Kάρυστος, η μαγευτική

karustos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2014

Αν είστε ταξιδιώτες που δεν σας αρέσουν οι κοσμικότητες, τα κότερα και τα πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά προτιμάτε ξέγνοιαστές, ανέμελες διακοπές η Κάρυστος είναι το ιδανικό μέρος για εσάς!

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αρμονία, γαλήνη και παραλίες για όλα τα γούστα. Αν είστε fun της ψαροφαγίας, εδώ είναι ο παράδεισος για εσάς, αφού  η Κάρυστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους στην Ελλάδα.

Βρίσκεται στο νοτιότερο  άκρο της Εύβοιας και ξεχωρίζει για το μοντέρνο ρυμοτομικό της σχέδιο. Γνωρίζατε άραγε ότι οι πλατείες και τα δημόσια νεοκλασικά κτίρια και πλατείες,  έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του βασιλιά Όθωνα στον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ; Για το λόγο άλλωστε αυτό, προς τιμή του Όθωνα, έλαβε το 1848 την ονομασία "Οθωνόπολις", ενώ μετονομάστηκε σε Κάρυστο μετά την μεταπολίτευση το 1862.

Ψαράκι κανείς;

Η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα για το ψάρι της. Εδώ θα βρείτε πεντανόστιμα, σπάνια θαλασσινά, σε καλές τιμές. Η τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα υπόσχονται αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες. Η Κάρυστος είναι ακόμη ξακουστή για τα  ντόπια τυριά της και τα ξακουστά Καρυστινά κρέατα. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τις παραδοσιακές κουρκουμπίνες, που είναι από τα πιο νόστιμα ζυμαρικά που έχω δοκιμάσει!

Μπούρτζι

Επισκεφθείτε  το παλιό ενετικό φρούριο που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Εκτιμάται ότι χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από Ενετούς.  Επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και εξωραΐστηκε το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Γιοκάλιο Ίδρυμα

Bρίσκεται απέναντι σχεδόν από το Μπούρτζι. Εδώ στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο , όπου φιλοξενούνται  εκθέματα που μαρτυρούν τη σπουδαία ιστορία της περιοχής, από τα προϊστορικά χρόνια  ως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκτίθενται ευρήματα από τα δρακόσπιτα Καρύστου και Στυραίων, το ναό του Ποσειδώνα της Αρχαίας Γερεστού (Καστρί) αλλά και από την ίδια τη πόλη.

Καστέλλο Ρόσσο

Πάνω από το χωριό Γραμπιά το ανεμοδαρμένο κόκκινο κάστρο (Castello-Rosso). Κτίστηκε το 1205 από Λατίνους, μετά την άλωση της Εύβοιας, στο σημείο που παλαιότερα υπήρχε η αρχαία ακρόπολη της Καρύστου.

Οn the beach

Η Κάρυστος διαθέτει πολλές, πανέμορφες παραλίες και αμέτρητα λιμανάκια, σε μικρή απόσταση από την πόλη. Ξεχωρίζει η παραλία Ψιλή Άμμος, που την προτιμούν οι νέοι. Προστατευμένη από τους ανέμους, με πολύ ψιλή άμμο, νερά ρηχά, ζεστά και ήρεμα είναι ιδανική  και για οικογένειες. Η παραλία Αλυκές ή αλλιώς Κάβος, είναι 5,5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Προσφέρεται για ψάρεμα και θαλάσσια σπορ.

Αν είστε fun της άμμου προτιμήστε τη παραλία Μπούρο, που είναι 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Ο βυθός της είναι ό,τι πρέπει για εξερευνήσεις. Στα δυτικά της υπάρχει το άγαλμα «του Κενταύρου με την νύμφη».

Πώς θα πάτε;

Με καθημερινά δρομολόγια Ferry boat από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι και με το αυτοκίνητο μέσα σε 10 λεπτά, έως την Κάρυστο Οδικώς από Χαλκίδα, σε λιγότερο από 2 ώρες, μέσω ενός καλού οδικού δικτύου.

Δήμητρα Μποφυλάτου

[email protected]