6 πόλεις-διαμάντια της Aνατολικής Ευρώπης

praga
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Κοσμοπολίτικες, κουκλίστικες πόλεις που αξίζει να γνωρίσετε και να νιώσετε, έστω και για λίγες ημέρες, τον παλμό μιας άλλης εποχής. Ιδανικός καιρός για ταξιδάκι άλλωστε, έτσι δεν είναι;

Πράγα

Είσαι σαν να βγήκε από παραμύθι, αφού διαθέτει μεγάλη ιστορία, μεσαιωνική γοητεία και τζαζ κουλτούρα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον  πύργο της Πυρίτιδας, που υψώνεται στο κέντρο της πόλης. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι ιδανική για μια ανοιξιάτικη  απόδραση, και  ακόμη κι αν δεν είστε ερωτευμένοι, εδώ θα βιώσετε ένα σκίρτημα…για την πόλη!

Αν είστε λάτρης της κλασικής μουσικής, επισκεφθείτε την Πράγα από τις 12 Μαΐου μέχρι και τις 4 Ιουνίου. Τότε διεξάγονται κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ της Άνοιξης (12/5 - 4/6),  συναυλίες παντού από συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου. Μην φύγετε αν δεν έχετε δει το Αστρονομικό ρολόι της Πράγας, την πιο δημοφιλή τουριστική ατραξιόν που βρίσκεται στο νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου της Πράγας, στην πλατεία της παλιάς πόλης.

Βουδαπέστη

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, ψηφίστηκε από το Forbes ως μια από τις πιο ειδυλλιακές πόλεις για να ζει κανείς και ως η ενάτη πιο όμορφη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με το UCityGuides. Το «διαμάντι του Δούναβη» όπως ονομάζεται, είναι μια μητρόπολη 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και συχνά αποκαλείται «Παρίσι της Ανατολής». Απολαύστε το καφεδάκι σας, μια ανάσα από τα κύματα του Δούναβη, ατενίζοντας  τα ποταμόπλοια προχωρώντας κατά μήκος της Πέστης.

Βουκουρέστι

Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, έχει αέρα παριζιάνικο, μεγάλη ιστορία και μια αύρα από την αίγλη του παρελθόντος. Είναι μια πόλη δύο περίπου εκατομμυρίων κατοίκων κι όμως έχει πολλά πράγματα να δεις ως επισκέπτης. Αξίζει να θαυμάσετε την Αψίδα του Θριάμβου, σεργιανίστε τη λεωφόρο Calea Victoriei και κάντε τη βόλτα σας στο ιστορικό κέντρο. Το 1862 η πόλη έγινε πρωτεύουσα της Ρουμανίας και ήταν γνωστή ως μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης.  Η πόλη πέρασε τα πάνδεινα, ταλαιπωρήθηκε από τους  βομβαρδισμούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τους σεισμούς το 1977, όμως σήμερα έχει βρει τους ρυθμούς της και ενδείκνυται για ολιγοήμερες διακοπές

Μόσχα

Μια πόλη μοντέρνα, με περισσότερους από 11.000.000 κατοίκους, σας προσκαλεί σ΄ ένα συναρπαστικό ταξίδι. Η πρωτεύουσα της Ρωσίας σας κλείνει το μάτι. Περπατήστε στη Κόκκινη Πλατεία, δείτε από κοντά στο Κρεμλίνο, τον Καθεδρικό ναό  του Αγίου Βασιλείου. Στη κόκκινη πλατεία βρίσκεται και το μαυσωλείο του Λένιν. Εδώ οι λάτρεις της νυχτερινής ζωής θα καλοπεράσουν, αφού το nightlife της Μόσχας είναι έντονο και θα σας κάνει να αναφωνήσετε: «Στη Μόσχα, αδελφές μου, στη Μόσχα»

Βαρσοβία

Αντιφατική, γοητευτική και νεανική πόλη, η πρωτεύουσα της Πολωνίας, έχει περάσει τα πάνδεινα, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τους Ναζί, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου κι έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Η ανοικοδόμηση της πόλης ξεκίνησε το 1945 και κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το Βασιλικό Κάστρο, ένα εντυπωσιακό κτίριο, του οποίου η  ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1984. Περπατήστε στη παλιά πόλη και επισκεφθείτε το Παλάτι Λαζιένκι, που είναι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα όχι μόνο της Βαρσοβίας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το πρώην καλοκαιρινό καταφύγιο των βασιλιάδων περιλαμβάνει, εκτός από το κυρίως παλάτι, ένα τεράστιο, εντυπωσιακό πάρκο.

 Μπρατισλάβα

Η λιλιπούτεια πρωτεύουσα της Σλοβακίας, μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η Πράγα, όμως κρύβει κρυμμένους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψετε. Από τα πιο ωραία σημεία της είναι η παλιά πόλη και το κάστρο που υψώνεται από πάνω της και χτίστηκε το 10ο αιώνα μ.Χ.. Το 1811 καταστράφηκε από πυρκαγιά και  ανακαινίστηκε το 1953. Απολαύστε τη μαγευτική θέα και το βράδυ κάντε τη βόλτα σας στη παλιά πόλη, οπού βρίσκονται και τα περισσότερα clubs.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]