Οι Ευρωπαίοι επενδύουν στην Ελλάδα

xios-maura-bolia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Γάλλοι, Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι και Κινέζοι συρρέουν στην Ελλάδα, θέλοντας να επενδύσουν, αγοράζοντας μία εξοχική κατοικία, σε ένα από τα πανέμορφα ελληνικά νησιά. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα ξένοι έχουν ξοδέψει περίπου 285 εκατομύρια ευρώ για την απόκτηση ακινήτων.


Μια νέα έκθεση της McKinsey δείχνει πως η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, ώστε να καταγράφει ετήσιες πωλήσεις 8.000 εξοχικών σε ξένους αγοραστές, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

Κατά το 2013 η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων και κυριως παραθεριστικών κατοικιών ήταν στα 168 εκατ. Ευρώ. Σημειώθηκε με λίγα λόγια αύξηση της τάξεως του 48,7% σε σχέση με το 2012, όταν είχαν επενδυθεί 113 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2014 θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών ακινήτων..

Η μείωση των τιμών, η συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων τουριστών, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μέτρων τόνωσης των αγοραπωλησιών, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% και η χορήγηση βίζας σε όσους αγοραστές εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση των αγορών εξοχικών κατοικιών από ξένους.

Η Ένωση Μεσιτών της Κρήτης κάνει λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από Κινέζους αγοραστές για απόκτηση μεγάλων εκτάσεων εκτός σχεδίου, ενώ μεγάλη είναι και η κινητικότητα από Ρώσους ενδιαφερόμενους αγοραστές.