Ναύπλιο: Στα χνάρια της ιστορίας

nauplio-sta-xnaria-tis-istorias

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Επιβιβάζεστε στο άνετο αυτοκίνητό σας και μαζί με την κατάλληλη παρέα ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως. Σε περίπου 2 ώρες (και ούτε...), βρίσκεστε στο Ναύπλιο. Τι πρέπει όμως να πρωτοδείτε; Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στην πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Επιβιβάζεστε στο άνετο αυτοκίνητό σας και μαζί με την κατάλληλη παρέα ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως. Σε περίπου 2 ώρες (και ούτε...) βρίσκεστε στο Ναύπλιο. Τι πρέπει όμως να πρωτοδείτε; Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στην πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας...

Ξεχάστε τους «στημένους» τουριστικούς οδηγούς και τους περίπλοκους χάρτες και αφήστε τις αισθήσεις σας να σας οδηγήσουν στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού. Πρώτη σας στάση, η θρυλική πλατεία Συντάγματος με τον τεράστιο πλάτανο, που στη σκιά του συνεδρίαζαν οι αγωνιστές του 1821.

Σίγουρα, το βλέμμα σας θα τραβήξει το βαρύ πέτρινο κτίριο με τις καμάρες, που κάποτε αποτελούσε τις αποθήκες του ενετικού στόλου και τώρα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο με πολύτιμους θησαυρούς από τις ανασκαφές στις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1713, που έχτισε ο Αυγουστίνος Σαγρέδος.

Ωστόσο, ιδιαίτερης αξίας για όλους τους Έλληνες είναι και το παλιό τουρκικό τζαμί, το Βουλευτικόν, που στέγασε την πρώτη Βουλή της ελεύθερης Ελλάδας. Πέρα όμως από τους Ενετούς, στην πλατεία αλλά και σε όλη την πόλη, το σημάδι τους άφησαν και οι Τούρκοι με το τζαμί, το λεγόμενο «Τριανόν», που στην πορεία χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο και αργότερα ως κινηματογράφος.

Συνεχίστε τη βόλτα σας στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και θαυμάστε το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο του 1833, όπου εκεί λειτούργησε το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας με αξιόλογους καθηγητές, όπως ο Χαράλαμπος Παμπούκης και ο Αντώνιος Φατσέας.

Με κατάνυξη

Πολλές όμως είναι και οι σημαντικές εκκλησίες του Ναυπλίου, με πρώτη αυτή του Αγίου Γεωργίου που έκτισαν οι Βενετοί και στόλισαν με αντίγραφα μεγάλων Ιταλών ζωγράφων. Αναζητήστε το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι καθώς και τον πορφυρό θρόνο του Όθωνα και μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση και στον Aγιο Σπυρίδωνα-μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες εκκλησίες του Ναυπλίου λόγω της δολοφονίας του Καποδίστρια- που χτίστηκε το 1702.

Ψηλαφήστε τα τοιχώματα της εκκλησίας για την σφαίρα που αφαίρεσε τη ζωή του πρώτου κυβερνήτη του κράτους και σήμερα αποτελεί ένα μακάβριο «αξιοθέατο». Αφήστε το Ναύπλιο να σας «περπατήσει» στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και μη διστάσετε να χαθείτε σε ανεξερεύνητους τόπους γεμάτους φαντασία και αναφορές στο παρελθόν.

Σημαντικά μνημεία, όπως ο επιβλητικός ανδριάντας του Όθωνα και το μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη, ο ανδριάντας του Καποδίστρια και το περήφανο άγαλμα του Κολοκοτρώνη κοσμούν με την βουβή παρουσία τους, κάθε πλατεία και πάρκο της πόλης.

Μοναδικά νεοκλασικά κτίρια απαράμιλλης κομψότητας και χάρης, που έχουν αναπαλαιωθεί με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, θα συναντήσετε σε κάθε σας βήμα στην παλιά πόλη. Οι Ναυπλιώτες άλλωστε, υπερηφανεύονται-και όχι άδικα-για το γεγονός, ότι μπόρεσαν να διατηρήσουν σχεδόν αλώβητο το παλιό τμήμα της πόλης τους, που δεν αλώθηκε από την λαίλαπα των πολυκατοικιών.

