Υπάρχουν τουλάχιστον 8+2 λόγοι για να ταξιδέψετε τον Απρίλιο

yparxoun-toulaxiston-8kai2-logoi-gia-na-taksidepsete-ton-aprilio

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Φεστιβάλ, εκθέσεις, μνημεία και αξιοθέατα στο εξωτερικό, αλλά και ανοιξιάτικα τοπία στην Ελλάδα, όλα αποτελούν ιδανικές αφορμές για ένα απριλιάτικο ταξίδι!

Ο Απρίλιος είναι ένας ενδιαφέρων μήνας για ταξίδι! Με το Πάσχα να «πέφτει» στις 24 του μήνα και την άνοιξη να μας «ανοίγει την όρεξη» για αποδράσεις εντός και εκτός της χώρας, το μυαλό μας είναι συνεχώς στη… βαλίτσα.

Είτε λοιπόν θέλετε να επωφεληθείτε από τις αργίες για να ταξιδέψετε στο εξωτερικό και να επισκεφθείτε φεστιβάλ, εκθέσεις και άλλα αξιοθέατα, είτε προτιμάτε να απολαύσετε τις παραδόσεις και τις ομορφιές εντός της χώρας, υπάρχουν πολλές ελκυστικές επιλογές για απριλιάτικες αποδράσεις, από την Κωνσταντινούπολη και την εξωτική Αντίγουα, μέχρι το κοντινό μας Λουτράκι!

Γένοβα, Ιταλία… για τους φίλους της τέχνης

Αυτή η κάπως… αφανής, αλλά κάποτε ευημερούσα πόλη της Ιταλίας, με την εντυπωσιακή, μεσαιωνική, αναγεννησιακή και μπαρόκ αρχιτεκτονική, είναι ιδανικός προορισμός για τον Απρίλιο, οπότε και φιλοξενεί δύο νέες εκθέσεις: Η «Μεσόγειος» (μέχρι την 1η Μαΐου), στο Palazzo Ducale ( www.palazzoducale.genova.it ) περιλαμβάνει παραστάσεις της Μεσογείου θάλασσας, από καλλιτέχνες όπως οι Coubert, Cézanne, Monet, Renoir, Boudin and Van Gogh.

Επίσης, στη Villa del Principe ( www.dopart.it ) φιλοξενείται η έκθεση «Vanitas» (μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου) που διερευνά την ομορφιά σε έργα των Caravaggio, Lotto, Ribera, Fetti και Guercino μεταξύ άλλων, από συλλογές που συγκεντρώθηκαν από την αριστοκρατική οικογένεια των Γενουατών Doria Pamphilj. Τουριστικές πληροφορίες στο: www.turismoinliguria.it .

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία… για το φεστιβάλ αγορών

Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζονται και πολλά επιχειρήματα για να σας πείσουμε για ένα απριλιάτικο ταξίδι στην κοντινή Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για μια συναρπαστική πόλη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αν και θα σας συστήναμε να την αποφύγετε τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει πολλή ζέστη. Τον Απρίλιο, υπάρχει πάντως ένας ακόμη λόγος που θα σας κάνει να θέλετε να επισκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη: το φεστιβάλ αγορών Shopping Fest, που διαρκεί μέχρι τις 26 Απριλίου ( www.istshopfest.com/en/about-isf.aspx ).

Η πόλη ήταν πάντα κέντρο της μόδας, διαθέτοντας το «θρυλικό» εμπορικό κέντρο, το 550 ετών Grand Bazaar, αλλά και 90 ακόμη εμπορικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Kanyon και του Cevahir, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά καθημερινά μέχρι τις 23:00 και οι αγορές θα είναι αφορολόγητες για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Spitsbergen, Νορβηγία… για να απολαύσετε έλκηθρο με χάσκι

Φως, συχνά ηλιοφάνεια, αλλά ακόμη χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Απρίλιος είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να απολαύσετε τη μοναδική ατμόσφαιρα του λευκού και τη σιωπηλή ακινησία της Αρκτικής και ο καλύτερος τρόπος για να ζήσετε πραγματικά μια νορβηγική εμπειρία είναι μια βόλτα με μια ομάδα… χάσκι! Αν είστε τυχεροί, το βράδυ, θα δείτε επίσης το Βόρειο Σέλας. Ταξιδιωτικά γραφεία διοργανώνουν εκδρομές στο Spitsbergen ( www.spitsbergentravel.com/Start/ ) , με έλκηθρα που τα τραβούν χάσκι. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;

