6 πράγματα που πρέπει να δείτε στο Άμστερνταμ

amsterntam
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Άμστερνταμ, όπως λέμε ανοχή, ποικιλομορφία, χαρά, νυχτερινή ζωή, κανάλια, τουλίπες και ποδήλατα! Η καλύτερη εποχή για να το επισκεφθείτε είναι από τον Μάιο, όταν ανοίγουν οι τουλίπες, μέχρι τον Αύγουστο. Τι να δείτε οπωσδήποτε; To clickatlife.gr πρώτα ταξιδεύει και μετά γράφει..

1. Moυσείο της Άννας Φρανκ

Το σπίτι της Άννας Φράνκ, στο κέντρο του Άμστερνταμ είναι το μέρος όπου κρυβόταν η μικρή Άννα με την οικογένεια της, όταν έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το αυθεντικό ημερολόγιο εκτίθεται ως τμήμα της μόνιμης έκθεσης στο σπίτι της Άννας Φράνκ, που βρίσκεται στη συνοικία Jordaan κοντά στην Westerkerk.

2. Μουσείο Βαν Γκογκ

Το μουσείο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ αποτελεί must για τους ταξιδιώτες. Σκεφθείτε μόνο ότι μετράει περισσότερους από 1.5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει έργα του βαν Γκογκ, χρονολογικά, από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανάμεσα στους πίνακες που ξεχωρίζουν ανήκει και μία εκδοχή από τα Ηλιοτρόπια. Το μουσείο διαθέτει ακόμα βιβλιοθήκη με υλικό που αφορά στη ζωή και το έργο του.

3.  Rijksmuseum

Ένας πραγματικός «θρίαμβος» της τέχνης σας περιμένει στο Αμστερνταμ. Το μουσείο – κιβωτός της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ολλανδίας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό πέρυσι, μετά από δέκα χρόνια εργασιών για την ανακαίνισή του. Ένας από τους θησαυρούς του μουσείου είναι και η «Νυχτερινή Περιπολία» του Ρέμπραντ. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο στις Κάτω Χώρες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε έτος. Το Rijksmuseum είναι ένα ορόσημο του Άμστερνταμ και κατέχει μια ασυναγώνιστη συλλογή της ολλανδικής τέχνης, από τα πρόωρα θρησκευτικά έργα έως τα αριστουργήματα της Χρυσής Εποχής.

4. Houseboat μουσείο

Έχετε αναρωτηθεί πώς είναι να ζει κανείς στα κανάλια του Άμστερνταμ; Τώρα έχετε την ευκαιρία να το δείτε από κοντά, στη Prinsengracht, απέναντι από τον αριθμό 296! Αν και το houseboat (πλοίο-σπίτι) δεν χρησιμοποιείται πια ως σπίτι, φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να μετακομίσει και να το κατοικήσει ανά πάσα στιγμή!

5. Η πλατεία Dam

Must βόλτα είναι στο κέντρο και τη καρδιά του Άμστερνταμ, φωτογραφίζοντας τα Βασιλικά Ανάκτορα, το πιο μεγαλοπρεπές οικοδόμημα της πόλης. Κάθε χρόνο, στις 30 Απριλίου, γιορτάζεται εδώ η Εθνική Ημέρα της Βασίλισσας. Ξεχωρίζει ακόμη το άγαλμα του Ατλαντα, η γοτθικού ρυθμού εκκλησία Neuwe Kerk, το παράρτημα του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud, ο Πύργος με το καμπαναριό και το Εθνικό Μνημείο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

6. Τα  κόκκινα φανάρια

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός (Centraal Station) είναι η αφετηρία για να εξερευνήσετε μια άλλη πλευρά της πόλης. Coffee shops, εστιατόρια, clubs, θέατρα, ξενοδοχεία, sex shops και καταστήματα τουριστικών ειδών βρίσκονται συγκεντρωμένα τόσο κατά μήκος της πολυσύχναστης λεωφόρου Damrak όσο και στους γύρω δρόμους.

Από εδώ ξεκινά η περίφημη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια, η οποία είναι τουριστική ατραξιόν. Σήμα κατατεθέν της Red Light District αποτελούν οι βιτρίνες των οίκων ανοχής, όπου οι ιερόδουλες λικνίζονται προκλητικά μπροστά στα συγκεντρωμένα πλήθη των αντρών. Στο κέντρο της, περικυκλωμένη από δεκάδες βιτρίνες, δεσπόζει η παλαιότερη εκκλησία του Αμστερνταμ, η γοτθική ρυθμού Oude Kerk.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]