Πολύδροσο Λακωνίας, το γραφικό!

poludroso-lakonias
ΤΡΙΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Θέλετε να ξεφύγετε μακριά από τη κίνηση, το στρες, τους λογαριασμούς και τα δελτία ειδήσεών; Μια εξαιρετική επιλογή είναι τo Πολύδροσο, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου.

Το πανέμορφο χωριό  ορθώνεται στην καρδιά του Πάρνωνα, σ’ ένα υψόμετρο 1.100 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού Λακωνίας. Βρίσκεται 37 χιλιόμετρα μακριά από τη Σπάρτη και διαθέτει μοναδική  γοητεία και άγρια ομορφιά, που σίγουρα  θα σας αποζημιώσει για το ταξίδι σας.

Σαν πίνακας ζωγραφικής

Εδώ είναι τόπος χαλάρωσης κι ένα χωριό που αξίζει να το ανακαλύψεις απ’ άκρη σ’ άκρη. Κλείστε το κινητό σας και φορέστε τα αθλητικά σας. Περπατήστε, απολαμβάνοντας το  καταπράσινο περιβάλλον που κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά.  Είναι το απόλυτο  το ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας στον καταπράσινο Πάρνωνα. Αν πάλι οι «μπαταρίες» σας είναι πεσμένες, μπορείτε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε, μακριά απ΄ όλους. Εδώ είναι άλλωστε το ιδανικό καταφύγιο για ερωτευμένους, αλλά και οικογένειες. Η φυσική ομορφιά του χωριού με τα αιωνόβια έλατα, το καθιστά μοναδικό πόλο έλξης!

Επιστροφή στη φύση

Κάντε τη βόλτα σας στο χωριό, που λέγεται εκτός από Πολύδροσο και Τσίτζινα. Θαυμάστε τα βυζαντινά εκκλησάκια, τα τρεχούμενα νερά και τα παραδοσιακά σπίτια στις μύτες τριών λόφων. Τα πετρόχτιστα κεραμοσκεπή σπίτια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι μοιάζουν βγαλμένα από μια άλλη εποχή και μια πεζοπορία αποτελεί ταξίδι στο χρόνο…Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη  και το μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων.

Πίσω στο σχολείο!

Αξίζει να μείνετε στο πέτρινο σχολείο του χωριού, ένα κτίσμα του 1891, που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας. Έγινε ξενώνας και οι παλιές αίθουσές του μετατράπηκαν σε άνετα δωμάτια. Η κεντρική σάλα έχει χρώμα παρμένο από τα υλικά της περιοχής, του χωριού και φιλοξενεί, πια, "παιδιά" κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να δουν πως είναι να ζεις σ' ένα χωριό όπως τα Τσίντζινα.

Οι ορεξάτοι πεζοπόροι, μπορείτε να περπατήσετε στο παρθένο δάσος από έλατα του Πάρνωνα. Λέγεται και Μαλεβός και είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου. Ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα με υψόμετρο 1936μ. Η βλάστηση είναι πλούσια και  υπάρχουν μάλιστα σπάνια μάλιστα φαρμακευτικά και  αρωματικά φυτά.

Έχουν καταγραφτεί ακόμη πάνω από 80 είδη σπάνιων και προστατευόμενων φυτών, αρκετά από τα οποία είναι φαρμακευτικά και αρωματικά και 12 ενδημικά.

Μείνετε σε φόρμα

Αν μείνετε μέρες, μπορείτε να δοκιμάσετε μια από τις πρωτότυπες δραστηριότητες που φιλοξενεί το σχολαρχείο, όπως τα μαθήματα - σεμινάρια Yoga και Tai Chi, ή ακόμα και μαθήματα Υφαντικής, paint ball και Τοξοβολία.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]