Βενετία: η ιταλίδα πλανεύτρα!

benetia-i-italida-planeutra-italida-planeutra

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Ό,τι κι αν πει κανείς για τη Βενετία, θα είναι λίγο, μπροστά στο θέαμα που θα αντικρύσει αν την επισκεφτεί: υδάτινα κανάλια, αρχοντική ομορφιά, γόνδολες, αμέτρητες γέφυρες και μια ρομαντική ατμόσφαιρα που μας πάει πίσω στην… Αναγέννηση.

Όταν ήμουν μικρή, είχα ένα όνειρο και μαζί μια λαχτάρα: να πάω στη Βενετία πριν… βουλιάξει! Η ιδέα του να ταξιδέψω σε μια πόλη χτισμένη πάνω σε αναρίθμητα νησιά, με υδάτινα κανάλια αντί για δρόμους και γόνδολες αντί για αυτοκίνητα, μου είχε εξάψει τη φαντασία, ενώ οι πλημμύρες σε κάθε μεγάλη νεροποντή και το φαινόμενο της παλίρροιας (acqua alta) που δημιουργούν την υποψία ότι η μαγευτική πόλη των Δόγηδων, θα αποτελέσει κάποια στιγμή παρελθόν, έκαναν την επιθυμία μου να την επισκεφτώ, ακόμη πιο έντονη.

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, η Βενετία ( www.comune.venezia.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/EN/IDPagina/1 ) υπάρχει ακόμη, κι εγώ έχω καταφέρει να την επισκεφτώ αρκετές φορές –μία εκ τις οποίες σε περίοδο Καρναβαλιού. Μάλιστα είχα την τύχη να αποκτήσω βενετσιάνους φίλους (και θα δείτε παρακάτω γιατί το λέω αυτό). Όσο για το συμπέρασμα; Η Βενετία είναι ακόμη πιο όμορφη απ’ όσο την φαντάζεται κανείς!

Ένα μεγάλο μέρος της πόλης –αυτό που είναι και το πιο γνωστό- είναι φτιαγμένο επάνω σε πολυάριθμα μικρά νησιά σε μια λιμνοθάλασσα της Αδριατικής και συνδέεται με την υπόλοιπη Βενετία και την ηπειρωτική χώρα, μέσω του δρόμου-γέφυρα, Ponte de la Liberta. Η επικοινωνία στα νησάκια, γίνεται με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου θαλάσσιων καναλιών, με βαρκούλες ή γόνδολες, καθώς και από αναρίθμητες γέφυρες.

Η άλλοτε Repubblica Serenissima (Γαληνότατη Δημοκρατία), μια μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, είναι εδώ και χρόνια, μία πόλη με απίστευτο τουρισμό, κάτι που αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι: από τη μία φανερώνει ότι κάποιος λόγος υπάρχει που όλοι θέλουν να επισκέπτονται αυτό το μέρος, αλλά από την άλλη ο υπερβολικός τουρισμός , μειώνει λίγη από τη λαχτάρα και την επιθυμία πολλών δυνητικών ταξιδιωτών να επισκεφτούν ένα μέρος. Ίσως όμως τελικά αυτό το τελευταίο να μην ισχύει για τη Βενετία.

Κι εδώ επανέρχομαι σε αυτό που ανέφερα αρχικά, σχετικά με τους βενετσιάνους: όποιος έχει τη τύχη να γνωρίσει ντόπιους και να τους αφήσει να του δείξουν την πόλη, ή να του προτείνουν πού να πάει και τι να κάνει, θα δει την πραγματική Βενετία (μπορείτε επίσης απλά να αποφεύγετε να πηγαίνετε εκεί που πηγαίνουν όλοι οι άλλοι – εκτός φυσικά από τα βασικά αξιοθέατα). Για τους υπόλοιπους, υπάρχει το click@Life!