Val d’Isère, Γαλλία… για το τελευταίο χειμερινό σκι

Ο φετινός χειμώνας δεν ήταν και ο καλύτερος στην Ελλάδα, για τους οπαδούς του χειμερινού σκι. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, αποδράστε τον Απρίλιο στο Val d'Isère ( www.valdisere.com/gb/index.php ) στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου το χιόνι καλά κρατεί ακόμη. Οι ζωηρές πλαγιές του βουνού, συνδυάζονται άψογα με την ακόμα πιο ζωντανή νυχτερινή ζωή. Υπάρχει και δωρεάν μεταφορά μεταξύ των πόλεων Val d’Isere και La Daille, κάθε πέντε λεπτά την ημέρα και κάθε μισή ώρα τα βράδια, οπότε μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε και μικρές εκδρομές στις γύρω πόλεις. Ελέγξτε τον καιρό και την κατάσταση του χιονιού ακριβώς πριν «κλείσετε» το ταξίδι σας και μπορεί μάλιστα να επιτύχετε κάποια καλή προσφορά.

Σεβίλλη, Ισπανία… τη μεγάλη εβδομάδα

Πουθενά η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο κατανυκτική τη Μεγάλη Εβδομάδα, όσο στη Σεβίλλη, εκεί όπου ο καθολικισμός συναντάει το ανδαλουσιανό ταμπεραμέντο. Πρόκειται για μια πανέμορφη και ζωντανή πόλη που γιορτάζει το Πάσχα με λιτανείες και λειτουργίες που θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη.

Η Semana Santa, η Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή, είναι η πρώτη από τις δυο μεγάλες γιορτές της Σεβίλλης. H επόμενη είναι η Feria de Abril. Η άνοιξη και το Πάσχα στη Σεβίλλη είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά: συνυπάρχουν παγανιστικά κατάλοιπα, τσιγγάνικες παραδόσεις και φλαμένκο, κομψό ντύσιμο, θρησκευτική κατάνυξη, αλλά και πολύ φαγητό και αλκοόλ. Εάν ενδιαφέρεστε, καλό είναι να κάνετε από τώρα τις απαραίτητες κρατήσεις, γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη.

Αντίγουα, Καραϊβική… για την εβδομάδα ιστιοπλοΐας

Ο αγώνας ιστιοπλοΐας (24 - 29 Απριλίου), www.sailingweek.com , είναι ένα από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του νησιού ( www.antigua-barbuda.org/index.htm ), που πραγματοποιείται μία από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου - πριν κάνει... έφοδο η καλοκαιρινή υγρασία. Για πρώτη φορά, το μέρος που θα φιλοξένει τη διοργάνωση θα είναι το ιστορικό Nelson’s Dockyard, με μπύρες, φαγητό και ζωντανή μουσική.

Διοργανώνονται επίσης κι άλλες εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλους, όπως στο Shirley Heights (26 Απριλίου), η γιορτή των ναυπηγείων στη Jolly Harbour Marina (28 Απριλίου) και ένα beach party στο Dickenson Bay (1η Μαΐου).

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ… για το φεστιβάλ Jazz & Heritage

Δεν υπάρχει περίπτωση να περπατήσετε στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης και να μην απολαύσετε ζωντανή μουσική, ιδίως από τις 29 Απριλίου έως την 1η Μαΐου και από την 5η Μαΐου μέχρι τις 8 Μαΐου, την περίοδο του φεστιβάλ Jazz & Heritage, που πραγματοποιείται στο Fair Grounds Race Course ( www.nojazzfest.com ). Είναι μια γιορτή με τοπική μουσική και με εμφανή την κουλτούρα της πόλης, που περιλαμβάνει Cajun, Afro-Caribbean, R&B, gospel, αλλά και jazz.

Μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι οι Bon Jovi, Lauryn Hill, Neville Brothers, Wyclef Jean και Cyndi Lauper.