Στη βόλτα σας θα θαυμάσετε τουρκικές κρήνες διακοσμημένες με περίτεχνα αραβουργήματα, κανόνια και άγκυρες, που θα ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά, υπενθυμίζοντάς σας τη βαριά κληρονομιά της πανέμορφης αυτής πόλης.

Αν έχετε χρόνο, επισκεφθείτε το Λαογραφικό και το Πολεμικό μουσείο, αλλά μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση και στο πρωτότυπο Μουσείο του Κομπολογιού που θα βρείτε στα δαιδαλώδη δρομάκια της παλιάς πόλης.

Το κάστρο του μεγάλου μυστηρίου

Το νησάκι του Αγίου Θεοδώρου, που έμεινε περισσότερο γνωστό ως «Μπούρτζι», οχυρώθηκε από τους Ενετούς το 1473, που τοποθέτησαν εκεί πυροβόλα όπλα. Τότε, μια τεράστια αλυσίδα («καδένα» σύμφωνα με τους ντόπιους) ξεκινούσε από το Μπούρτζι και έφτανε απέναντι στην ακτή κλείνοντας το λιμάνι, που ονομάστηκε και «Πόρτο Κατένα» λόγω της αλυσίδας. Μετά την απελευθέρωση, το Μπούρτζι απέκτησε μία ακόμη «σκοτεινή» ιδιότητα. Υπήρξε για καιρό κατοικία των δημίων, που έδιναν τέλος στη ζωή των θανατοποινιτών του Παλαμηδίου… Στη συνέχεια, λειτούργησε ως ξενοδοχείο ενώ σήμερα, έχει δυστυχώς παραδοθεί στη λήθη και στην εγκατάλειψη. Αν επισκεφθείτε το Ναύπλιο Σαββατοκύριακο, και ο καιρός είναι καλός, θα έχετε την ευκαιρία να «πεταχτείτε» με μια βενζινάκατο στο μυθικό κάστρο Μπούρτζι, το μικρό αυτό φρούριο που στέκει με χάρη στη μέση της θάλασσας.

Η Ακροναυπλία και το Παλαμήδι

Η βόλτα σίγουρα θα σας φέρει στο Ιτς Καλέ, την λεγόμενη Ακροναυπλία. Οχυρωματικά έργα έκαναν εδώ τόσο οι Ενετοί όσο και οι Φράγκοι ενώ ένα έμπειρο μάτι κάτω από τα ενετικά τείχη μπορεί να διακρίνει ίχνη ελληνιστικής εποχής.

Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από το Ναύπλιο, αν δεν ανεβείτε στο Παλαμήδι με ύψος 220 μέτρα και με 857 σκαλιά (ή κατά την παράδοση με 999 σκαλιά…)! Αν οι δυνάμεις σας το επιτρέπουν, ανεβείτε με τα πόδια για να θαυμάσετε τη μοναδική θέα του Ναυπλίου από ψηλά. Αν πάλι δεν αντέχετε την ανάβαση καθώς είναι ιδιαίτερα κοπιαστική, ακολουθήστε την «εύκολη» οδό της ανάβασης με το αυτοκίνητο. Ολοκληρώθηκε από τους Ενετούς τον 17ο αιώνα, με «πρωτομάστορα» τον πορθητή Φραγκίσκο Μοροζίνη και ολοκληρώθηκε περίπου το 1715. Στον χώρο του Παλαμηδίου υπάρχει και το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, που επίσης αξίζει την προσοχή σας.

