Σαμοθράκη: ένας παράδεισος για ξεχωριστές διακοπές

samothraki
ΤΡΙΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2014

Μαγευτικές παραλίες, ρυάκια, ποτάμια που έρχονται από το όρος Σάος και καταλήγουν στη θάλασσα. Στη Σαμοθράκη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά και η φώκια Monachus monachus. Γιατί όχι κι εσείς;

Παραλίες για όλα τα γούστα

Η Παχιά Άμμος είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού και η μοναδική που έχει άμμο. Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού και η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, ακολουθώντας το χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Λάκωμα. Θεωρείται η πιο πολυσύχναστη παραλία.

Εύκολη σε πρόσβαση παραλία είναι και η παραλία των Κήπων, με μικρό βότσαλο, με θέα την Ίμβρο. Μust θεωρείται και  η παραλία Κήποι, μία μεγάλη παραλία με ψιλό γκρίζο βοτσαλάκι.

Χώρα της Σαμοθράκης

Είναι έξι χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Καμαριώτισας. Θα απολαύσετε τη θέα, αφού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σάος. Από τη Χώρα ξεκινούν και τα οδοιπορικά προς το όρος Σάος και την κορυφή του, το Φεγγάρι. Η Χώρα έχει από τα πιο όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, με μικρά διώροφα σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο. Τα σπίτια είναι διατεταγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην "κόβουν" ποτέ τον ήλιο το ένα στο άλλο. Στη Χώρα της Σαμοθράκης υπάρχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις παλιές εικόνες και τις κάρες των "Πέντε Μαρτύρων της Σαμοθράκης".

Πηγές για γνώστες

Οι φημισμένες "Βάθρες" της Σαμοθράκης είναι ένα πλήθος πηγών, οι οποίες κατεβαίνουν  από το βουνό, σχηματίζοντας πολλούς μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν μικρές φυσικές πισίνες μέσα στα βράχια.

Οι πιο φημισμένες βάθρες είναι οι βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θέρμα, όπου εκεί βρίσκεται και το σημείο εκκίνησης για την ανάβαση στο όρος Σάος. Το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού είναι ο "Φονιάς", με ψηλότερο καταρράκτη του την "Κλείδωση" ύψους 35 μέτρων

To ιερό των μεγάλων Θεών

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, δυτικά της αρχαίας πόλης. Η πιο παλιά θρησκευτική δραστηριότητα τοποθετείται στον 7ο αιώνα π.Χ., ενώ οι μόνιμες κατασκευές χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και κυρίως στον 3ο αιώνα π.Χ. Το Ιερό ήταν αφιερωμένο στην λατρεία και την τέλεση των Μυστηρίων των Μεγάλων Θεών που έλαμψαν στη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Οι θεοί αυτοί που αναφέρονται με το όνομα Κάβειροι.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]