Οι μισοί Νορβηγοί πιλότοι παραδέχονται πως... έχουν κοιμηθεί στο πιλοτήριο...

oi-misoi-norbigoi-pilotoi-paradexontai-pos-exoun-koimithei-sto-pilotirio

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι μισοί κυβερνήτες αεροπλάνων, τους συνόλου των νορβηγικών αεροπορικών εταιρειών, παραδέχτηκαν πως έχουν κοιμηθεί στο πιλοτήριο -σύμφωνα με μια νέα μελέτη- κάτι που απέδωσαν στους εξουθενωτικούς ρυθμούς εργασίας.

Από τους 389 πιλότους που απάντησαν σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NRK, το 2% παραδέχτηκε ότι «συχνά» έχει αποκοιμηθεί στο πιλοτήριο χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως το συγκυβερνήτη, ενώ το 48% δήλωσε ότι αποκοιμήθηκε «μια φορά» ή «σπάνια», αναφέρει η βρετανική Dailymail.

«Φοβόμαστε ότι αυτό είναι ένδειξη ότι οι πιλότοι είναι εξουθενωμένοι όταν έρχονται για δουλεία», δήλωσε ο Aleksander Wasland, αντιπρόεδρος της Νορβηγικής Ένωσης Πιλότων και συνέχισε: «Έχουμε σημάνει συναγερμό εδώ και πολύ καιρό. Για να γίνουμε αποδοτικότεροι απελευθερώσαμε τους κανόνες, αυξάνοντας τις ώρες εργασίας και μειώνοντας το χρόνο ανάπαυσης».

Σύμφωνα με τον Wasland, δεν είναι σπάνιο ένας πιλότος να εργάζεται μέχρι και 15 ώρες τη μέρα και 60 ώρες την εβδομάδα και πολλές φορές να δουλεύει μέχρι 13 ώρες συνεχόμενα.

«Το αεροπλάνο παραμένει ένα ασφαλές μέσο μεταφοράς όμως είναι φανερό ότι αυτοί οι ρυθμοί αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Θα χρειαστεί άραγε κάποιο σοβαρό δυστύχημα για να ξυπνήσουμε;», αναρωτήθηκε.