Οξφόρδη, Αγγλία… για τα λουλούδια με το κεφάλι φιδιού και για το Μέγα Αλέξανδρο

Τον Απρίλιο, τα σπάνιας ομορφιάς λουλούδια με το κεφάλι… φιδιού, fritillaries, κάνουν εντυπωσιακά τα τοπία της Οξφόρδης. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να τα δει κανείς, είναι το λιβάδι στο Magdalen College. Επίσης ο Απρίλιος είναι ο ιδανικότερος μήνας για να δείτε την πόλη γενικότερα.

Ένας πρόσθετος λόγος για να πάτε στην Οξφόρδη αυτό το μήνα, είναι και η έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο» ( www.ashmolean.org/exhibitions/heracles/ ), που θα φιλοξενηθεί από τις 7 Απριλίου έως τις 29 Αυγούστου 2011 σε πανεπιστήμιο της πόλης, μετά την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για μεταφορά θησαυρών από διάφορες συλλογές της χώρας. Τα περισσότερα εκθέματα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό και πολλά από αυτά είναι προϊόν ανασκαφών της τελευταίας εικοσαετίας.

… κι επειδή το… σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει αν δεν προτείνουμε και μερικές ιδέες για αποδράσεις εντός συνόρων, δείτε που μπορείτε να απολαύσετε τον ανοιξιάτικο Απρίλιο στην Ελλάδα:

Κέρκυρα… για τη μοναδική πασχαλινή της ατμόσφαιρα

Ότι το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό, το ξέρουμε όλοι. Όμως το νησί, «φοράει τα καλά του», όλο το μήνα Απρίλιο και την Άνοιξη. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, η ατμόσφαιρα στο Καμπιέλο, την Παλιά Πόλη, είναι μοναδική: τα καντούνια, τα κρεμαστά φανάρια και οι στάμνες, αποτελούν μέρος της ιστορίας της πόλης, που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Όμως Κέρκυρα δεν είναι μόνο η πόλη. Κάντε μια βόλτα στον κόλπο της Γαρίτσας, δίπλα στη θάλασσα, μέχρι το παλάτι του Μον Ρεπό και θαυμάστε έναν από τους ωραιότερους κήπους της Ελλάδας, με αιωνόβια δέντρα και σπάνια λουλούδια και επισκεφτείτε τα γραφικά χωριά στα βόρεια και τα νότια του νησιού.

Λουτράκι… για χαλάρωση σε κοντινή απόσταση

Ακόμη ένα μέρος που έχει να πει… πολλά, αν και συχνά είναι υποτιμημένο, λόγω της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα. Το Λουτράκι την άνοιξη, είναι μια από τις πιο ιδανικές αποδράσεις που προτείνονται, καθώς διαθέτει πολλά αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κορινθιακού κόλπου και εκτείνεται στους πρόποδες της οροσειράς των Γερανείων, συνδυάζοντας με χαρισματικό τρόπο βουνό και θάλασσα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου μπορείτε να επισκεφτείτε τη λίμνη της Βουλιαγμένης, ένα μαγευτικό τοπίο φυσικής ομορφιάς, τον ισθμό της Κορίνθου (μερικά πλοία κάνουν μικρές κρουαζιέρες στον Κορινθιακό και στον Ισθμό), τα Ίσθμια, την πόλη των δεύτερων πιο σημαντικών αγώνων της αρχαιότητας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ηραίον, όπου υπάρχει ένας από τους αρχαιότερους πέτρινους φάρους, τις Αλκυονίδες νήσους, ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς, αλλά και τα Γεράνια όρη για πεζοπορία και για να επισκεφτείτε τα μοναστήρια του Οσίου Ποταπίου και του Προφήτη Ηλία.

Μην παραλείψετε να χαλαρώσετε στο δημοτικό υδροθεραπευτήριο ( www.loutraki.gr/portal/page/portal/lp/hservices/spa )που ανακαινίστηκε πρόσφατα για μια «θεραπεία» στα χλωρονατριούχα ιαματικά νερά ή να δοκιμάσετε λασποθεραπεία ή μασάζ, που θα σας κάνει να τα ξεχάσετε όλα!

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