Τα 10 πιο διάσημα παζάρια του κόσμου

ta-10-pio-diasima-pazaria-tou-kosmou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Πάμε να κάνουμε μαζί μια βόλτα για να γνωρίσουμε νέες κουλτούρες, στα 10 πιο διάσημα παζάρια του κόσμου, από την Αίγυπτο και την Ταϊλάνδη, μέχρι τη Συρία και την Ιαπωνία.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε και να «αισθανθούμε» την κουλτούρα ενός μέρους, από την επίσκεψή μας σε μια αγορά: μυρωδιές, χρώματα, γεύσεις, περίτεχνα αντικείμενα και πλήθος κόσμου που επικοινωνεί, πουλάει και αγοράζει, μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο «μαγικό», όπου το παζάρεμα είναι κανόνας.

Ελάτε μαζί μας σε μια βόλτα στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου όπου οι ευκαιρίες, το φαγητό και πλήθος αντικειμένων και ανθρώπων, περιμένουν την προσφορά μας...

1. Grand Bazaar, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Το Grand Bazaar ( www.grandbazaaristanbul.org/Grand_Bazaar_Istanbul.html ) της Κωνσταντινούπολης είναι η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά της Τουρκίας (και, ενδεχομένως, του κόσμου), με περίπου 4000 καταστήματα που πωλούν κοσμήματα, χαλιά, σκεύη, δερμάτινα είδη, ναργιλέδες, κεραμικά - όλα εκτεθειμένα σε περίτεχνους πάγκους που εκτείνονται σε 60 περίεργους δρόμους. Την επισκέπτονται περίπου 400.000 άτομα την ημέρα και χρονολογείται από το 1520. Στο Grand Bazaar, υπάρχει επίσης ένα τζαμί, 21 πανδοχεία, δύο θολωτά παζάρια, επτά βρύσες και 18 πύλες. Είναι ανοικτό από Δευτέρα έως Σάββατο 9 π.μ. με 7 μ.μ. και βρίσκεται 15 λεπτά με τα πόδια, μακριά από το Μπλε Τζαμί.

2. Chatuchak, Ταϊλάνδη

Η αγορά αυτή ( www.bangkok.com/shopping-market/popular-markets.htm ) λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο στη Μπανγκόκ και μοιάζει με μικρή πόλη. Καλύπτει 140.000 τ.μ., περιλαμβάνει 15.000 υπαίθριους πάγκους και προσελκύει 200.000 επισκέπτες τη μέρα! Εδώ μπορεί κανείς να βρει ταϊλανδέζικα χειροτεχνήματα και αντίκες, βιβλία, ρούχα, έπιπλα, αλλά και πολλές τοπικές νοστιμιές. Δε σας τη συστήνουμε πάντως τις υγρές και ζεστές μέρες, όταν η ατμόσφιαρα είναι αποπνικτική.

3. Νυχτερινή αγορά Temple Street, Χονγκ Κονγκ

Αυτή η διάσημη νυχτερινή αγορά στο Yau Ma Tei, Kowloon, είναι ιδιαίτερα ζωντανή. Εδώ θα προσπαθήσετε να νικήσετε τις τοπικές μεγαλοφυΐες στο σκάκι ή θα αγοράσετε πετράδια νεφρίτη, που θεωρούνται από τους Κινέζους ότι διώχνουν το κακό. Μπορείτε επίσης να γευματίσετε σε κάποιο από τα αμέτρητα υπαίθρια εστιατόρια. Ο δρόμος Temple είναι επίσης γνωστός και ο ως «δρόμος των ανδρών», λόγω του τεράστιου όγκου ανδρικών ενδυμάτων που πωλούνται εκεί, αλλά και των γκανγκστερικών ταινιών που έχουν γυριστεί στην περιοχή. Η υπαίθρια αγορά ανοίγει συνήθως γύρω στις 14:00.

4. Kashgar, Κίνα

Πρόκειται για μια ακόμη τεράστια αγορά που προσελκύει περίπου 200.000 άτομα τη μέρα. Εκεί μπορεί κανείς να αγοράσει και να πουλήσει τα πάντα: από άλογα και άλλα ζώα, μέχρι έπιπλα, οχήματα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Φυσικά, εκτός από το εμπόριο, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παρατήρηση… ανθρώπων. Θα δείτε κάθε λογής προσωπικότητα και εθνικότητα να κάνουν τα ψώνια τους εδώ. Η αγορά πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης και ανάμεσα στα εμπορεύματά της περιλαμβάνονται χαλιά και κουβέρτες, φρούτα, χάντρες και αρτοποιήματα.

