5 σημαντικά αξιοθέατα της Ρωσίας

kokkini-plateia-mosxa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο δε θα μπορούσε παρά να βρίθει φυσικών, ιστορικών και πολλών ακόμη ειδών αξιοθέατων. Σας παρουσιάζουμε μόλις 5 από αυτά.

Πρώην Σοβιετική Ένωση ή Ντοστογιέφσκι και Τολστόι; Μπαλέτα Μπολσόι ή φυσικό σύνορο Ευρώπης και Ασίας; Είναι ατελείωτοι οι συνειρμοί που μπορεί να κάνει κάποιος στο άκουσμα της λέξης Ρωσία.
Ατέλειωτο θα μπορούσε να είναι και ένα ταξίδι σε αυτή τη γοητευτική χώρα. Εμείς διαλέξαμε μόλις 5 από τα πολλά σημαντικά αξιοθέατά της για να πάρετε μια καλή, ρωσική… γεύση.

1. Υπερσιβηρικός

Αν είστε από αυτούς που τους αρέσει το ταξίδι μάλλον, παρά ο προορισμός, η καλύτερη ιδέα θα ήταν να κάνετε τη διαδρομή με τον υπερσιβηρικό. Θα διασχίσετε την Ευρασία μέσα σε μία βδομάδα (το τρένο συνδέει τη Μόσχα και την Ανατολική Ρωσία, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Μογγολία), κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να δείτε ογδόντα πόλεις, τον ποταμό Βόλγα, τα Ουράλια όρη, τις στέπες, τις λίμνες και τα δάση της Σιβηρίας.  Ακούγεται μυθιστορηματικό, δε συμφωνείτε;

2. Κοιλάδα των Γκέιζερ

Βρίσκεται στη χερσόνησο Kamchatka, στην ανατολική Ρωσία και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοιλάδα θερμοπιδάκων στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1941 από τη γεωλόγο Tatyana Ustinova και έχει περιληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco.
Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς εκεί: πρέπει να ταξιδέψει με ελικόπτερο και μετά να ακολουθήσει κάποιο από τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια. Αν τα καταφέρει πάντως, θα είναι ένας από τους σχετικά λίγους ανθρώπους που θα έχει ακούσει την «ανάσα της γης».

3. Λίμνη Βαϊκάλη

Είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και αρχαιότερη λίμνη του πλανήτη, αφού η ηλικία της υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται στη νότια Σιβηρία. Την αποκαλούν και «Μπλε μάτι της Σιβηρίας», για τα πεντακάθαρα νερά της, τα οποία αποτελούν το 20% του παγκόσμιου αποθέματος νερού.  Με πολλά θέρετρα χτισμένα κοντά στις όχθες της, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα στον κόσμο με τεράστια βιοποικιλότητα.

4. Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης παγκοσμίως, με μια συλλογή τριών εκατομμυρίων έργων, τα οποία βρίσκονται μοιρασμένα σε έξι κτήρια, μπαρόκ και ροκοκό ύφους. Το Ερμιτάζ, μαζί με τη βιβλιοθήκη του Βολταίρου και το μουσείο Kunstcammera είναι λίγοι μόνο από τους χώρους που οφείλει να επισκεφτεί κάποιος. Η  ίδια η πόλη της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ), άλλωστε, χτισμένη γύρω στο 1700, στις εκβολές του δέλτα του ποταμού Νέβα, πάνω σε 44 νησιά, είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της.

5. Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα

Η Κόκκινη Πλατεία είναι ένα μέρος πλούσιο στη ρωσική ιστορία. Από εδώ ξεκινούν οι κύριες οδοί της Μόσχας, γι’ αυτό και με 330 μέτρα μήκος  και 70 μέτρα πλάτος, θεωρείται η κεντρική πλατεία της πόλης και συμβολικά, ολόκληρης της χώρας. Εδώ βρίσκεται το Μαυσωλείο του Λένιν, το ρώσικο Ιστορικό Μουσείο, ο καθεδρικός ναός  του Αγίου Βασιλείου, αλλά και το Κρεμλίνο. Φυσικά γύρω από την Κόκκινη Πλατεία απλώνεται και το εμπορικό κέντρο της πόλης, για όποιον προτιμά να περάσει τις ώρες του επισκεπτόμενος μπουτίκ και καταστήματα, παρά ιστορικά αξιοθέατα.