Μερικοί από τους πιο υπερτιμημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο

oslo-opera

Η φανταχτερή όπερα του Όσλο

ΤΡΙΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Έρευνες και εκθέσεις αναδεικνύουν τις πιο υπερτιμημένες πόλεις-ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο, όπου ένα καλό γεύμα ή μια διαμονή για ένα βράδυ, μπορεί να… σας αδειάσουν το πορτοφόλι.

Σκεφτείτε τον προϋπολογισμό των διακοπών σας (αν υπάρχει ακόμη). Τώρα προσθέστε μερικά μηδενικά! Και έτσι είστε έτοιμοι για μερικούς από τους πιο υπερτιμημένους προορισμούς στον κόσμο, μέρη ιδιαίτερα δημοφιλή στους ταξιδιώτες, αλλά και με υπερβολικά υψηλές τιμές.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Προσφορές και τρόποι περικοπής των εξόδων, υπάρχουν σε κάθε έναν από αυτούς τους προορισμούς. Κι εμείς σας τα βρήκαμε!

Για την ανάδειξη των πιο υπερτιμημένων πόλεων, ελήφθησαν στοιχεία από πρόσφατες εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Hotel Price Index του Hotels.com.

Όσλο, Νορβηγία

Όπως και για μερικές πλούσιες πόλεις στη Μέση Ανατολή, η «δύναμη» του Όσλο τροφοδοτείται από το πετρέλαιο. Επομένως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας είναι, σύμφωνα με εκθέσεις, η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο.
Αν θέλετε πάντως να ζήστε έστω και για λίγο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα αυτής της πόλης, να είστε έτοιμοι να συναντήσετε τιμές περίπου 20% υψηλότερες από ό,τι οπουδήποτε αλλού στη Δυτική Ευρώπη. Κι επίσης εκεί, τα αγαθά και οι υπηρεσίες κοστίζουν περίπου κατά 70% περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τα έξοδα: στο VisitOslo.com θα βρείτε έναν οδηγό για οικονομικό ταξίδι, που περιλαμβάνει συμβουλές για οικονομικά καταλύματα και φαγητό, αλλά και δωρεάν αξιοθέατα.

Ζυρίχη, Ελβετία

Η Ζυρίχη είναι μια όμορφη πόλη που έχει να προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη: καθαρό αέρα, πανέμορφο περιβάλλον και φιλικές για τους πεζούς περιοχές. Αλλά θα πληρώσετε ακριβά αυτές και τις υπόλοιπες ομορφιές και παροχές της.
Σύμφωνα με το Prices and Earnings report του UBS CIO Wealth Management Research, πρόκειται στην πραγματικότητα για την πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τα έξοδα για ένα ωραίο ξενοδοχείο, ένα δείπνο με κρασί, τη μεταφορά και τα extras.
Αυτή η ελβετική πόλη έχει επίσης από τις ακριβότερες δημόσιες συγκοινωνίες και ταξί στον κόσμο. Μια διαδρομή περίπου 5 χλμ. με ταξί στη Ζυρίχη, κοστίζει περίπου 20 ευρώ.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τα έξοδα: Μπορεί τα ταξί να είναι ακριβά στη Ζυρίχη, αλλά μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο στην πόλη, δωρεάν, αν συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Zurich on Wheels, που προσφέρει 200 ποδήλατα στους ενδιαφερόμενους.

Σίδνεϊ, Αυστραλία

Το Σίδνεϊ είναι ένα ακόμη μέρος που θα σας αδειάσει το… πορτοφόλι σε ελάχιστο χρόνο. Αυτή η ηλιόλουστη πόλη της Αυστραλίας, κατετάγη πρόσφατα ως μία από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο –σύμφωνα με διάφορες έρευνες- και ένα Σαββατοκύριακο εκεί, κοστίζει πιο ακριβά και από αυτό στη Νέα Υόρκη. Έχετε υπόψη σας ότι μεταξύ 2009 και 2012, το αυστραλιανό δολάριο ανατιμήθηκε κατά περίπου 50% ως προς το αμερικανικό δολάριο.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τα έξοδα: Το κρασί, η μπύρα και τα κοκτέιλ, ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος στο λογαριασμό των εστιατορίων. Υπάρχουν όμως και εστιατόρια όπου μπορείτε να πάρετε μαζί σας το δικό σας ποτό και να μη χρειαστεί να πληρώσετε για να αγοράσετε εκεί.

Σιγκαπούρη

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Σιγκαπούρη ήταν μια πραγματική, ταξιδιωτική ευκαιρία! Αλλά το όλο και πιο ισχυρό της νόμισμα και η εισροή πλουσίων ομογενών στη χώρα, ώθησαν τις τιμές στα ύψη, με αποτέλεσμα η Σιγκαπούρη να αποτελεί μια από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit.
Σύμφωνα με μια έκθεση του περασμένου έτους οι τιμές των ξενοδοχείων υπολογίζονται σε περίπου 260 δολάρια ανά διανυκτέρευση, καθιστώντας την πόλη υπερβολικά ακριβή ακόμη και για εκείνους που σταματούν εκεί μόνο για λίγο.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τα έξοδα: Αν θέλετε να φάτε καλά και οικονομικά, δεν είναι υποχρεωτικό να πάτε στο πιο κομψό εστιατόριο της πόλης. Το street food και ειδικά η αυθεντική τοπική κουζίνα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και όχι ακριβό.