H άγρια ομορφιά των Σφακίων

sfakia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΜΑΙΟΥ 2014

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Κρήτη είναι ένας από τους top προορισμούς διεθνώς. To clickatlife.gr σας ταξιδεύει στη νότια πλευρά της και τα περήφανα Σφακιά. Στις σμαραγδένιες παραλίες τους θα νιώσετε ελεύθεροι και οι αναμνήσεις από το ταξίδι σας θα σας συντροφεύουν για καιρό.

Γνωρίζατε ότι η ονομασία Σφακιά έχει τη σημασία της; Πήραν το όνομά τους από τα χάσματα της γης που δημιουργούν αχανή φαράγγια.

Η περιοχή των Σφακίων αναφέρεται για πρώτη φορά κατά την διάρκεια των Αραβικών επιδρομών. Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς Άραβες, το 824 μ.Χ., οι Σφακιανοί αρνήθηκαν να δηλώσουν υποταγή και οργανώθηκαν σε δική τους αυτόνομη κοινότητα με δική τους εξουσία που την ονόμαζαν γερουσία.

Ατίθασος νότος

Αν θέλετε να ζήσετε τη μαγεία τους είναι καλό να έχετε αυτοκίνητο. Kάντε τις βουτιές σας στην παραλία μπροστά από την Αγία Ρουμέλη. Η Κρήτη φημίζεται για τα πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά της και τα Σφακιά έχουν κάποιες από τις πιο όμορφες ακτές.
 

Must αξιοθέατο είναι τo φαράγγι της Σαμαριάς. Τελειώνει 3 χιλιόμετρα πριν την Αγία Ρουμέλη. Αν είστε fun της πεζοπορίας, αξίζει να περπατήσετε, φτάνοντας μέχρι το στενότερο σημείο του φαραγγιού τις Σιδερόπορτες.  Ανηφορήστε μέχρι το ερειπωμένο κάστρο στο λόφο πάνω απο την Αγία Ρουμέλη. Η θέα προς τη θάλασσα αλλά και την έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς θα σας αφήσει άφωνους.

Απόλυτη ελευθερία

Αν σας αρέσει να κάνετε το μπάνιο σας χωρίς οικογένειες με ταπεράκια και φωνές, περπατήστε προς την ανατολική παραλία με το πευκοδάσος και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγιου Παύλου. Εκεί θα χαρείτε τη θάλασσα μόνοι σας, αποκτώντας μια αίσθηση ελευθερίας.

Μια βόλτα που αξίζει να κάνετε είναι στον Μπρόσγιαλο, το λιμανάκι με τα διάφανα νερά, τις ταβέρνες και τα μικρά ξενοδοχεία. Εδώ μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας και να απολαύσετε το ψαράκι σας και τις φημισμένες τοπικές σπεσιαλιτέ.

Μια στάση στη Χώρα των Σφακίων επιβάλλεται. Από εδώ φεύγει το καραβάκι για τη Γαύδο, που είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Ακόμη εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ, αποφεύγοντας την πολυκοσμία.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το φαράγγι της Ίμπρου, που ξεκινά από το ομώνυμο οροπέδιο και καταλήγει έξω από το χωριό Κομητάδες. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη των Λευκών Όρεων, είναι εξαιρετικά θεαματικό, και χαρακτηρίζεται από στενά περάσματα. Η πορεία είναι εύκολη και διαρκεί 1-2 ώρες.

Ο αρχαίος Φοίνικας, ή αλλιώς Λουτρό είναι ένα  απάνεμο φυσικό λιμανάκι, που εξελίχθηκε σε ένα από τα διασημότερα παραλιακά χωριουδάκια ολόκληρης της Κρήτης.  Τα γαλαζοπράσινα νερά του θα σας μαγέψουν και αν είστε λάτρεις της ησυχίας, εδώ θα έρθετε και θα ξανάρθετε.


Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]