Μπορεί ένας πιλότος να προσγειώσει το αεροπλάνο σε λάθος προορισμό;

aeroplano-prosgeiosi
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

… φαίνεται πως ναι! Και οι πιλότοι άνθρωποι είναι και τα λάθη είναι ανθρώπινα. Πάντως στην Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Διαβάστε γιατί.

Τουλάχιστον 150 πτήσεις διαφόρων αμερικάνικων αεροπορικών εταιρειών έχουν προσγειωθεί ή έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προσγείωσης και την έχουν διακόψει εγκαίρως, σε λάθος αεροδρόμιο, όπως αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποίησε το Associated Press σε βάσεις δεδομένων ασφαλείας και σχετικά  ρεπορτάζ που αφορούν την περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα.

Τα περισσότερα στοιχεία δεν αποκαλύπτονται στα ΜΜΕ, ενώ και οι αναφορές στις βάσεις δεδομένων της NASA είναι προαιρετικές. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι οι παρ’ ολίγον λάθος προσγειώσεις, συμβαίνουν σε μέρη όπου τα αεροδρόμια βρίσκονται κοντά το ένα με το άλλο, όπως τα αεροδρόμια San Jose και Moffett Field της Καλιφόρνια, οπότε στη δική μας περίπτωση, με ένα αεροδρόμιο ανά προορισμό, δε φαίνεται πιθανό να προσγειωθεί κανείς στο…  κλειστό εδώ και χρόνια αεροδρόμιο του Ελληνικού αντί για εκείνο των Σπάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις λάθους, οι πιλότοι είχαν την άδεια των ελεγκτών να πιλοτάρουν βασιζόμενοι στην όρασή τους και όχι στον αυτόματο πιλότο.  Όλα σχεδόν τα περιστατικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι πιλότοι «παρασύρθηκαν» από τα φώτα στο διάδρομο προσγείωσης όποιου αεροδρομίου είδαν πρώτο κατά την προσγείωση!

Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι αγνόησαν τις ενδείξεις των συστημάτων πλοήγησης, οι οποίες έδειχναν ότι το αεροπλάνο είχε ξεφύγει ελαφρώς από την πορεία του, επειδή οι ενδείξεις αυτές δε φαίνονταν να ταιριάζουν με ό, τι έβλεπαν ακριβώς μπροστά τους.

«Τα φώτα στους διαδρόμους μοιάζουν με σειρήνες που σε καλούν κοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Michael Barr, ένας πρώην πιλότος και νυν εκπαιδευτής ασφαλούς πλοήγησης στο πανεπιστήμιο  Southern California, στον βρετανικό Telegraph.

Πάντως η Ομοσπονδιακή Διοίκηση της Αμερικανικής Αεροπορίας (FAA) τονίζει ότι πραγματοποιούνται 29.000 πτήσεις την ημέρα και ότι σε οχτώ μόνο περιπτώσεις έγινε λάθος προσγείωση κατά την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δε σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.