10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Όσλο

oslo
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Όσλο, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος! Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας αλλάζει δραματικά ανάλογα με τις εποχές, αλλά παραμένει μια κούκλα ζωγραφιστή!

Μπορείτε να δείτε από πράσινα λιβάδια και ζεστές καλοκαιρινές μέρες, μέχρι χιονισμένα τοπία με πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν. Παρότι αυτή η εποχή θεωρείται «μεταβατική» με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αισθητά, εννοείται πως από τη βαλίτσα σας δεν πρέπει να λείπουν μερικά πιο ζεστά ρούχα. Εξάλλου ο καιρός της Νορβηγίας είναι απρόβλεπτος. Άσχετα όμως από τις προθέσεις του καιρού, θα βρείτε πολλά ενδιαφέρονται αξιοθέατα να δείτε και αλλά δεκάδες μέρη να γνωρίσετε.

1) Πάρκο Frognerparken

Το τεράστιο πάρκο  στο κέντρο της πόλης αποτελεί το τέλειο σημείο για να ξεκινήσει κανείς την ξενάγησή του στο Όσλο. Απολαύστε τα διάφορα αγάλματα και γλυπτά, ενώ όταν ο ήλιος δεν δείχνει τα δόντια του, απολαύστε το πικ-νικ σας μαζί με τους ντόπιους στην τεράστια έκταση από γρασίδι. Το «Frognerparken» επίσης αποτελεί την καλύτερα πρόταση για μία υπέροχη απογευματινή βόλτα.

2) Οδός Bogstadveien

Η καρδιά του Όσλο χτυπά στη συγκεκριμένη οδό με το δύσκολο όνομα. Στην «Bogstadveien» αλλά και στους γύρω δρόμους βρίσκονται οι μπουτίκ των μεγαλύτερων οίκων μόδας, ενώ στα καφέ και τα μπαρ της περιοχής συχνάζουν οι πιο trendy φάτσες της πόλης. Εδώ οι Ferrari, οι Jaguar και οι Rolls Royce σας θυμίζουν πως βρίσκεστε σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της πρωτεύουσας.

3) Εθνική Πινακοθήκη

Για τους λάτρεις των Τεχνών ένα ταξίδι στο Όσλο θα ήταν ημιτελές χωρίς μία επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη που φιλοξενεί μερικούς από τους σημαντικότερους πίνακες και εκθέματα της χώρας. Δείτε τα έργα του Έντβαρντ Μούνκ, ενός από τους σημαντικότερους εξπρεσιονιστές που έχει ζωγραφίσει τον διάσημο πίνακα «Η κραυγή».

4) Aker Brygge

Κοντά στο παλιό λιμάνι βρίσκεται το Aker Brygge, το τέλειο μέρος για να πιείτε μπίρα και να γευτείτε ορισμένα παραδοσιακά πιάτα. Βλέποντας το λιμάνι με τις δεκάδες βάρκες και τα πλοία, πρόκειται για ένα σημείο της πόλης που αγαπούν τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι. Από τις πιο «ζωντανές» περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

5) Μουσείο Viking Ship

Το ανακατασκευασμένο πλοίο των Βίκινγκ μαζί με τη λεπτομερή ιστορία της νορβηγικής ιστορίας κάνουν το συγκεκριμένο μουσείο έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όσους θέλουν να μάθουν για τους Βίκινγκ και την ιστορία των Σκανδιναβών. Πολλά ακόμη μουσεία βρίσκονται στις γύρω περιοχές, ενώ μετά από την επίσκεψη στα μουσεία μπορείτε να χαλαρώσετε στην παραλία «Paradis Bukta» της περιοχής.

6) Εθνικό θέατρο

Σίγουρα το καλύτερο μέρος για να δείτε κάποιο θεατρικό έργο ή όπερα. Αυτός ο πανέμορφος χώρος φιλοξενεί συνέχεια πολλά και διαφορετικά σόου. Ντυθείτε κατάλληλα και απολαύστε την πιο πολιτιστική πλευρά του Όσλο.

7) Theater Kafeen

Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Εθνικό Θέατρο και πρόκειται για ένα παραδοσιακό νορβηγικό εστιατόριο και καφέ που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Εδώ άλλωστε έπινε τον καθημερινό του καφέ ο Ίψεν. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων σας καλωσορίζει με τον καλύτερο τρόπο τα απογεύματα και σας υπόσχεται μία διαφορετική βραδιά.

8) Φιόρδ

Τα νησιά που αποτελούν τα Φιόρδ γύρω από το Όσλο αποτελούν μοναδικό παράδειγμα ομορφιάς της νορβηγικής φύσης. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε με φέριμποτ ή βαρκάκια σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα δρομολόγια για τα νησάκια είναι πολύ συχνά με το Langayene να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή το καλοκαίρι. Δείτε τους επισκέπτες να απολαμβάνουν την παραλία κάνοντας διάφορα σπορ, ή απλά απολαμβάνοντας τον σκανδιναβικό ήλιο.

9) Φρούριο Akershus

Το φρούριο χτίστηκε το 1299 από τον Βασιλιά Magnusson με τους «στιβαρούς» του τοίχους να προφυλάσσουν την πόλη από τότε. Κάντε μία βόλτα στους κήπους του φρουρίου και απολαύστε την ιστορία 700 ετών.

10) Holmenkellen

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποτελεί την κατάλληλη τοποθεσία για παγοδρομίες και παιχνίδια στο χιόνι. Για όσους αγαπούν περισσότερο την περιπέτεια, μπορούν να κάνουν σκι στις πλαγιές του λόφου. Μπορείτε να νοικιάσετε έλκηθρο με τη μέρα ή με την ώρα, ενώ μπορείτε να απολαύσετε μία ζεστή σοκολάτα και κρασί για να αντιμετωπίσετε το κρύο. Τους θερινούς μήνες η περιοχή πραγματικά σφύζει από το πράσινο.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]