περιλαμβάνουν τέσσερα πιάτα και κοστίζουν γύρω στα $40. Μην ξεχάσετε την φωτογραφική σας μηχανή για να αιχμαλωτίσετε τις δημιουργίες σας πριν καταλήξουν στο πεινασμένο σας στομάχι!

Θέλω να γίνω αρχαιολόγος στις ΗΠΑ

Αν ο Ιντιάνα Τζόουνς ήταν ο αγαπημένος σας ήρως μάλλον η είδηση σας ενδιαφέρει. Το Κέντρο Αρχαιολογίας της Κοιλάδας Crow προσφέρει έως και 11 ταξίδια κάθε χρόνο σε όσους προτίθενται να λερώσουν τα χέρια τους για χάρη της ερασιτεχνικής αρχαιολογίας. Τα καταλύματα των επισκεπτών είναι ένα από τα 10 ‘hogans’, κυκλικές ξύλινες καμπίνες φτιαγμένες με το παραδοσιακό τρόπο των Navajo, στην έκταση 28 εκταρίων του κέντρου. Η τοποθεσία ανήκει στο χώρο όπου ζούσαν οι ιστορικοί Puebloans της Mesa Verde πριν από χίλια χρόνια. Τα ταξίδια, που διαρκούν από εφτά έως δέκα μέρες, επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη γη σε σχέση με το τι είναι γνωστό για τους αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής, μελετώντας την αλληλεπίδραση του φωτός, τοπίου και αρχιτεκτονικής, ή συμμετέχοντας σε μια ανασκαφή. Για περισσότερες πληροφορίες www.crowcanyon.org .

Θέλω να κάνω yoga σε ένα ashram στην Ινδία

Το είδατε στην ταινία «Eat, pray, love» με την λαμπερή Τζούλια Ρόμπερτς και σίγουρα ζηλέψατε. Ένα ταξίδι στην γενέτειρα της yoga είναι η αυτονόητη επιλογή για όσους αναζητούν μια μυστικιστική εμπειρία. Η yoga όχι μόνο βοηθά στη χαλάρωση μέσω του διαλογισμού, αλλά σύμφωνα με έρευνα του University of Texas, βοηθά στην αντιμετώπιση αρνητικών επιπτώσεων της θεραπείας κατά του καρκίνου. Στο Rishikesh, το οποίο βρίσκεται στους γαλήνιους πρόποδες των Ιμαλάϊων, έχουν δημιουργηθεί ειδικά κέντρα που προσκαλούν αρχάριους να δοκιμάσουν τεντώματα, αναπνοές και διαλογισμό πλάι σε έμπειρους yogi masters. Ανάλογα με το που θα μείνετε, μπορείτε να βοηθήσετε με τον κήπο και να μαγειρεύετε για το group σας, όταν δεν κάνετε εκδρομές στα βουνά. Τα ashrams έχουν προγράμματα για κάθε επίπεδο, διάρκειας λίγων εβδομάδων έως τριών μηνών. Για περισσότερα απευθυνθείτε στο www.yogashramrishikesh.com .

Θέλω να μάθω ισπανικά στην Παταγονία

Άλλο και τούτο πάλι. Μα που πάτε και τα βρίσκετε; Όμως και εδώ σας έχουμε τη λύση. Η μικρή πόλη του Bariloche, που περιβάλλεται από παγωμένες λίμνες, τα δάση και τις κοιλάδες και τα βουνά των Άνδεων, εμπνέει τόσο, που πιθανότατα θα μάθετε περισσότερα ισπανικά εδώ μέσα σε ένα μήνα από ότι σε άλλο μέρος σε έναν ολόκληρο χρόνο. Το Bariloche, που αποκαλείται και «Ελβετία της Νοτίου Αμερικής», είναι η βάση για τις περισσότερες σχολές στην Παταγονία, οπότε υπάρχει πάντα ένα καλό μίγμα φοιτητών από όλο τον κόσμο εάν θέλετε να χαλαρώσετε λίγο από την εκμάθηση ισπανικών. Υπάρχουν πολλές προαιρετικές εκδρομές, όπως σκι στο Cerro Catedral, το κύριο θέρετρο κατάβασης της Νότιας Αμερικής ή αναζωογονητικά ταξίδια στο πυκνό δάσος με το ξακουστό καταρράκτη Cántaros. Αν επισκεφτείτε το www.spanishinbariloche.com θα μπορείτε να επιλέξτε από εντατικά μαθήματα μιας εβδομάδας μέχρι ιδιαίτερα σεμινάρια έξι εβδομάδων.