Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα πάει διακοπές φέτος

diakopes-thalassa-paralia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το 26% των Ελλήνων δε θα πάει διακοπές φέτος, ενώ μόλις το 10% δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστεί από την κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου.

Η οικονομική κρίση και οι αλλαγές στα οικονομικά της χώρας, αλλά και κάθε οικογένειας, θα οδηγήσουν 1 στους 4 Έλληνες (26%) να μην πάει διακοπές φέτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11%.

Συγκεκριμένα, από την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 11 Ιανουαρίου, προκύπτει ότι το 54% των Ελλήνων σκοπεύουν να πάνε διακοπές, αλλά θα προσαρμόσουν τα σχέδιά τους λόγω οικονομικών δυσκολιών (ακολουθούν οι Ιταλοί με 49% και οι Ιρλανδοί με 48%).

Μόνο το 10% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστεί από την κρίση και ως εκ τούτου δεν θα αναγκαστεί να τροποποιήσει τα σχέδιά του λόγω της οικονομικής κατάστασης (ακολουθούν οι Κύπριοι με 12%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Αυστριακοί με 75%, οι Γερμανοί με 74% και οι Δανοί με 72%).

Οι Έλληνες (37%) είναι αυτοί που επιλέγουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο πολίτη, τον τουριστικό προορισμό τους, με βάση τις τιμές και ακολουθούν οι Φινλανδοί με 36%.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 39% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα πάει μεν, διακοπές φέτος αλλά για λιγότερες μέρες σε σχέση με το 2013, ενώ το 87% από αυτούς, θα επιλέξουν ελληνικό προορισμό. Στη χώρα τους θα παραμείνουν, επίσης, το 84% των Κροατών, το 81% των Ιταλών και το 80% των Βούλγαρων.

Οι Έλληνες (74%) και οι Κύπριοι (69%) είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. που δεν πήγαν διακοπές το 2013. Αντίθετα, μόνο το 8% του Σουηδών δηλώνει ότι δεν πήγε διακοπές τον περασμένο χρόνο.