Η πόλη των καναλιών

Η απελπισία από τις αλλεπάλληλες επιδρομές, των Γότθων αρχικά και των Ούνων στη συνέχεια, ανάγκασε τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ., τους κατοίκους της Βόρειας Ιταλίας να βρουν καταφύγιο σε δυσπρόσιτα μέρη κι έτσι κάποιοι απ' αυτούς κατέφυγαν στις νησίδες της λιμνοθάλασσας περίπου από το 400 μ.Χ.. Η Βενετία ιδρύθηκε και τυπικά στις 24 Μαρτίου 421 και σιγά σιγά αναπτύχθηκε η θαλασσοκράτειρα Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

Το κέντρο της παλιάς πόλης είναι χωρισμένο σε 6 περιοχές, γνωστές ως sestieri (Castello, Cannaregio, San Marco, Santa Croce, Dorsoduro, San Polo), ενώ σε αυτήν ανήκουν και τα νησιά Giudecca, San Giorgio, Murano, Burano, Torcello και Lido. Ανατολικά της λιμνοθάλασσας, μετά το Ponte de la Liberta, βρίσκεται η περιοχή Mestre.

Σημαντικά αξιοθέατα στην πλατεία και τη βασιλική του Αγίου Μάρκου

H πλατεία του Αγίου Μάρκου στο κέντρο της νησιωτικής Βενετίας, ήταν πάντα ο πυρήνας σημαντικών θρησκευτικών και πολιτικών γεγονότων της Serenissima, αλλά και της κοινωνικής ζωής της πόλης. Εκεί βρίσκεται η περίφημη βασιλική του Αγίου Μάρκου ( www.basilicasanmarco.it/ ), μια από τις πιο σπουδαίες εκκλησίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, το Παλάτι των Δόγηδων, το Κωδωνοστάσιο (απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στην πόλη, καθώς και στις Άλπεις εφόσον η ατμόσφαιρα είναι καθαρή), ο πύργος του Ρολογιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη Σανσοβινιάνα και οι στύλοι του Σαν Μάρκο και του Σαν Τεόντορο.

Η εκπληκτική εκκλησία, διαθέτει 5 τεράστιους τρούλους, ενώ τα μπρούτζινα άλογα που βρίσκονται στο εξωτερικό της (τα οποία φημολογείται ότι έχουν προέλθει από την Κωνσταντινούπολη), αποτελούν αντίγραφα των αυθεντικών μπρούντζινων και επιχρυσωμένων αλόγων που φυλάσσονται στο μουσείο Μαρτσιάνο.

Το Παλάτι των Δόγηδων αποτελούσε την οικία του Δόγη, αλλά ταυτόχρονα την έδρα όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πόλης. Εκεί συνεδρίαζε το μεγάλο συμβούλιο για να ψηφίσει για θεσμικά ζητήματα και νόμους της πόλης και να εκλέξει ανώτερους αξιωματούχους. Επισκεφτείτε το, μπείτε στην αίθουσα βασανιστηρίων όπου ανακρίνονταν οι κατάδικοι και περάστε από τη διάσημη «γέφυρα των στεναγμών», που ονομάστηκε έτσι γιατί από εκεί περνούσαν οι κατάδικοι και έβλεπαν για τελευταία φορά τον ήλιο και το νησάκι του Αγίου Γεωργίου πριν φυλακιστούν για πάντα ή εκτελεστούν!

Γέφυρα Rialto και Μεγάλο Κανάλι

Η γέφυρα Rialto, ενώνει τις δυο όχθες του Γκραντ Κανάλ, του κεντρικού καναλιού που διασχίζει ολόκληρη τη Βενετία. Αρχικά ήταν ξύλινη, αλλά κατέρρευσε από το βάρος των πεζών που περνούσαν κι έτσι ξαναχτίστηκε στη σημερινή της μορφή, μεταξύ 1588 και 1591 από τον Αντόνιο ντα Πόντε. Ήταν ανέκαθεν και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα, ένα ζωντανό κοινωνικό κέντρο, εξαιτίας των αγορών της γύρω περιοχής. Στο εσωτερικό της είναι γεμάτη μαγαζιά και υπαίθριες αγορές, ενώ η θέα από κει είναι πραγματικά μοναδική.

Μουσείο της Ακαδημίας και θέατρο Λα Φενίτσε

Η μεγαλύτερη συλλογή βενετσιάνικης τέχνης, στεγάζεται σε τρία πρώην εκκλησιαστικά οικήματα. Στην Ακαδημία ( www.gallerieaccademia.org/sito/home.html ) θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα από τη μεσαιωνική βυζαντινή εποχή μέχρι την Αναγέννηση, το Μπαρόκ και το Ροκοκό, σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Τιντορέτο και ο Τιτσιάνο.

