5 προτάσεις για μια υπέροχη Πρωτομαγιά στην Αθήνα

protomagia-athina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η 1η Μαΐου είναι μια ιδανική ευκαιρία να περάσετε ξέγνοιαστα, ακόμη και αν μείνετε στο κλεινόν άστυ. Πείτε: «Η ζωή είναι μεγάλη περιπέτεια» και πιάστε το Μάη στη πράσινη Αθήνα.

Bγείτε μια βόλτα και μυρίστε τα μεθυστικά αρώματα των λουλουδιών σε πανέμορφες «γωνιές» της πόλης. Ανακαλύψετε την ομορφιά που βρίσκεται… κάτω από τη μύτη μας και πλέξτε το πιο όμορφο πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

1. Bόλτα στα Αναφιώτικα

Αφήστε πίσω σας τα προβλήματα της καθημερινότητας και κάντε μια βόλτα στο χρόνο, σε μια από τις πιο ιστορικές και γραφικές γωνιές της Αθήνας. Χαμηλά ασβεστωμένα σπίτια, γλάστρες που φτιάχτηκαν από μπιτόνια, γάτες και μια αύρα περασμένης εποχής. Περπατήστε στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης και επισκεφθείτε το ναό του Αγίου Συμεών στην οδό Θεωρίας, κάτω από την Ακρόπολη, ένα κτίσμα του 17ου αιώνα.

Από τη Σαντορίνη με αγάπη!

Γνωρίζετε πως δημιουργήθηκε αυτή η λιλιπούτεια συνοικία; Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο βασιλιάς Όθωνας έφερε στην Αθήνα έμπειρους μάστορες από τη Σαντορίνη και την Ανάφη για να αναλάβουν την ανέγερση των ανακτόρων- στη συνέχεια εκεί στεγάστηκε η σημερινή Βουλή-. Εκείνοι λοιπόν οι ξακουστοί τεχνίτες, εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και έχτισαν το δικό τους νησί κάτω απ’ την Ακρόπολη, γιατί ο βράχος τους θύμιζε την πατρίδα τους. Κάπως έτσι χτίστηκαν τα Αναφιώτικα και άντεξαν στην τσιμεντοποίηση της Αθήνας, για να φτάσουν σχεδόν ατόφια ως τις μέρες μας.

2. Στο λόφο του Φιλοπάππου

Ο λόφος Φιλοπάππου, ή λόφος Μουσών βρίσκεται απέναντι, νοτιοδυτικά, από την Ακρόπολη. Αν θέλετε να πλέξετε το στεφάνι σας με θέα και μέσα στο πράσινο, μόλις βρήκατε τον ιδανικό προορισμό. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει το μνημείο Φιλοπάππου, που έστησε ο ύπατος Φιλοπάππος, κατά την Ρωμαϊκή περίοδο και εξ ου και το όνομα του! Αφού απολαύσετε τις λιχουδιές σας και ολοκληρώσετε το πικ νικ σας, προτείνουμε να απολαύσετε το καφεδάκι σας κάτω από τον ήλιο στο Θησείο και θα μας θυμηθείτε.
 

3. Κτήμα Συγγρού

Για τους κατοίκους των βορείων προαστίων, μια must ιδέα για τη Πρωτομαγιά είναι το Κτήμα Συγγρού, έκτασης 970 περίπου στρεμμάτων. Θα το βρείτε επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του ΚΑΤ. Είναι ένας  πνεύμονας πρασίνου, με δέντρα, αγάλματα και εδώ πήγε σχολείο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπου φοίτησε στη Πρότυπο σχολή Αναβρύτων.

Η περιοχή ενδείκνυται για περπάτημα, έχει μονοπάτια για ποδήλατο και βόλτες, παγκάκια, μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους, έλατα και αμυγδαλιές, αλλά και καλλιεργήσιμα φυτά, όπως αμπέλια.

4. Τατόι

Μόλις 20 χιλιόμετρα, από το κέντρο των Αθηνών, βρίσκεται ένα παραδεισένιο περιβάλλον. Τι θα λέγατε να κάνατε το πικ νικ σας στη σκιά των ανακτόρων; Τα πρώην βασιλικά κτήματα έχουν μια έκταση 47.000 στρεμμάτων και είναι ό,τι καλύτερο, για βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Οι ποδηλάτες θα λατρέψουν το κτήμα αφού πραγματικά είναι ό,τι πρέπει για ορθοπεταλιές.

Μέσα σε αυτό το αυθεντικό, φυσικό περιβάλλον συναντά κανείς, απ' την άλλη και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εδώ βρίσκεται το θερινό ανάκτορο, αλλά σαράντα συνολικά κτίρια, εκ των οποίων τα είκοσι εννιά έχουν ανακηρυχθεί, δικαίως, διατηρητέα. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο, τοποθετημένο στη καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Εδώ ορκίστηκαν κυβερνήσεις, όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου.

5. Μαρίνα Φλοίσβου

Έχει άρωμα από Κυανή ακτή και είναι ό, τι πρέπει για να πιάσετε το Μάη. Εδώ μπορείτε να πιείτε το καφέ σας, να περπατήσετε και να φάτε με την οικογένεια σας σε ένα γραφικό, πεζοδρομημένο shopping center, με καταστήματα, καφετερίες, εστιατόρια, και φόντο τα υπερπολυτελή κότερα που ξεχειμωνιάζουν στο λιμανάκι της.


Ποια η σημασία της Πρωτομαγιάς;

Γνωστή ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων, η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή του διεθνούς εργατικού κινήματος. Έχει κηρυχθεί εθνική αργία σε περισσότερες από 80 χώρες και γιορτάζεται ανεπίσημα σε πολλές άλλες. Εκτός από αυτό όμως, η Πρωτομαγιά είναι και η ημέρα που γιορτάζει η φύση.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]