Γευστικό ταξίδι στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου

geustiko-taksidi-stis-kaluteres-kouzines-tou-kosmou

ΤΡΙΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

«Ταξιδεύουμε» στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, με οδηγό το Lonely Planet.

Το φαγητό με το ταξίδι έχουν τόσο στενή σχέση, όσο και τα αεροδρόμια με τα αεροπλάνα. Όπου κι αν ταξιδέψετε, το σίγουρο είναι ότι θα ανακαλύψετε νέες γεύσεις, που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την τοπική κουλτούρα, περισσότερο ίσως κι από έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Μερικές χώρες μάλιστα φημίζονται για την κουζίνα και τις γεύσεις τους, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους, λόγο για να τις επισκεφτούμε.

Μάθετε ποιες είναι αυτές (σύμφωνα με το Lonely Planet) και ετοιμαστείτε να σας… ανοίξει η όρεξη!

Γιαπωνέζικη: η ιεροτελεστία του γεύματος

Μπορεί να δυσκολευτείτε με την προφορά του μενού, αλλά αξίζει τον κόπο με το παραπάνω. Τα περισσότερα γιαπωνέζικα εστιατόρια επικεντρώνονται σε πιάτα όπως το yakitori (ψητό κοτόπουλο ή λαχανικά), sushi και sashimi (ωμό ψάρι), tempura (τηγανιτά) και ramen (ζυμαρικά). Εξέχουσα θέση στην γιαπωνέζικη κουζίνα έχει το kaiseki, το οποίο είναι βασισμένο στην ιεροτελεστία του τσαγιού και περιλαμβάνει την προετοιμασία και το πλήρες τελετουργικό σερβίρισμα πολλών μικρών πιάτων, για μια αξέχαστη εμπειρία.

Γαλλική: από την παραγωγή στην κατανάλωση

Από τα τυριά και τις σαμπάνιες, μέχρι τα σαλιγκάρια και τις μπαγκέτες, η Γαλλία είναι ξακουστή για την κουζίνα της, όσο λίγες χώρες. Τα γαλλικά πιάτα έχουν γίνει γνωστά για τη χρήση μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων, αφού κάθε περιοχή έχει το δικό της κλίμα και γεωγραφία, χάρη στα οποία υπάρχουν τόσο πλούσιες γεύσεις. Το γαλλικό μεσημεριανό γεύμα, είναι το κυρίως γεύμα και μερικοί συνεχίζουν να απολαμβάνουν σε αυτό έξι διαφορετικά πιάτα!

Ισπανική: viva Barcelona!

Με τη Βαρκελώνη να κατέχει τα σκήπτρα, η ισπανική κουζίνα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Όπως κι άλλες τοπικές κουζίνες της Ισπανίας, η καταλανική χρησιμοποιεί καρυκεύματα όπως το σαφράν και το κύμινο και μελωμένα γλυκά. Ο συνδυασμός συστατικών και παραδόσεων προσδίδει κάτι ξεχωριστό στην κουζίνα της Βαρκελώνης. Το δείπνο αποτελεί το κυρίως γεύμα και λαμβάνει χώρα μετά τις 9 το βράδυ.

Κινέζικη: ποικιλία στην κουζίνα, αλλά το ρύζι, ρύζι

Από τα συνοικιακά, μικρά μαγαζάκια με ντάμπλινγκς, μέχρι τα χλιδάτα εστιατόρια η Κίνα έχει μια από τις πιο πλούσιες κουζίνες παγκοσμίως. Τα γνωστά Yin και Yang (ισορροπία και αρμονία) είναι εμφανή και στην κουζίνα, από τα κρύα πιάτα όπως οι σαλάτες λαχανικών και φρούτων, μέχρι τα ζεστά με πικάντικα κρεατικά. Οι Κινέζοι εκτιμούν το ρύζι και τα noodles τόσο, ώστε συνοδεύουν με αυτά σχεδόν κάθε γεύμα τους. Υπάρχουν αμέτρητες τοπικές σπεσιαλιτέ, ανάλογες με τη γεωγραφία και την ιστορία της χώρας.

