6 οικονομικές επιλογές για ένα τέλειο Σαββατοκύριακο

mukonos-paralies
ΤΡΙΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2014

«Η φτώχια θέλει καλοπέραση» και τώρα που ο καιρός μας τρελαίνει, κάτι πρέπει να κάνουμε. Ένα σαββατοκύριακο με καλή παρέα σε 6 κοντινούς προορισμούς θα σας αναζωογονήσει, χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 Πόρος

Ιδανική επιλογή για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο είναι ο μαγευτικός Πόρος.Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats και ιπτάμενα δελφίνια. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 15 λεπτά με το συμβατικό πλοίο και μία ώρα με τα ιπτάμενα δελφίνια.

Κάντε τις βουτιές σας στο νότιο κομμάτι του νησιού, που βρίσκεται κοντά στην πόλη. Εκτός από το λιμανάκι της Αγάπης που είναι must, άλλες παραλίες που αξίζει να πάτε είναι το Κανάλι (δίπλα στην πόλη), με τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες του.

Βορειοδυτικά  του λιμανιού, βρίσκεται το Ασκέλι, το Μοναστήρι, που βρίσκεται κάτω από το λόφο που είναι κτισμένο το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής,  και τη Βαγιωνιά, μια οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βόρεια του νησιού.
Μην παραλείψετε τέλος να επισκεφθείτε το Λεμονοδάσος με τις ανθισμένες λεμονιές και πορτοκαλιές που πλημμυρίζουν τον αέρα με μεθυστικές ευωδιές.


Κάρυστος


Είναι ιδανική επιλογή για ένα ξέγνοιαστο σαββατοκύριακο. Θα φτάσετε πανεύκολα με το Ferry boat από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι και με το αυτοκίνητο μέσα σε 10 λεπτά, έως την Κάρυστο. Αν θέλετε να πάτε με το ΙΧ σας, κανένα πρόβλημα. Φτάνετε στη Κάρυστο και οδικώς από τη Χαλκίδα, σε λιγότερο από 2 ώρες.

Μεγάλο ατού της; Η Κάρυστος διαθέτει πολλές, πανέμορφες παραλίες και αμέτρητα λιμανάκια, σε μικρή απόσταση από την πόλη. Ξεχωρίζει η παραλία Ψιλή Άμμος, που την προτιμούν οι νέοι. Προστατευμένη από τους ανέμους, με πολύ ψιλή άμμο, νερά ρηχά, ζεστά και ήρεμα είναι ιδανική  και για οικογένειες. Η παραλία Αλυκές ή αλλιώς Κάβος, είναι 5,5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης.

Προσφέρεται για ψάρεμα και θαλάσσια σπορ. Αν είστε fun της άμμου προτιμήστε τη παραλία Μπούρο, που είναι 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Ο βυθός της είναι ό,τι πρέπει για εξερευνήσεις. Στα δυτικά της υπάρχει το άγαλμα «του Κενταύρου με την νύμφη».

Ναύπλιο


Η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας βρίσκεται σε  απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και είναι από τους must προορισμούς για τριήμερα. Kάντε τη βόλτα σας στην πλατεία Τριών Ναυάρχων για να θαυμάσετε το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης και βέβαια στην λεγόμενη Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, που προσφέρει συγκλονιστική θέα της πόλης και της εύφορης Αργολίδας.«Must» αξιοθέατο αποτελεί και το Μπούρτζι, που στέκει με χάρη στη μέση της θάλασσας, στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και μπορείτε να το επισκεφτείτε με καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου.

Τζιά

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο που προσφέρει τουριστικές επιλογές και nightlife. Ωραία ιδέα, αν θέλετε να κάνετε το πρώτο σας μπάνιο είναι να κατευθυνθείτε βόρεια στο Γιαλισκάρι, μια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλανά νερά. Απολαύστε στη συνέχεια τα ουζάκια σας στο Βουρκάρι, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ιστιοπλόους και τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.

Μια ωραία βόλτα, είναι στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, που είχε καθοριστική σημασία στην ιστορία του πολιτισμού του Αιγαίου. Από εδώ, θα δείτε και το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου (1831), ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.


Αίγινα

Μια ανάσα από τον Πειραιά, βρίσκεται η γραφική Αίγινα, ιδανικός προορισμός για οικογένειες και ζευγάρια, που δεν θέλουν να ξοδέψουν τα μαλλιά της κεφαλής τους. Απολαύστε το καφέ σας στο λιμάνι της Πέρδικας, κάντε το μπάνιο σας στο «Κλειδί» και το απόγευμα ανεβείτε στο λόφο της Παλαιοχώρας με τα εκκλησάκια του και τη καταπληκτική θέα.

Ακόμη για τη βόλτα σας αξίζει το λιμάνι και η παραλιακή ζώνη της Αίγινας, με τις παραδοσιακές άμαξες να σας περιμένουν για να σας ξεναγήσουν στο νησί. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ψαραγορά και τα παραδοσιακά ουζερί και μεζεδοπωλεία της, για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά αιγινίτικα φαγητά και μεζεδάκια. Must για το φαγητό σας είναι το ουζερί του «Σκοτάδη» στο λιμάνι, με φρέσκα θαλασσινά και κριθαρώτο, από τα λίγα! Τέλος πριν φύγετε αγοράστε φιστίκια Αιγίνης. Είναι τα καλύτερα παγκοσμίως και διαθέτουν προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).


Άνδρος

Το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, προσφέρει πολλές επιλογές για τους ταξιδιώτες. Καταρράκτες, πράσινο, φαράγγια και πλαγιές γεμάτες βλάστηση και όλα αυτά ούτε δύο ώρες μακριά από την Αθήνα! Κάντε τη βόλτα σας στην αρχοντική Χώρα της Άνδρου  που ξεχωρίζει, χωρίς να μοιάζει ιδιαίτερα με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα.

Το εφοπλιστικό παρελθόν του νησιού, ο πλούτος και το καλό γούστο, αποτυπώνονται στα νεοκλασικά με τις καταπράσινες αυλές και στα σπίτια των καπεταναίων. Η πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι τα Άχλα και εκεί δεν αποκλείεται να συναντήσετε την παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη, που κάθε σαββατοκύριακο, που τη χάνεις που τη βρίσκεις; Στην Άνδρο φυσικά!


Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]