Η θέα από το Παλαμήδι είναι πραγματικά συγκλονιστική καθώς η εύφορη Αργολίδα απλώνεται νωχελικά στα πόδια σας. Επισκεφθείτε το σκοτεινό και υγρό κελί του Κολοκοτρώνη, που εγκλείστηκε εκεί στα χρόνια της Αντιβασιλείας και αν δεν πάσχετε από κλειστοφοβία, τολμήστε σκυφτοί να μπείτε μέσα…

Αναζητήστε στην κορυφή του βενετσιάνικου κάστρου, τα ερείπια των 7 οχυρών με το χαρακτηριστικό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου-τον θυρεό των Βενετών-σκαλισμένο σε πολλά σημεία και φωτογραφήστε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του Παλαμηδίου, που τη νύχτα μοιάζει μαγικό και απόκοσμο χάρη στον εντυπωσιακό φωτισμό του.

Ναύπλιο… by night!

Κι αφού πάρετε μια πρώτη γεύση από την ιστορική πλευρά του Ναυπλίου, χαλαρώστε και απολαύστε τον καφέ σας είτε στην πλατεία Συντάγματος είτε στα ατμοσφαιρικά καφέ που υπάρχουν στα στενά δρομάκια και που θα σας μεταφέρουν νοερά σε μια αλλοτινή εποχή. Εναλλακτικά, επιλέξτε κάποιο από τα καφέ της παραλίας με μοναδική θέα το σιωπηλό Μπούρτζι.

Όσο για τις αγορές σας; Το Ναύπλιο διαθέτει πλείστα καταστήματα με τουριστικά είδη και σουβενίρ, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Ξυλόγλυπτα αντικείμενα, λαϊκά όργανα, είδη διακόσμησης και σπιτιού, μέχρι και χειροποίητες φιγούρες Καραγκιόζη για τους μικρούς επισκέπτες!

Τη νύχτα, τα καφέ μετατρέπονται σε μπαράκια με όμορφη μουσική και καθαρά ποτά και φιλοξενούν εύθυμες παρέες ντόπιων αλλά και επισκεπτών. Και επειδή είθισται να φυλάμε πάντα το καλύτερο για το τέλος, ιδού και η «χρυσή» πληροφορία: Λίγο πριν σουρουπώσει, κάντε μια ρομαντική βόλτα στα Πέντε Κανόνια και στην Αρβανιτιά πλάι στη θάλασσα. Θα μας θυμηθείτε…

Θα πάτε:

Με το αυτοκίνητό σας μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Τριπόλεως. Το Ναύπλιο, απέχει περίπου 147 χλμ. από την Αθήνα.

Θα μείνετε:

Στο Ναύπλιο υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα γούστα και όλες τις… τσέπες! Επιλέξτε το «Nafplia Palace Hotel and Villas», (τηλ: 27520 70800,www.nafpliapalace.gr) χτισμένο στα τείχη της Ακροναυπλίας, το «Αμφιτρύων» (τηλ: 27520-70700,www.amphitryon.gr ), το «Αμαλία» (τηλ: 27520-24400,www.amalia.gr), το «Αδιάντη» (τηλ: 27520-22073,www.hotel-adiandi.com) ή τους ξενώνες «Grimani» (τηλ: 6977-817654,www.grimani.gr) και «Αρχοντικό Κούρος» (τηλ: 27520-22436,www.arxontikokouros.gr). Αν θέλετε να μείνετε στην «καρδιά» των γεγονότων, επιλέξτε το πολυτελές «Ξένον Inn» (τηλ: 27520-29333,www.xenoninn.gr).

Θα φάτε:

Το Ναύπλιο φημίζεται για το καλό και ποιοτικό φαγητό του. Θα βρείτε πληθώρα από εστιατόρια και ταβέρνες, που θα ικανοποιήσουν με το παραπάνω την όρεξή σας. Επιλέξτε την ταβέρνα του «Βασίλη» στην οδό Σταϊκοπούλου, τον «Κανακαράκη», τον «Αραπάκο», το «Ελλάς» στην πλατεία Συντάγματος που χρονολογείται από το 1860, τον Πανταζή στο Κεφαλάρι ή τα ουζερί της παραλίας.

Θα ψωνίσετε:

Ζουμερά πορτοκάλια Αργολίδας, πρωτότυπα ξυλόγλυπτα, χειροποίητες φιγούρες και θαυμάσιες γκραβούρες της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