Ινδική: πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων

Η κουζίνα της Ινδίας αλλάζει από γειτονιά σε γειτονιά, από πόλη σε πόλη και από πολιτεία σε πολιτεία. Βασικό συστατικό όλων των γευμάτων στο νότο είναι το ρύζι, ενώ στο βορρά είναι το ψωμί ρότι. Συνοδεύονται κυρίως με dhal, λαχανικά και chutney, αλλά και ψάρι ή κρέας. Όποιο και εάν είναι το πιάτο ή τα συστατικά, το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι τα πλούσια καρυκεύματα που αποτελούν και το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κουζίνας.

Ιταλική: είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε;

Το φαγητό είναι το κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν της Ιταλίας και όποιος το έχει δοκιμάσει, καταλαβαίνει και τους λόγους. Παρά τις πολλές παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που αποτελούν το γαστριμαργικό χαρακτήρα της χώρας: πίτσα με λεπτή ζύμη, ζυμαρικά al dente και διαφόρων τύπων ριζότο. Όσο για ποτό, μια λέξη αρκεί: καφές. Οι Ιταλοί έχουν τελειοποιήσει το καβούρδισμα του καφέ, όσο και την απόσταξη της μυρωδιάς και της γεύσης του στο ποτήρι. Perfecto!

Ινδονησιακή και Μαλαισιανή: συνδυάζοντας την απλότητα με τις έντονες γεύσεις.

Οι κουζίνες της Ινδονησίας και της Μαλαισίας συνδυάζουν πολλές επιρροές από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα, συστατικά και πρακτικές από την Κίνα, την Πορτογαλία, την Ινδία και άλλα έθνη με έντονη γαστριμαργική κουλτούρα. Το ρύζι είναι βασικό χαρακτηριστικό της κουζίνας και των δυο χωρών, ενώ τα πικάντικα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται, θυμίζουν κάτι από την εποχή του εμπορίου και των εισβολών. Οι κουζίνες της Ινδονησίας και της Μαλαισίας δεν είναι πολύπλοκες. Περιλαμβάνουν γεύσεις απλές, διαφορετικές και ξεχωριστές.

Mεξικάνικη: όταν το φαγητό συναντά τη μαγεία

Θέλετε να απολαύσετε λίγο μαγικό… ρεαλισμό με μια νόστιμη εντσιλάδα; Η μεξικάνικη κουλτούρα φαίνεται και από την μεξικάνικη κουζίνα, ιδιαίτερα στις γιορτές. Έχει αρκετά κοινά με την ισπανική κουζίνα, αλλά έχει πολλές επιρροές και από τη γαλλική και την αφρικανική κουζίνα, λόγω της ιστορίας της χώρας και των τοπικών προϊόντων. Το καλαμπόκι και τα φασόλια έχουν εξέχουσα θέση στο μεξικάνικο τραπέζι και μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους και σε διάφορα πιάτα, όπως στα τάκος, τις εντσιλάδας και τις κεσαντίγιας. Ας μην ξεχνάμε το σκουλήκι, στο πάτο του μπουκαλιού Μεσκάλ.

Ταϊλανδέζικη: το σταυροδρόμι της γεύσης

Η Ταϋλάνδη αποτελεί το σταυροδρόμι της Ινδίας, της Κίνας και της Ωκεανίας και η κουζίνα της συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτών των περιοχών. Τα πιάτα της είναι πικάντικα και σε πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται σκόρδο και καυτερές πιπεριές (‘mouseshit peppers’). Άλλα χαρακτηριστικά της ταϊλανδέζικης κουζίνας είναι ο χυμός από lime, το κόλιανδρο και το λεμονόχορτο, τα οποία προσδίδουν μια χαρακτηριστική γεύση στα φαγητά, αλλά και η θρυλική σάλτσα ψαριών και η σάλτσα γαρίδας.

Ελληνική: η μεσογειακή διατροφή σε όλο της το μεγαλείο

Δε γίνεται να την παραλείψουμε, καθώς η ελληνική κουζίνα θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως, βασισμένη στα φρέσκα, μη επεξεργασμένα υλικά. Οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, το φρέσκο ψωμί, οι γεμάτες χρώμα και γεύση ντομάτες και τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών, καθιστούν την ελληνική κουζίνα ιδιαίτερα απλή, αλλά νόστιμη, υγιεινή και χορταστική.