Το Κάστρο της Καρύταινας στην ορεινή Αρκαδία

karutaina-kastro
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Aποτυπώνεται στο παλιό πεντοχίλιαρο και είναι το καμάρι της περιοχής! Η Trésor Hotels Resorts, μας συστήνει το κάστρο της Καρύταινας.

Αν βρεις ένα παλιό πεντοχίλιαρο, εκείνο το μπλε χαρτονόμισμα με τον Κολοκοτρώνη, στην πίσω όψη του, θα παρατηρήσεις το φράγκικο κάστρο της Καρύταινας και το πέτρινο γεφύρι του Αλφειού.

Στην ορεινή Αρκαδία, στη νότια πλευρά του ομώνυμου χωριού και πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, θα αντικρίσεις το κάστρο της Καρύταινας, ένα μεσαιωνικό κάστρο που λόγω της στρατηγικής του θέσης αποτέλεσε φυσικό οχυρό κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της επανάστασης του 1821.

Χτίστηκε στα μέσα περίπου του 13ου αιώνα από τον Γάλλο ηγεμόνα Ούγκο ντε Βριγιέρ και σε εκείνα τα χρόνια της φραγκοκρατίας η Καρύταινα γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση, ενώ το κάστρο της θεωρήθηκε από τα σημαντικότερα της Πελοποννήσου γι’ αυτό και ονομάστηκε και Τολέδο της Ελλάδας. Στο κάστρο της Καρύταινας εγκαταστάθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα χρόνια της επανάστασης του 1821, έχτισε σπίτι και εκκλησία σε αυτό και το χρησιμοποίησε ως ορμητήριό του.  

Παρόλο που το εξωτερικό μέρος του κάστρου διατηρείται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, το εσωτερικό του παραμένει ερειπωμένο. Μπορείς όμως να σκαρφαλώσεις στο λιθόχτιστο μονοπάτι και να απολαύσεις μια μοναδική πανοραμική θέα προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης και το φαράγγι του Λούσιου.