5. Chiang Mai, Ταϊλάνδη

Η αγορά Chiang Mai ( www.chiangmaiwholesale.com/sunday-market ) ανοίγει μετά τη δύση του ηλίου και είναι ένας μέρος όπου μπορείτε να βρείτε αντικείμενα σε πολύ καλές τιμές. Ψάχνετε ένα…Rolex; Εδώ θα βρείτε! Μήπως DVD με τις αγαπημένες σας ταινίες; Επίσης. Ακόμη, στην Chiang Mai θα βρείτε υφάσματα, μεταξωτά, γυαλιά, ημιπολύτιμες πέτρες, αλλά και σπαθιά και κοτόπουλα. Το κέντρο της αγοράς είναι το Night Bazaar Building, με τρεις ορόφους από όλα αυτά και πολλά ακόμη. Κάνετε παζάρια για ό,τι θελήσετε να αγοράσετε και πετύχετε την καλύτερη τιμή διασκεδάζοντάς το. Κάθε Κυριακή, πηγαίνετε προς τη Royal Avenue (Ratchadamnern Road) στην παλιά πόλη. Η αγορά αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τη νυχτερινή αγορά Chan Klan Road.

6. Camden, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Πρόκειται για μια αγορά ( www.camdenlockmarket.com ) στο βόρειο Λονδίνο, που γινόταν Σαββατοκύριακο, αλλά πλέον πραγματοποιείται κάθε μέρα. Είναι «σκορπισμένη» σε διάφορους δρόμους και προσελκύει ίσως το πιο… αταίριαστο κοινό, ανά τετραγωνικό μέτρο στον κόσμο: πανκ, γκοθάδες, χίπις, ρέιβερς, διάσημους, γιαγιάδες κ.τ.λ. Στην αγορά Camden Lock Market θα βρείτε διάφορα χειροτεχνήματα, εναλλακτική μόδα και πολλά άλλα. Προτιμήστε να την επισκεφτείτε μεσοβδόμαδα, για μια πιο χαλαρή βόλτα. Οι πάγκοι είναι ανοιχτοί από τις 11π.μ. έως τις 6 μ.μ..

7. Tsukiji Fish Market, Τόκιο, Ιαπωνία

Η πιο ξέφρενη ψαραγορά του Τόκιο ( www.tsukiji-market.or.jp/tukiji_e.htm ) και μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύχναστες αγορές του κόσμου. Ακόμη και εκείνοι που δεν τρελαίνονται για τα θαλασσινά, εκεί θα αλλάξουν γνώμη. Τρία ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα είναι αφιερωμένα στο εμπόριο της… θαλάσσιας ζωής και συγκεκριμένα περίπου 3000 τόνων ψαριών κάθε μέρα και σχεδόν 800.000 τόνων ετησίως. Μπορείτε να φανταστείτε τη μυρωδιά που αναδύεται στην περιοχή!

8. Khan Al-Khalili, Αίγυπτος

Η αγορά Χαν Αλ Χαλίλι ( www.touregypt.net/khan.htm ), βρίσκεται στην καρδιά του ισλαμικού Καϊρου, σε ένα κομμάτι της πόλης που προστατεύεται από την UNESCO. Χρονολογείται γύρω στα 1382 και μερικά από τα εμπορεύματα που προσφέρονται στα 900 καταστήματά της είναι γυάλινα δοχεία, μαγειρικά σκεύη, αρώματα και κοσμήματα. Πολλοί τεχνίτες μάλιστα, φτιάχνουν αντικείμενα εκεί. Στην Khan υπάρχει επίσης μια αγορά εντός της αγοράς, η τελευταία εναπομείνασα μεσαιωνική σκεπαστή αγορά του Καϊρου, όπου τεχνίτες φτιάχνουν όμορφα διακοσμημένες υπαίθριες σκηνές. Πηγαίνετε στην παλιά πύλη της αυλής που φιλοξενούσε την παλιά αγορά, στα μισά του δρόμου προς το Sikkit al-Badistan. Η ο Khan συνορεύει με την αγορά Muski στα δυτικά.

9. Aleppo, Συρία

Πολλοί λένε ότι το παζάρι στην πόλη Aleppo της Συρίας, είναι μία από τις καλύτερες αγορές του κόσμου. Εκτείνεται σε περίπου 10 χιλιόμετρα, αποτελώντας έναν τεράστιο, πέτρινο θολωτό λαβύρινθο από σοκάκια και μαγαζιά που πουλάνε χρυσαφένια κοσμήματα, ρούχα, ταπετσαρίες, ζώα κ.ά. Για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, χρησιμοποιούνται γαϊδουράκια. Στην αγορά αυτή μπορείτε επίσης να βρείτε φρέσκα φαγητά, φρούτα και λαχανικά, 200 μέτρα βόρεια του Bab al-Faraj.

10. Pike Place Market, Σιάτλ, ΗΠΑ

Μερικοί λένε ότι η αγορά του Σιάτλ είναι μια παγίδα για τους τουρίστες, ενώ άλλοι ότι είναι ένας εθνικός «θησαυρός». Είναι η παλαιότερη αγορά των ΗΠΑ, που εκτείνεται σε 40.000 τ.μ. και προσελκύει 40.000 ανθρώπους την ημέρα. Ανάμεσα στα εμπορεύματα είναι βιβλία και αντίκες, ρούχα, αλλά και πολλά ψάρια. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην αγορά, από την κάμερα στο www.pikeplacefish.com .