Επίσης, στη Βενετία ήταν πολύ δημοφιλή τα θέατρα κατά τον 18ο αιώνα. Το Λα Φενίτσε ( www.teatrolafenice.it ) αποτελεί το παλαιότερο της πόλης (1792). Το 1836 καταστράφηκε από φωτιά και ανασκευάστηκε ένα χρόνο αργότερα. Μερικές από τις πρεμιέρες έργων όπερας που έγιναν σε αυτό, ήταν η Σεμιραμίς του Ροσίνι και η Τραβιάτα του Βέρντι.

Μουράνο και Μπουράνο

Δύο από τα νησάκια της Βενετία που αξίζει να επισκεφτείτε (με βαπορέτο) είναι το Μουράνο και το Μπουράνο.

Στο πρώτο μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τρόπο κατασκευής του περίφημου ομώνυμου γυαλιού, θαυμάζοντας τη μοναδική δεξιοτεχνία των ανθρώπων που φτιάχνουν αντικείμενα σε λίγα λεπτά μπροστά σας. Υπάρχουν επίσης καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε διάφορα αντικείμενα από μουράνο.

Το Μπουράνο, έγινε διάσημο τον 16ο αιώνα για τις περίφημες δαντέλλες που έφτιαχναν οι γυναίκες του νησιού, οι οποίες εξαπλώθηκαν γρήγορα στην Ευρώπη και έγιναν περιζήτητες. Εκεί βρίσκεται και μουσείο κατασκευής δαντέλας. Είναι ένα πανέμορφο νησάκι με χρωματιστά σπίτια, που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι.

Το βενετσιάνικο καρναβάλι

Η Βενετία είναι γνωστή για το Καρναβάλι της ( www.carnevale.venezia.it/ ), ένα από τα πιο διάσημα και παλιά στον κόσμο, που προσφέρει μια γεύση από Μεσαίωνα, με κόσμο ντυμένο με παραδοσιακά ιταλικά κοστούμια και τις κλασικές περίτεχνες βενετσιάνικες μάσκες. Η πρώτη ιστορική καταγραφή του έγινε το 1268, ενώ αρκετοί μελετητές τοποθετούν την έναρξή του αρκετά πιο πριν, το 1094, όταν ο δόγης χορήγησε για πρώτη φορά την άδεια για μια γιορτή «προς τιμήν και δόξα των ψυχών».

Τις ημέρες του καρναβαλιού, η μουσική αντηχεί παντού, ο κόσμος χορεύει ξέγνοιαστα στους δρόμους και η ατμόσφαιρα είναι απίστευτα μαγευτική.

Που να μείνετε και που να φάτε

Το φαγητό και η διαμονή, είναι ένα θέμα στη Βενετία, όχι φυσικά γιατί δε διαθέτει αμέτρητες και ποιοτικές επιλογές, αλλά για τις –τσουχτερές συνήθως- τιμές τους. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και διατηρούν την παλιά αρχιτεκτονική συνδυάζοντας τις σύγχρονες ανέσεις. Δεν προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο, γιατί οι τιμές εξαρτώνται από την περίοδο που θα πάτε και πόσο καιρό πριν θα κάνετε την κράτηση.

Μπορείτε να ψάξετε στα http://www.venice-hotels.it/ , http://www.hotelinvenice.com/ , http://www.venicehotel.com/ και φυσικά στο http://www.booking.com/ .

Για το φαγητό θα σας προτείναμε να αποφύγετε τα πολύ κεντρικά εστιατόρια γύρω από το εμπορικό κέντρο αν δε μπορείτε να τα ξεχωρίσετε, αν και πολλά από αυτά είναι εκπληκτικά (οι βενετσιάνοι φίλοι μας, προτείνουν τα www.alveciobragosso.com , www.aiduevescovi.com , www.doforni.it και www.algiardinetto.it ).

Πώς να πάτε

Στη Βενετία μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς, μέσω του αεροδρομίου της πόλης Μarco Polo, ή αυτού του Μιλάνου και στη συνέχεια με τρένο. Η διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα- Βενετία είναι περίπου δυόμισι ώρες. Επίσης μπορείτε να φτάσετε ακτοπλοϊκώς από την Πάτρα, την Κέρκυρα ή την Ηγουμενίτσα.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]